Čechy opomíjená perla Belgie

  • Randus Petr
  • 30.06.2014
  • 0:00
  • Změněno: 23.06.2014 | 17:08

Belgie je pro Čechy velice málo navštěvovanou zemí. Víte o nějaké cestovce, která pořádá zájezdy do této přímořské země? Možná tak ve spojení s Holandskem, které vlastně mimo květiny nemůže Belgii v ničem konkurovat.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Seznámení s Gentem

Většina českých lidí zná v Belgii především Brusel a Bruggy, ovšem mezi nimi najdeme jedno vcelku nenápadné město Gent. Nenápadné ovšem jen do doby, kdy se octneme v jeho centru. Stavby většinou z šedého kamene se kolem nás zvedají do výšky, což tvoří zajímavý kolorit města. Než začneme s prohlídkou, měli bychom připomenout, že Gent má ze všech měst v Belgii nejvíc kulturních památek.

Gent a voda

Gent je hlavním městem Východních Flander a leží na soutoku řeky Šeldy s Leieou, ovšem centem města protéká Leie. Město je také kanálem spojeno i s mořem.

Nábřeží v Gentu

Obr. 1. Nábřeží v Gentu

Dominanty města

Dominantou historického středu města je několik věží, z nich nejvyšší patří katedrále patrona města sv. Bavona, kostelu sv. Mikoláše a pak je to městská zvonice. Městské zvonice, což u nás v Čechách není, byly a jsou historickou pýchou měst a najdeme je v různých obdobách po celé Belgii. Tady je věž v gotickém slohu a k městské budově pod ní je až lidsky předimenzovaná. Pod věží je v centru vybudována nově městská restaurace, což by asi v našich historických centrech nebylo možné díky památkářům. Nad podobou taky můžeme polemizovat, ale když zde posedíme při dobrém obědě, i dvoukosá dřevěná čelní stěna nás nevzruší.

Městská věž

Obr. 2. Městská věž

Cesty městem

Centrem pro turisty bude jistě, jak v každém jiném městě, informační centrum. Vybavit se na cestu do Gentu můžeme ale již z Čech, některé průvodce totiž nabízejí procházkovou trasu centrem města. Každá cesta však asi nemine tu nejkrásnější část města, a to je nábřeží od mostu sv. Michala (podle sousedního kostela) až po hrad Gravensteen. Tady jsou přichystány stovky židlí v zahrádkách a na nich občerstvující se lidé, na vodě křižují lodě různého výtlaku s turisty, desítky obchodů, a kolem kamenná krása obytných budov, které některé tu stojí od 12. století. Někomu to může připomenout Benátky, ale tady je kolem vody více prostoru, jinak je podoba velmi blízká.

Zmínili jsme hrad Gravensteen, ten si lze také prohlédnout i s ukázkou starých řemesel a různých kejklířů.

Střed města od mostu sv. Michala

Obr. 3. Střed města od mostu sv. Michala

Slovo na závěr

Gentu by se dalo psát z mnoha stran, každý může totiž obdivovat něco jiného. Památky, obchody a jejich výlohy, muzea a galerie, voda… To vše Gent nabízí. Až pojedete do Belgie, nezapomeňte na cestě z Bruselu do Brugg odbočit do Gentu. Ale věříme, že Gent může být i hlavním cílem cesty do této západoevropské země.

článek je součástí seriálu: Poznáváme belgická města

Seriál o zajímavých městech Belgie.


diskuse

vložit nový příspěvek