Berlín, město umění a dekadence

  • Anonym
  • 26.12.2011
  • 0:00
  • Změněno: 12.02.2012 | 14:58

Poznejte kouzlo Berlína. Článek obsahuje komerční sdělení. Provozovatel webu neodpovídá za jeho obsah.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Berlín je hlavní město Německa a zároveň populární a živé evropské město, ve kterém je stále co dělat. Toto město s pohnutou, ale zajímavou historií má opravdu co nabídnout, a to hlavně díky své otevřenosti a kreativnosti. Berlín má zvláštní kouzlo a vždy zde objevíte něco nového, ať sem jedete poprvé nebo třeba podesáté. Navíc je Berlín poměrně blízko České republiky a jízdenku seženete už za 950 Kč.

Berlín se vám zalíbí, ať už sem pojedete prohlížet památky, vysedávat v kavárnách, na ESL jazykové kurzy nebo za nákupy, jelikož Berlín má vše, co můžete od moderní metropole očekávat. Berlín je zkrátka multikulturní a rozmanité město plné kontrastů a dekadence, a právě to ho dělá zajímavým městem. Historie Berlína se sice píše až od 13. století, ale většina zajímavostí stejně pochází až ze 20. století, jelikož se na Berlíně podepsala zejména období nacismu a komunismu.

Berlíně najdete spoustu zajímavých míst k návštěvě. Asi nejslavnější pamětihodností je Braniborská brána, která představuje symbol rozdělení, ale i sjednocení Berlína po druhé světové válce. Dále je významná i budova Říšského sněmu (Reichstag), která byla sice poprvé otevřená v roce 1894, v roce 1933 ale vyhořela a částečně renovovat se začala až v 60. letech. Po sjednocení Německa v roce 1990 byla budova zcela zrekonstruována a v současnosti se zde dokonce nachází sídlo spolkového sněmu. Obzvlášť zajímavá je moderní kopule na budově, kterou vybudoval architekt Norman Foster a do které je vstup zadarmo.

Reichstag - Berlín

Obr. 1. Reichstag – Berlín

Dalšími důležitými berlínskými body jsou třeba Checkpoint Charlie, hraniční přechod z roku 1961, a Berlínská zeď, jejíž poslední větší kus byl proměněn v největší galerii pod širým nebem s názvem East Side Gallery.

East Side Gallery

Obr. 2. East Side Gallery

Pokud si zase budete chtít prohlédnout Berlín z ptačí perspektivy, navštivte slavnou televizní věž Fernsehturm na nejznámějším berlínském náměstí Alexanderplatz. Za návštěvu stojí i Postupimské náměstí, palác Charlottenburg, Muzejní ostrov, Židovský památník nebo Vítězný sloup.

Berlín si ale zamilujete i kvůli nespočetnému množství různých muzeí, galerií a budov se zajímavou architekturou. Zvláštní tradici zde má dokonce i street art, jelikož v tomto městě žije spousta zahraničních i místních umělců, a většina z nich po ulicích maluje zadarmo. Chcete-li navštívit ty nejlepší alternativní galerie, vydejte se do Auguststrasse a do ní přilehlých ulic, kde se nachází i Galerie u Hackesher Markt, snad nejzajímavější a nejeklektičtější z berlínských street art galerií. Stejně tak nezapomeňte vyrazit na párty do jednoho z berlínských nočních klubů. Po pádu Berlínské zdi začali squateři ilegálně obydlovat a opravovat budovy, které byly za socialismu továrny a průmyslové stavby. Dnes jsou z nich ideální místa, kde protančíte noc v jednom z nejdivočejších evropských měst.

Do Berlína ročně přijede více než 8 milionů turistů. Oblíbeným důvodem k návštěvě pro spoustu z nich je poslední dobou kurz němčiny v Berlíně v jedné z jazykových škol, jelikož němčina je jedním z hlavních evropských jazyků a Berlín ideální město pro její výuku. Pro nás je důležitá hlavně kvůli ekonomickým a politickým vztahům s Německem. Vydáte-li se na jazykový kurz, budete mít možnost v Berlíně pobýt alespoň dva týdny, pořádně si město užít a navíc plně proniknout do života Berlíňanů.

Návštěvy Berlína určitě nebudete litovat. Můžete donekonečna procházet zdejší galerie a obdivovat umění, stejně tak si ale můžete užít zdejšího dynamického a ztřeštěného tempa města, které vám může připadat drzé, ale i tolerantní. Je to zkrátka město, které vám učaruje!

V článku jsou použity fotografie ze zdrojů:

diskuse

Provozovatel webu si pod tímto článekm nepřeje vkládání diskuzních příspěvků.
  • umeni v Berline

  • Eva Kaluzova
  • 11.01.2012 | 14:59

Zajimavy clanek. V Berline jsem si obzvlast uzila alternativni galerie a street art!