Během cestování nepodceňujte bezpečnost za volantem. Mobil nechte v držáku.

  • Anonym
  • 29.09.2020
  • 0:00
  • Změněno: 28.09.2020 | 21:41

Používání smartphonů při řízení může mít vážné následky. Dejte si ale pozor také při používání navigace, nebo při telefonování přes handsfree. Článek obsahuje komerční sdělení. Provozovatel webu neodpovídá za jeho obsah.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení
Zdroj: Unsplash.com

Obr. 1. Zdroj: Unsplash.com

Cestování autem je skvělá věc – jsme svobodní, nejsme vázáni na žádné pevné časy odletů letadel či odjezdů vlaků a autobusů. Pokud si vše dobře zařídíme a přibalíme s sebou třeba stan nebo vybavíme auto menší vestavbou, na které se dá spát, můžeme na čtyřech kolech prožít neopakovatelnou dovolenou. Při cestování autem je však třeba vždy dodržovat zákony té dané země, kde se zrovna nacházíte, a hlavně se chovat tak, abychom neohrozili ani sebe, ani jiného účastníka silničního provozu.

80 % nehod v Itálii kvůli mobilům

Jedním z nejpalčivějších problémů dneška je používání mobilních telefonů za volantem. Vícero studií už prokázalo, že telefonování za volantem představuje obrovské nebezpečí. Například už v roce 2017 bylo potvrzeno, že až za 80 % všech nehod v Itálii stojí právě používání mobilu, většinou textování, používání aplikace WhatsApp nebo Facebooku. Přitom ve všech státech Evropské unie je používání mobilu při řízení zakázáno. Postihy jsou však různé, někdy jen velmi mírné, nebo nemá policie možnost porušování intenzivně kontrolovat. Proto tento zákaz lidé často porušují.

Za značnou částí lehkých i vážných nehod stojí v současné době používání telefonu. Zdroj: Unspalsh.com

Obr. 2. Za značnou částí lehkých i vážných nehod stojí v současné době používání telefonu. Zdroj: Unspalsh.com

V Německu si dejte pozor i na používání dotykového displeje

Pozor ale určitě dejte v Německu, kde můžete dostat, nejen mastnou pokutu, ale i zákaz řízení na několik měsíců. Záleží na míře ohrožení, které jste způsobili. Zákaz používání mobilu platí dokonce i když stojíte, ale motor běží. Pokud chcete použít mobil, musíte zastavit na bezpečném místě, vypnout motor a teprve potom začít telefonovat.
V Německu si ale dejte pozor na jakékoliv používání dotykového displeje během jízdy. Před nedávnem totiž dospěl Vrchní zemský soud v německém Karlsruhe k přelomové rozhodnutí: uznal vinným řidiče Tesly Model 3 za to, že během jízdy nastavoval na dotykové obrazovce rychlost stěračů. Kvůli tomu vyjel ze silnice. Následně dostal od policie pokutu 200 eur a měsíc zákazu řízení za používání elektronického přístroje během jízdy. Řidič s tím nesouhlasil a odvolal se. Soud však jeho námitky zamítl s tím, že i zabudovaný tablet s Modelu 3 je elektronické zařízení a že jej tedy nesměl řidič za jízdy používat. Odborníci spekulují, že to může mít velký dopad nejen pro výrobce elektromobilů, ale celkově na možnost ovládání dotykových obrazovek v autě.

Navigaci si nastavte ještě před cestou a pořiďte si kvalitní a bezpečný držák na mobil do auta. Zdroj: Pixabay.com

Obr. 3. Navigaci si nastavte ještě před cestou a pořiďte si kvalitní a bezpečný držák na mobil do auta. Zdroj: Pixabay.com

Jak být na cestách co nejvíce bezpečí?

  • Pořiďte si dobrý držák na mobil do auta. Díky němu budete mít mobil pořád na očích, ale nebudete na něj muset sahat a nebude vám padat pod volant.
  • Destinaci si v navigaci na smartphonu nastavte ještě předtím, než nastartujete. Dejte si také pozor na hledání alternativní trasy, pokud zrovna máte nohu na brzdě a stojíte v zácpě. Váš mozek nemusí být schopný soustředit se na obě dvě věci najednou. Pustíte brzdu a pohroma je na světě. Sice z toho můžete vyjít jen s malým ťuknutím, ale i to je nepříjemné.
  • Hudbu, podcasty nebo radio si také vyberte ještě před jízdou.
  • Nastavte si na telefonu možnost ovládání hlasem, abyste co nejvíce činností mohli dělat bez dotyku.
  • Pokud možno, během jízdy netelefonujte ani přes handsfree. Bylo zjištěno, že pozornost řidiče je narušená stejně, ať už používáme handsfree nebo vezme-li telefon do ruky. Při telefonování, kdy často může dojít i řešení stresujících záležitostí, nejsou někteří lidé schopni plně se soustředit na cestu.
  • Neodpovídejte na SMS a jiné zprávy.
  • I když je to pro cestovatele lákavé, nefoťte a nenatáčejte videa během jízdy. Opět dochází k porušení soustředění, a to i když si myslíte, že jste ten nejlepší řidič na světě.

diskuse

Provozovatel webu si pod tímto článekm nepřeje vkládání diskuzních příspěvků.