Český kras láká na turistiku i lezecké stěny

  • Anonym
  • 27.08.2020
  • 0:00
  • Změněno: 29.08.2020 | 16:06

Hledáte místo pro aktivní odpočinek nedaleko metropole? Jen pár kilometrů jihozápadním směrem od Prahy se rozprostírá chráněná krajinná oblast Český kras, kde se nabízí nesčetně možností pro aktivní relaxaci. Oblast je protkána turistickými trasami, pyšní se dokonce šesti naučnými stezkami a pro adrenalinové zážitky také není třeba chodit daleko. Nad řekou Berounkou se totiž klenou vápencové skály nabízející horolezecké výstupy. Program výletu však lze zpestřit také návštěvou slovutného hradu Karlštejna. Článek obsahuje komerční sdělení. Provozovatel webu neodpovídá za jeho obsah.

hodnocení článku
  •  

Hodnotil 1 člověk


Vaše hodnocení

Kraj zaslíbený turistice

Český kras se rozprostírá mezi Prahou a Berounem a překvapuje bohatou přírodou a hustými lesy. Celé oblasti vévodí hrad Karlštejn, okolo kterého vede také historicky nejstarší značená turistická trasa. Ta nese jméno Vojty Náprstka a vede z náměstí v Berouně přes poutní místo Svatý Jan pod Skalou na Karlštejn.

Hrad Karlštejn

Obr. 1. Hrad Karlštejn

Kromě této zajímavé trasy však milovníci turistiky mohou objevovat množství ostatních turistických tras a dalších šest naučných stezek. Mezi nejzajímavější patří Zlatý kůň nebo stezka Národní přírodní rezervací Karlštejn, která se nachází nedaleko od penzionu Karlštejn, kde se po náročném dni můžete ubytovat.

Lom Alkazar nebo stěna u Kačáku?

Kdo raději výstupy na vyhlídky nebo přímo na stěny, bude Českým krasem nadšený. Vyhlídka na Skálu potěší milovníky magických výhledů, kdy se po strmém výšlapu objeví překrásné místo Svatého Jana pod Skalou, kde našel v 9. století útočiště poustevník Ivan. Horolezci všech úrovní naopak mohou objevovat vápencové skály nad řekou Berounkou, případně strmá skaliska a stěny místních lomů. Velmi oblíbené jsou lomy Alkazar, lom u Kačáku nebo také Dušičková či Trojúhelníková stěna.

Český kras

Obr. 2. Český kras

Dobuďte hrad!

Z ubytování v penzionu Karlštejn je však na dosah také majestátní hrad. Byla by veliká škoda jej nenavštívit právě v tomto období, kdy všechny památky jsou prosté cizinců, a naopak mají možnost je navštívit našinci. Hrad nabízí několik prohlídkových okruhů, které představí soukromé a reprezentační prostory císaře Karla IV., ale v rámci třetí prohlídkové trasy také vyhlídku z Velké věže. V průběhu července a srpna mohou návštěvníci objevovat hrad také netradičně během večerního nebo nočního putování. Veškeré vstupenky je možné si obstarat předem přes webové stránky státního hradu online.

diskuse

Provozovatel webu si pod tímto článekm nepřeje vkládání diskuzních příspěvků.