Z Nového Údolí do Strážného I

V Novém Údolí se stavíme v restauraci a poté z Nového Údolí vycházíme do Strážného, čeká nás poměrně nudná a nezáživná trasa.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Nové Údolí (830 m. n. m.)

K rozcestí Nové Údolí přicházíme asi za tři minuty. Vydáme se doprava po červené turistické značce, za půl kilometru má být hraniční přechod s Německem a také železniční stanice. Po necelých deseti minutách chůze po asfaltové cestě míjíme restauraci, kde na chvíli usedáme. Chceme si zde hlavně doplnit zásoby vody. Při té příležitosti si objednáme nejprve čaj a poté pivo. Nakonec se zdržíme hodinu a půl. Vycházíme a pokračujeme dále po asfaltové cestě, i když nejdeme po červené turistické značce.

Nové Údolí (CZ / D) (800 m. n. m.)

Po ani ne pěti minutách přicházíme k hraničnímu přechodu a turistickému rozcestí Nové Údolí (CZ / D). Dále po asfaltové cestě už je Německo, tam ale nechceme. Došli by jsme do obce Haidmühle. Trochu nás mate, že červená turistické značka vede pouze zpět. U hraničního přechodu je nějaké muzeum v železničních vagónech, u vagónů stoly s lavicemi a kousek dál rozestavěné nádraží, ke kterému vedou koleje jen z jedné strany. Do Německa koleje nevedou. Jsme trochu zmateni, až si všímám, že vlastně kousek od nádraží je přes koleje vedoucí na rozestavěné nádraží plot. Vlaky zde tedy ještě nejezdí, celé nádraží je vlastně za plotem. Vydáváme se po kolejích.

Nové Údolí, ŽST (805 m. n. m.)

Po dvou minutách přecházíme plot, který vede přes koleje a přicházíme k turistickému rozcestí Nové Údolí, ŽST. Od restaurace, kde jsme byli jsme měli jít přímo dolů k železnici, je zvláštní, že jiná červená vedla k hraničnímu přechodu a dál už ne.

Vydáme se po červené turistické značce směrem na Strážný, což by měl být cíl dnešní cesty. Čeká nás třináct a půl kilometru. Ještě netušíme jak nudných a monotónních. Zahýbáme po červené turistické značce doleva.

Jdeme chvíli loukou až vstoupíme do lesa. V podstatě jdeme po rovině, jen chvíli před dalším rozcestím začínáme mírně stoupat.

Spálenec (860 m. n. m.)

K rozcestí Spálenec přicházíme asi po půl hodině chůze od Nového Údolí. Je zde možnost odbočit po žluté turistické značce k hranicím s Německem a dále k obci Haidmühle. Budeme pokračovat po červené a žluté turistické značce směrem na rozcestí „V podkově“.

V podkově (867 m. n. m.)

Po deseti minutách přicházíme k rozcestí V podkově. Dále pokračujeme jen po červené turistické značce. Jdeme v podstatě mezi loukami, pastvinami a poli. Po dvaceti minutách přicházíme k pomníku Jindřicha Vrabce. Po dalších třech minutách přicházíme k rozcestí Krásná Hora.

Krásná Hora (914 m. n. m.)

Zvláštní je, že jsme minuli rozcestí Krásná Hora (rozc.), patrně jsme ho přehlédli. Od rozcestí V podkově mělo být 1,7 kilometrů a nyní jsme 300 metrů za ním. Je pravda, že se k nám v tichosti připojila modrá turistická značka, ani jsme si nevšimli kde, možná právě tam bylo rozcestí. No nevadí. U rozcestí je přístřešek s lavicemi a stolkem, kde na chvíli usedáme. Kousek od rozcestí je pomník s nápisem „Krásná Hora Schönberg 1795 – 1956“. Na rozcestníku není našim směrem šipka, nevíme tedy kam vlastně jdeme. Máme mapu, tak nás to příliš nevykolejí.

Zdržíme se asi na čtvrt hodiny a pokračujeme v původním směru doleva dále po červené turistické značce. Po dobu, kdy jsme byli v odpočívadle vysvitlo slunce.

článek je součástí seriálu: Po stopách krále Šumavy 2011

V Červenci roku 2011 jsme se s Jardou vydali na Šumavu. Chtěli jsme ji (alespoň větší část) přejít po hřebeni. nakonec ale jsme moc daleko nedošli. nevyšlo nám moc počasí.


diskuse

vložit nový příspěvek