Skalnaté pleso

Další den, který je naším třetím dnem pobytu, se necháme vyvézt lanovkou na Skalnaté pleso.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Tatranské Zruby (1001 m. n. m.)

Z hotelu v Tatranských Zrubech vycházíme ráno a opět jdeme na nedalekou zastávku električky, která nás tentokrát zaveze do Tatranské Lomnice. Přesněji bych měl napsat, že nás zaveze do Starého Smokovce a tam přestoupíme na jinou električku do Tatranské Lomnice.

Tatranská Lomnice (850 m. n. m.)

Tatranská Lomnice je konečná električky, dále již električkou nelze jet. V Tatranské Lomnici se vydáme k dolní stanici lanovky na Skalnaté pleso, které je asi deset minut chůze od nádraží električky.

Doporučujeme z našeho průvodce

Lomnická vyhliadka

Lomnická vyhliadka je vyhlídka na Tatranské Magistrále kousek od Zamkovského chaty.

Rázcestie pri Skalnatej chate

Rázcestie pri Skalnatej chate je turistické rozcestí poblíž Skalnaté chaty na Tatranské magistrále.

Skalnatá chata

Skalnatá chata je horská chata na Tatranské magistrále, nacházející se kousek od Skalnatého plesa ve Skalnaté dolině.

Dlhý vodopád je jeden z vodopádů na Studeném potoce.

Dlhý vodopád

Dlhý vodopád je jeden z vodopádů na Studeném potoce.

Tatranské Lomnice – lanovka (903 m. n. m.)

Zde nás čeká nemilé překvapení. Kvůli povětrnostním podmínkám lanovka nejezdí. Pravda je, že počasí není moc pěkné. Je pod mrakem, mírně mrholí a trochu fouká vítr. Samozřejmě, když v Tatranské Lomnici mírně fouká vítr, na Skalnatém plese, o Lomnickém štítu nemluvě, může být hotové peklo. Navíc vrcholky hor jsou zahalený mlhou.

Přemýšlíme co dál. K přemýšlení si v nedalekém bufetu dáme „na stojáka“ čaj s rumem. Ve hře je několik variant. Jednak počkat, jestli se počasí nezlepší, další možnost je vyjít na Skalnaté pleso pěšky, nebo zatřetí jít pěšky jinam. Při usilovném přemýšlení se lanovka zničeho nic rozjede. Rychle běžíme koupit lístky a nasedáme do lanovky, než si to provozovatel zase rozmyslí.

Z Tatranské Lomnice vede na Skalnaté pleso klasická kabinková lanovka. Počasí je jaké je, proto naše kabinka občas vjede do mlhy s téměř nulovou viditelností. Dokonce se lanovka v jednom okamžiku asi na čtvrt hodiny zastaví.

Skalnaté pleso (1754 m. n. m.)

Na Skalnaté pleso přijíždíme v poledne. Mraky se trochu umoudřili a je vidět Tatranskou Lomnici. Neumoudřily se ale natolik, aby byl na druhé straně vidět Lomnický štít. Procházíme se po kolem plesa a v blízkém okolí. Nad Skalnatým plesem je astronomická a meteorologická observatoř. U Skalnatého plesa je několik naučných cedulí týkajících se hlavně observatoře.

Skalnaté pleso - Vysoké Tatry

Obr. 1. Skalnaté pleso – Vysoké Tatry

Observatoř nad Skalnatým Plesem (1778 m. n. m.)

V budově se nachází astronomická i meteorologická observatoř. Z informačních cedulí se dovídáme technické parametry meteorologické observatoře. Kromě polohy a nadmořské výšky, která je 1778 m. n. m, se zde také píše, že observatoř patří Oddělení fyziky Geofyzikálního ústavu Slovenské akademie věd a primárně observatoř slouží ke třem účelů:

  • základní klimatická měření
  • měření slunečního záření
  • monitorování znečištění vzduchu

První klimatická měření na observatoři se datují do roku 1941, ale před tímto datem se měření prováděla v budově stanice lanovky již od roku 1939.

Zakladatelem observatoře byl významný český astronom Antonín Bečvář.

Projdu se kolem Skalnatého plesa a udělám několik fotek. Ostatní se zatím již vydali po červené turistické značce po Tatranské magistrále na Hrebienok. Přidám do kroku, abych je dohnal.

článek je součástí seriálu: Procházky ve Vysokých Tatrách 2013

Na přelomu září a října jsem se vydal na šachový turnaj do Tatranských Zrubů. Při té příležitosti jsem udělal několik nijak extrémně náročných procházek po Vysokých Tatrách.


diskuse

vložit nový příspěvek