Přes vodopády Bílé Opavy na Ovčárnu

Opět Velikonoce, opět v Karlově a opět Bílá Opava. Tentokrát ale trochu změníme trasu. nepůjdeme přes Barborku až na Praděd, ale z vodopádů rovnou na Ovčárnu. Chceme totiž stihnout termální bazén v Karlově Studánce.

hodnocení článku
  •  

Hodnotil 1 člověk


Vaše hodnocení

Karlova Studánka

Tentokrát začínáme náš výlet po polední v jedné restauraci v Karlově Studánce, kde jsme zašli na oběd a kde jsme si málem celý výlet rozmysleli.

V Karlově Studánce jdeme nahoru po hlavní (to znamená po jediné cestě) směrem k rozcestníku jménem Karlova Studánka, Hubert. Kolem míjíme různé lázeňské domy a ubytovací zařízení. Nalevo je park, ve kterém je hned u cesty po které jdeme volně přístupná pramen minerální vody. Na chvíli se zdržíme a pijeme. Pramen vody je v zastřešeném altánu.

Karlova Studánka, Hubert (815 m. n. m.)

Karlova Studánka, Hubert je rozcestí turistických značek nahoře v Karlově Studánce u placeného parkoviště. Dále budeme pokračovat po žluté turistické značce procházející přes parkoviště. Rezervace Bílé Opavy má být po žluté turistické značce dva a půl kilometru. Za parkovištěm vystoupáme po pěšině na asfaltovou cestu a po ní jdeme asi deset minut, než odbočíme doleva do lesa. Podél cesty je zaparkováno neuvěřitelné množství aut. Před odbočením do lesa přecházíme malý most a dále pokračujeme podél řeky Bílá Opava, kterou máme po pravé ruce.

Rezervace Bílé Opavy (972 m. n. m.)

Pokračujeme dále po modré a žluté značce. Po necelé půlhodině od odbočení z asfaltové cesty přicházíme k rozcestí Rezervace Bílé Opavy. Od Karlovy Studánky Huberta jsme ušli dva kilometry. Odděluje se zde modrá turistická značka od žluté. Modrá zahýbá doprava a nevede řečištěm Bílé Opavy. Nikdy jsem jí nešel, ale podle všeho nebude nijak náročná. Vede pár stovek metrů od řečiště a je umístěna výše, takže z ní bude asi pěkný výhled na Bílou Opavu. Směrem po žluté turistické značce, po které se vydáme my, je cedule s nápisem „Náročná turistická stezka“, což je ale varování, které má opodstatnění v zimě, když je sníh a led. V době kdy není sníh se mi trasa nejeví nijak náročná.

Bílá Opava

Bílá Opava - Jeseníky

Obr. 1. Bílá Opava – Jeseníky

Žlutá turistická značka vede řečištěm řeky Bílá Opava. Někdy se jde po různých dřevěných schůdcích, nikde však nejsou řetězy, kterých by bylo nutné se přidržovat. Bílá Opava zde vytváří mnoho různých vodopádů. Je zde také několik naučných cedulí. Kaňonem procházíme asi hodinu a půl, než definitivně odbočíme doprava, opustíme řeku Bílá Opava a začneme mírně stoupat až přijdeme k dřevěným schodům, které nás po pár metrech přivedou k turistickému rozcestníku Vodopády Bílé Opavy.

Bílá Opava - Jeseníky

Obr. 2. Bílá Opava – Jeseníky

Vodopády Bílé Opavy (1190 m. n. m.)

Zprava se k nám připojuje modrá turistická značka, která se od nás oddělila na rozcestí Rezervace Bílé Opavy. Po žluté turistické značce jsme ušli jeden a půl kilometru. Po modré turistické značce by byla trasa stejně dlouhá. Budeme pokračovat doprava po modré a žluté turistické značce.

Bílá Opava - Jeseníky

Obr. 3. Bílá Opava – Jeseníky

Pod Ovčárnou (1213 m. n. m.)

Po dvaceti minutách přicházíme k rozcestí Pod Ovčárnou. Od rozcestí Vodopády Bílé Opavy jsme ušli jeden kilometr. Je možno pokračovat po modré turistické značce na Barborku a a třeba pak i dále pokračovat na Praděd. My ale chceme na Praděd další den a navíc chceme na Ovčárně stihnout poslední autobus. Vydáváme se tedy doleva po žluté turistické značce na Ovčárnu. Část trasy půjdeme po sjezdovkách.

Ovčárna

Po dvaceti minutách celkem i prudkého stoupání po sjezdovkách přicházíme na parkoviště na Ovčárně. Za pár minut nám pojede autobus na Hvězdu.

Hvězda, motorest, bus (860 m. n. m.)

Ještě není všem dnům konec, rozhodli jsme se totiž, že vyzkoušíme bazén v lázních Karlova Studánka, který je přístupný i pro veřejnost. Z Hvězdy (rozcestník turistických značek je kousek od parkoviště) se proto vydáváme po červené turistické značce směrem na Karlova Studánka, Džbán, ke kterému ale nedojdeme.

Na Karlově Studánce u lesa

Asi po deseti minutách přicházíme k rozcestníku Na Karlově Studánce u lesa, který ale není běžný turistický rozcestník. Informační cedule vedle rozcestníku nás informuje, že se nacházíme na pěší stezce „Muzeum Wide web“. Kousek od rozcestníku je budova s bazénem, ve které je vyhřívaná voda a spousta dalších vodních atrakcí, převážně různých masážních trysek.

Závěr

Vodopády Bílé Opavy jsou krásná tůra kaňonem řeky Bílá Opava. Část trasy vede řečištěm a proto v zimě, kdy je led a sníh je trasa náročnější a nebezpečnější. Přes vodopády Bílé Opavy jsem šel několikrát. Obvykle pak pokračoval přes chatu Barborka na Praděd. Dnes jsme šli z vodopádů přímo na Ovčárnu, což je asi nejkratší okruh.

článek je součástí seriálu: Velikonoce v Karlově 2011

Opět další Velikonoce v Karlově. Účastníci: Já, Lenka, Honza, Pavel, Pavla, Albert, Pepíček, "Junior" a Luba.


diskuse

vložit nový příspěvek