Cesta andělů

  • Randus Petr
  • 21.01.2019
  • 0:00
  • Změněno: 21.01.2019 | 6:39

Jih Hrubého Jeseníku přechází do Hanušovické vrchoviny, a tam leží Rapotín. Podle tradice dějiny této obce začínají v období stěhování národů, tedy někdy v 5. století, ale vlastní ves byla založena ve 13. století v době kolonizace. I to by se dalo považovat za stěhování národů, protože do našich hlavně okrajových částí země přišly tisícovky obyvatel z německy mluvících zemí. Tehdy spásné rozhodnutí, které v pozdějších dobách mělo velký vliv na dějiny celé země.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Ale jděme dál, my jsme sem přijeli za turistikou. Většinou návštěvníky zajímají památky, těch tu je celkem hodně. Kostel Nanebevzetí Panny Marie je sice novogotický z roku 1874, ale stojí na místě gotického kostela z počátku 16. století. Pak je tu celá řada kapliček, křížků, ale památkou je zde i sklárna z roku 1820 a stará rychta a nově budovaný zemědělský skanzen U Havlíčků.

Start – Skalní krčma

Začátek výletu si stanovíme u rapotínské zastávky, tedy ne u hlavní vlakové železniční stanice. Vlaky sem jezdí z Olomouce, Koutů nad Desnou, Mohelnice, Šumperka a Zábřehu na Moravě. Turistické značky zde nevedou, tak se dáme po silnici vlevo směrem na střed Rapotína, resp. na Šumperk. Ujdeme ale jen asi 70 metrů a zahneme vpravo do ulice K Mlýnu. Na křižovatce s ulicí Za Humny zahneme vlevo, přejdeme přes jednu odbočku vpravo a po asi 400 metrech na další, kde ulic Za Humny zahýbá vlevo. Zde tedy odbočíme vpravo a za domky vlevo a kolem pole dojdeme k říčce Losince. Po můstku ji přejdeme a dáme se vpravo spojkou na silnici. Zde se již potkáme se žlutou turistickou značkou, po které se dáme vpravo. Na kraji lesa dorazíme k rozcestníku s odbočkou do lomu s jeskyní Skalní krčma. Hospodu zde ale nečekejme, jeskyně je sice pěkná, ale nepřístupná.

Jeskyně Skalní krčma

Obr. 1. Jeskyně Skalní krčma

Přední Bukový kopec

Vrátíme se na rozcestník a cestou vlevo po žluté vystoupáme lesem za zajímavé Pěticestí. Zde si můžeme oddychnout v turistickém přístřešku. Je zde skutečně pět cest, my budeme pokračovat po žluté, ale i s modrou. Opět budeme stoupat a serpentinami vyjdeme k rozhledně na Předním bukovém kopci ve výšce 624 metrů nad mořem. Rozhledna s názvem Bukovka je dřevěná z roku 2016 a je vysoká necelých 22 metrů. Rozhledna má ale betonový základ a schodiště je z oceli. Vidět je odsud pod námi Rapotín, údolí Desné, ale dál Zábřežská vrchovina, Šumperk, Háj u Šumperka s rozhlednou, díl Hrubého Jeseníku se Skřítkem a Červenohorským sedlem, Králický Sněžník a Hanušovická vrchovina.

Rozhledna Bukovka

Obr. 2. Rozhledna Bukovka

Rejchartický potok

Od rozhledny pokračujeme po žluté a s modrou obejdeme Bukový kopec (641 m. n. m.) na křižovatku Samota. Před ní všimněme bodu záchrany SU 081, ale doufáme, že si ho jen prohlédneme, jinak slouží k určení naší polohy v případě nutnosti. Na rozcestníku opustíme modrou a jen se žlutou a NS Buková klesneme údolíčkem k rozcestníku se zajímavým názvem Lesní Balneo. Tady opustíme žlutou a pokračujeme jen po značkách cyklotrasy 6284. Obejdeme hřbet Zelenice a lesní silničkou klesneme na silnici od Rapotína do Rejchartic podél Rejchartického potoka.

Rejchartice

Projdeme kolem rozcestníku Dolní okraj se samotou. Pokračujeme po silnici na okraj obce Rejchartice. Zde se máme možnost rozhodnout, jak dál. Když nepůjdeme do vsi, můžeme zde odbočit po místní komunikaci vpravo a vystoupat rovnou na modrou značku a po ní pokračovat opět vpravo k Samotě. Jinak ale doporučujeme si ves prohlédnout. Její dominantou je pěkný barokní kostel sv. Michala.

Andělská louka

Největší zvláštností Rejchartic je nyní Andělská louka neboli Andělárium – galerie pod širým nebem. Ta se nalézá hned za kostelem. Najdeme zde sochy různých umělců, které tu postupně vznikají v rámci červencových sochařských sympozií od roku 2013. Sochy jsou zde volně k prohlédnutí a jistě to je příjemná podívaná pro děti i dospělé. Z dalších pamětihodností připomeneme ve vsi ještě pěkná boží muka (kaplička P. Marie) z roku 1755 na okraji louky s anděli.

Rejchartické Andělárium

Obr. 3. Rejchartické Andělárium

Samota

Po prohlídce Rejchartic a třeba posezení v místní hospůdce, která ale otevírá až odpoledne, se vrátíme na modrou značku a pokračujeme po ní levým ramenem údolím drobného potůčku až ke studánce. Tu najdeme, pokud ji přehlídneme, vlevo kousek níže pod místem, kde modrá značka opouští silničku k Samotě, která tu zahýbá vlevo. Studánka je upravená a jistě poskytne příjemné osvěžení. Pokračujeme po značce dalších 300 metrů a pak odbočíme na luční cestu, kterou se dostaneme na okraj lesa za Samotou.

Ludvíkovské sedlo

Po kraji lesa dojdeme do rohu louky, lesní cestou přejdeme mírný hřbítek a klesneme do údolíčka. Projdeme přes většinou vyschlý tok a hned za ním se na rozcestí dáme vlevo. Mírně pak klesáme strání, cesta se stočí vpravo a přes další údolí dospějeme na lesní silničku s cyklotrasou 6284 a pro nás hlavně s modrou značkou. Přejdeme přes cestu a s modrou značkou budeme dál mírně klesat na okraj lesa v Ludvíkovském sedle. Zde modrou opustíme a dáme se po zelené vpravo.

Losinka

Se zelenou značkou sestoupíme na okraj Rapotína a dojdeme k rekreačnímu komplexu Losinka. Pro nás asi bude hlavní, že jde zde restaurace, ale můžeme se tu ubytovat či si pohovět ve zdejším wellness centru.

Cíl – Rapotín

Na další cestě přejdeme přes říčku Losinku a od další křižovatky jdeme bez značky, která zde odbočuje vlevo. Jdeme ulicí U koupaliště, přejdeme přes železniční trať a po hlavní silnici se dáme vpravo. Za malý kousek jsme u dalšího přejezdu, ale to již jsme u železniční zastávky, kde jsme cestu započali.

Rapotín

Obr. 4. Rapotín

Trasa měří 14 kilometrů, ovšem nepočítejte v tom prohlídkovou cestu v Rejcharticích. Nejvyšším místem je vrch s rozhlednou Přední Bukový kopec s výškou 624 m, nejníže jsme na mostku přes Losinku na začátku výletu 360 metrů nad mořem. Celkové převýšení na trase je asi 450 metrů, takže jde o spíše lehčí trasu.

diskuse

vložit nový příspěvek