Štrbské pleso

Další den si uděláme nenáročnou a naučnou procházku kolem Štrbského plesa, odkud se vydáme na Popradské pleso. Dnešní díl pojednává o Štrbském plese a o tom, co vše se dá dočíst na informačních cedulích.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Naší cestu začneme na nádraží električky jménem Štrbské Pleso, kam přijedeme električkou z Tatranských Zrubů. Za nádražím vycházíme po asfaltové cestě až k prvnímu turistickému rozcestníku, který nás odkáže k Štrbskému plesu, které je od nás pět minut chůze.

Štrbské pleso (1346.6 m. n. m.)

Štrbské pleso - Vysoké Tatry

Obr. 1. Štrbské pleso – Vysoké Tatry

Po pár minutách přicházíme ke Štrbskému plesu, kolem kterého dokola vede cesta. Projít se kolem plesa dokola je nenáročná procházka, která i při pročítání naučných cedulí, případně zastavování se a focení trvá maximálně jednu hodinu. Jak se z jedné informační cedule záhy dovím, délka chodníku kolem Štrbského plesa je 2.25 kilometrů. Po chodníku se vydáváme kolem plesa proti směru hodinových ručiček. Je ale úplně jedno, kterým směrem se kdo vydá. Po cestě máme výhledy na vrcholy Patria a Predné Solisko. Z informačních cedulí se dovídáme, že vznik horských jezer (ples) je datován ke konci glaciálu. Pokud někdo, stejně jako já neví, co je glaciál, pak nemusí nic zjišťovat, udělal jsem to za něj. Glaciál je doba ledová. V té době ledovce formovaly doliny Vysokých Tater a tlačily před sebou masu suti. Po oteplení atmosféry, asi před 10000 lety, voda z tajících ledovců vytvořila Štrbské pleso. Zajímavostí je, že takto vzniklé Štrbské pleso mělo hladinu o šest metrů níže, než současné Štrbské pleso. Do nynější výšky hladina vystoupala sotva před 300 lety.

Štrbské pleso - Vysoké Tatry

Obr. 2. Štrbské pleso – Vysoké Tatry

Data o Štrbském plese

  • Maximální hloubka: 26 metrů
  • Průměrná ledový pokrývka: 25.11. – 4.5.
  • Maximální teplota vody: 19 stupňů Celsia
  • Obvod jezera (délka chodníku kolem jezera): 2.25 km
  • Nadmořská výška: 1350 m. n. m.  – v tomhle se údaj mírně liší od mapy, kde je uvedeno 1346.6 m. n. m.
  • Plocha jezera: 19.76 ha
Štrbské pleso - Vysoké Tatry

Obr. 3. Štrbské pleso – Vysoké Tatry

Ze vzácných ryb zde žije Síh Maréna, kromě ryb zde žijí také kačeny. Ostatně kačen je zde vidět spousty, hlavně u břehu. Důležitá věc, o které se na jedné z informačních cedulí také píše je fakt, že jezero není průtočné. Návštěvníci proto musejí zvýšeně dbát na čistotu a nekrmit ryby ani kačeny. Pleso tím, že není průtokové, musí všechny cizí látky samo biologicky zpracovat. Pečivo, případně další potrava, kterou turisté házejí kačenám a rybám, způsobují, obdobně jako v akváriu, silné znehodnocení vody. Je při tom jedno, jestli krmení kačeny a ryby sní, protože i kdyby snědly, pak potrava jen projde jejich trávicím ústrojím a opět skončí v jezeře. Tento fakt si mnozí asi neuvědomují. Tento proces znečišťování už dokonce i změnil skladbu ryb v jezeře. Krmení škodí vzácné, již zmiňované rybě Sih Maréna, která v jezeře žije.

Štrbské pleso - Vysoké Tatry

Obr. 4. Štrbské pleso – Vysoké Tatry

Nápisy na informačních cedulích jsou ve slovenštině, němčině, angličtině a polštině. Jak postupujeme po obvodu, míjíme odbočku na žlutou turistickou značku směřující na Vodopád Skok a odbočku na modrou turistickou značku směřující na Chatu po Soliskem. Dále průběžně míjíme prolézačky, případně další různé konstrukce sloužící ke cvičení. Patrně jich využívají lidé, kteří kolem plesa chodí běhat. Na břehu je také památník SNP. Na Štrbském Plese je možné se projet na loďce a proto také na břehu míjíme malé molo pro loďky, kde je možné si loďku zapůjčit.

Cesta po obvodu nám trvala asi hodinu, což byla ale velmi pomalá chůze. Po hodině jsem opět na místě, na kterém jsme okruh kolem Štrbského Plesa začali. Přišli jsme sem po červené turistické značce a po stejné značce pleso opouštíme. Vydáme se na další známé pleso, na Popradské pleso. O tom ale až v příštím díle.

 

Doporučujeme z našeho průvodce

Lyžařské středisko Štrbské pleso

Lyžařské středisko Štrbské pleso je ski areál poblíž Štrbského plesa. Kromě zimních sportů nabízí v létě také lanovku k Chatě pod Soliskom.

Štrbské pleso je pleso nacházející se v místech spojení Furkotské a Mlynické doliny v osadě Štrbské Pleso.

Štrbské pleso

Štrbské pleso je pleso nacházející se v místech spojení Furkotské a Mlynické doliny v osadě Štrbské Pleso.

Liečebný dom Solisko (v některých mapách označováno také jako Štrbské Pleso - rozcestí) je turistické rozcestí poblíž Štrbského plesa.

Liečebný dom Solisko

Liečebný dom Solisko (v některých mapách označováno také jako Štrbské Pleso - rozcestí) je turistické rozcestí poblíž Štrbského plesa.

Rázcestie pred Heliosom

Rázcestie pred Heliosom je turistické rozcestí Tatranské magistrály nacházející se v osadě Štrbské Pleso.

článek je součástí seriálu: Procházky ve Vysokých Tatrách 2013

Na přelomu září a října jsem se vydal na šachový turnaj do Tatranských Zrubů. Při té příležitosti jsem udělal několik nijak extrémně náročných procházek po Vysokých Tatrách.


diskuse

vložit nový příspěvek