Bílá v Beskydech – příjemné místo pro rodiny, lyžaře i turisty

V týdnu před Velikonocemi se naskytlo pár dní volna, a tak jsme vyrazili do Beskyd. Vybrali jsme si hotel v obci Bílá, který nás zaujal svým vybavením pro rodiny s dětmi. Ona celá tato obec je pro rodiny velmi příjemným místem, ale na své si tu přijdou prakticky všichni.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Obec Bílá leží v srdci Beskyd, na samém východním okraji naší republiky až při slovenských hranicích. Tvoří ji osm osad rozptýlených v údolí říčky Bílá Ostravice. Svým charakterem je horskou vesnicí a žije především z turismu. Oblíbená je mezi návštěvníky všeho věku a po celý rok. V zimě láká především lyžaře a snowbordisty. Přímo v centru obce se nachází čtyři sjezdovky různé obtížnosti, na jedné z nich je i snowbordový areál. Sjezdovky leží na obou protilehlých svazích údolí a milovníky zimních sportů nahoru mohou vyvézt rovnou tři lyžařské vleky. Na své si v Bílé a jejím okolí přijdou i pěší turisté a cyklisté, vedou tudy značené turistické trasy i cyklotrasa. A ochuzeny nebudou ani děti, kromě několika dětských hřišť se jim bude určitě líbit letní dětský a lanový park, který se nachází také přímo v centru obce.

Kolem říčky Bílé Ostravice je hezká procházka, která bude bavit i děti.

Obr. 1. Kolem říčky Bílá Ostravice je hezká procházka, která bude bavit i děti.

Dřevěný kostel sv. Bedřicha

První zmínky o osadě Bílá se datují k roku 1817. Vznikla spojením horských pasteveckých samot a menších osad v okolí. Z 19. století pochází i zdejší významná historická památka – kostel sv. Bedřicha. Tento krásný dřevěný kostel se šindelovou střechou nechal postavit v letech 1873 – 1874 olomoucký arcibiskup kardinál Friedrich Langrat z Fürstenbergu. Pověřil tím svého hlavního architekta Antonína Kybastu, který se inspiroval severským stylem. Kostel byl pak ještě v roce 1911 rozšířen do dnešní podoby. Nejen exteriér, ale především interiér kostela je velmi působivý. Hru slunečního světla s barvou dřeva, okenními tabulemi ztvárňujícími jednotlivá zastavení křížové cesty a sakrální výzdobou bych vydržela pozorovat opravdu dlouho. Za kostelem vznikla v polovině 20. století malá umělá jeskyně, v níž je umístěna kaplička Panny Marie Lurdské. Cesta kolem této lurdské kaple vede dále do lesa, kde nacházejí místo posledního odpočinku místní obyvatelé. Lesní hřbitov leží na klidném a mírumilovném místě pod korunami vzrostlých stromů.

Kostel sv. Bedřicha

Obr. 2. Kostel sv. Bedřicha

Lovecký zámeček

Na okraji obce, na břehu potoka Smradlava, stojí arcibiskupský lovecký zámeček. Nechal jej postavit v roce 1906 arcibiskup František Saleský Bauer. Zámeček sloužil jako letní sídlo a lovecká chata. Olomoučtí arcibiskupové, do jejichž majetku obec Bílá patřila, si zdejší okolí velmi oblíbili a zámeček hojně využívali. Dnes patří do majetku ostravsko-opavského biskupství a slouží jako ubytovací zařízení. To ostatně hodně objektů v obci, protože turismus je tu opravdu důležitým zdrojem příjmů.

Arcibiskupský lovecký zámeček

Obr. 3. Arcibiskupský lovecký zámeček

Obůrka Bílá

V lese za loveckým zámečkem byla vybudována menší obora se zvěří žijící v Beskydech. V šesti výbězích jsou tu k vidění divočáci, jeleni evropští, jeleni sika, srnky nebo mufloni. Nechybí ani krásní daňci albíni. Obůrka Bílá skýtá místo pro příjemnou procházku, dojít můžete lesem třeba zpět ke sjezdovce v centru obce.

Daňci albíni

Obr. 4. Daňci albíni

Do Bílé jsme vyrazili zrovna v „mrtvém“ období, kdy jedna sezóna právě skončila a druhá teprve měla vypuknout. Nemohli jsme se proto svézt lanovkou (tady ani jinde v okolí), sníh na stráních už roztál a dětský park byl naopak ještě zavřený, přesto to bylo pěkných pár dní, které jsme vyplnili procházkami po obci, výlety do okolí a koupáním v hotelovém bazénu. I v této turisticky méně zajímavé roční době je tu pořád co dělat, vidět a zažít.

 

diskuse

vložit nový příspěvek