Palác Knóssos

Výlet do archeologicky významného paláce Knósos na ostrově Kréta.

hodnocení článku
  •  

Hodnotili 3 lidé


Vaše hodnocení

Tentokrát napíšu možná pro web www.cestovatele.info poněkud netradiční článek popisující palác Knóssos na Krétě a můj výlet na něj. Netradiční proto, že celá cesta k paláci Knóssos je v podstatě pár minu autobusem z nejbližšího města Héraklion (Iraklio).

Palác Knóssos – popis

Palác Knóssos je významné archeologické místo na ostrově Kréta. Jedná se zbytky o minojského paláce, který vznikl někdy v době bronzové. Civilizace, jejíž pozůstatky v paláci naleznete, je starší než řecké městské státy jako Sparta nebo Athény a jedná se patrně o nejstarší civilizaci o které víme na území Řecka. První civilizace zde vzniká pravděpodobně kolem roku 7000 let před našim letopočtem. Znamená to, že místo, kde je palác Knóssos, bylo osídleno již v době starověkého Egypta a také místní lidé se starověkým Egyptem obchodovali.

Archeologický výzkum zde na přelomu devatenáctého a dvacátého století vedl britský, poněkud kontroverzní, archeolog Arthur Evans. Arthur Evans si při archeologickém výzkumu počínal trochu svérázně. Pod pojmem „rekonstrukce“ se totiž dá představit ledacos. Když nalezli pozůstatky nějaké stavby, která mu nepřipadala příliš stylová na dávnou dobu, nechal jí klidně zbourat, nebo přestavět. Také zdi budov běžně přemalovával. Proto prý v odborných archeologických kruzích bývá palác Knóssos také označován jako „archeologický Disneyland“.

Palác Knóssos - Kréta, Řecko

Obr. 1. Palác Knóssos – Kréta, Řecko

Slovo Disneyland není možná vhodné, nejedná se totiž o žádný turistický kýč, který má za cíl jen tahat z turistů peníze. Prodejci suvenýrů jsou samozřejmě i u paláce, nejsou však uvnitř, jen okupují příjezdovou ulici k paláci. Archeologický laik (jako já) originalitu staveb stejně nepozná.

Palác Knóssos - Kréta, Řecko

Obr. 2. Palác Knóssos – Kréta, Řecko

Héraklion (Iraklio)

Héraklion je významné město na ostrově Kréta, je na něm například letiště. Palác Knóssos se nachází pár kilometrů za městem Héraklion a lze se k němu dostat autobusem městské hromadné dopravy. Chvíli jsem se snažil pochopit princip řecké městské hromadné dopravy, ale nakonec jsem to vzal. Například autobusy nejezdí podle jízdních řádů (tedy možná ano, ale jízdní řády nejsou vyvěšeny na zastávkách). Jedna paní mi říkala, že autobus pojede vždy nejpozději za 15 minut. Takové pravidlo možná existuje, ale bohužel zrovna ne na zastávce, kde jsem asi půl hodiny čekal. Poté jsem se snažil domluvit se s několika lidmi (vesměs všichni umí dobře anglicky), ale většinou nevěděli, který autobus tam jede. Nakonec jsem zašel do turistického informačního centra, kde si nechal poradit na jakou zastávku jít a jakým číslem autobusu se vydat.

Palác Knóssos – prohlídka

Před palácem je několik obchůdků se suvenýry, které jsou dražší, než kdekoliv jinde na Krétě. Turistů je zde také poměrně dost, ale nestojím dlouho ve frontě na lístek. Poté co si jej koupím a blížím se k vstupnímu místu, kde musím lístek ukázat, mě zastavuje několik průvodců a nabízejí mi své průvodcovské služby. Ovládají spoustu jazyků ale čeština mezi nimi není. Připadala by v úvahu angličtina, ale vzhledem k tomu, že jsem sám, dost by se průvodce prodražil. Navíc předpokládám, že uvnitř bude spousta anglicky psaných informačních cedulí. Předpoklad se naplní. Informačních cedulí je zde spousta a jsou psány nejen řeckými „klikiháky“, ale i anglicky. Palácem se procházím více něž hodinu (skoro dvě hodiny), ale vzhledem k tomu, že je dost vedro, jedná se o nekonečné dvě hodiny. V paláci udělám spoustu fotek.

Palác Knóssos - Kréta, Řecko

Obr. 3. Palác Knóssos – Kréta, Řecko

Nakonec se vracím zpět do města Héraklion. Ostříleného vlka, zvyklého na chaos v hromadné dopravě nepřekvapí, že stejný autobus jedoucí stejnou trasu, ale zpět, má jiné číslo než cestou tam.

Závěr

Palác Knóssos stojí za to vidět, jen pro svou atmosféru. I když ve skutečnosti v něm není nic zas tak zajímavého, až na pár zbořených zdí, několik přístřešků i se střechou, ještě méně vícepatrových budov a obrysy ulic i schodišť mezi budovami. Přesto člověk procházením se v paláci Knóssos nasaje atmosféru doby a vžije se do pocitů a myšlení tehdejších lidí, alespoň mě se to povedlo.

Fotogalerie z ostrova Kréta

článek je součástí seriálu: Kréta 2010

V srpnu 2010 jsem se vydal hledat sám sebe na Krétu.


diskuse

vložit nový příspěvek