Lomnická veža

Jeden z turisticky přístupných vrcholů Vysokých Tater je Lomnická veža. Vrchol je ale přístupný trochu zvláštním způsobem. Proč zvláštním? Pojďte si odpověď přečíst. Dovíte se, jak jsem navštívil jeden ze zapomenutých tatranských vrcholů, který byl pro mě i poslední turisticky přístupný vrchol, na kterém jsem ještě nebyl.

hodnocení článku
  •  

Hodnotil 1 člověk


Vaše hodnocení

Zvláštností na Lomnické veži je fakt, že jediná přístupová cesta je po turistické značce z Lomnického sedla, na které ale turistická značka nevede. Vede tam jen lanovka od Skalnatého plesa. Čeká nás tedy asi půl kilometrová trasa ze stanice lanovky na vrchol a půl kilometrová trasa zpět na stanici lanovky. Vyjma Lomnického štítu a Lomnického sedla se všude ve Vysokých Tatrách, kam se dá dojet lanovkou, dá také vyjít pěšky. Jenomže z Lomnického štítu na rozdíl od Lomnické veže nevede nikam turistická trasa. V tom je návštěva Lomnické veže zvláštní.

Cesta od Skalnatého plesa na Lomnické sedlo vede po sjezdovce, kterou v zimě využívají lyžaři. Turistická značka však přes ní nevede, proto si myslím, že i přes vychozenou cestu a přes několik lidí, které je možné vidět v létě stoupat pěšky, není výstup od Skalnatého plesa na Lomnické sedlo povolen.

Doporučujeme z našeho průvodce

Rázcestie pri Skalnatej chate

Rázcestie pri Skalnatej chate je turistické rozcestí poblíž Skalnaté chaty na Tatranské magistrále.

Skalnatá chata

Skalnatá chata je horská chata na Tatranské magistrále, nacházející se kousek od Skalnatého plesa ve Skalnaté dolině.

Štart je přestupní mezistanice lanovky vedoucí z Tatranské Lomnice na Lomnický štít.

Štart

Štart je přestupní mezistanice lanovky vedoucí z Tatranské Lomnice na Lomnický štít.

Skalnaté pleso je turisticky přístupné pleso ve Skalnaté dolině na Tatranské magistrále.

Skalnaté pleso

Skalnaté pleso je turisticky přístupné pleso ve Skalnaté dolině na Tatranské magistrále.

Tatranská Lomnice

Rozhodneme se využít lanovky na maximální možnou míru. Z Tatranské Lomnice, kde na lanovku čekáme ve frontě skoro hodinu, vyjedeme do mezistanice Štart, kde rovnou přestoupíme na lanovku vedoucí na Skalnaté pleso.

Skalnaté pleso

Na Skalnatém plese se lehce občerstvíme a nasedáme na další lanovku tentokrát sedačku vedoucí na Lomnické sedlo. Tentokrát, na rozdíl od stanice lanovky v Tatranské Lomnici, nemusíme čekat v žádné řadě. O návštěvu Lomnického sedla není mezi turisty příliš velký zájem.

Skalnaté pleso z Lomnické Veže, Vysoké Tatry

Obr. 1. Skalnaté pleso z Lomnické Veže, Vysoké Tatry

Lomnické sedlo (2190 m. n. m)

Horní stanice lanovky na Lomnickém sedle, která je hlavně přes zimu využívána lyžaři, se nachází asi sto padesát metrů od skutečného sedla, kam se hned vydáváme. Na Lomnickém sedle nás z Lomnického hřebenu čekají krásné výhledy na Malou studenou dolinu a částečně také na Velkou studenou dolinu. Také je zde hodně větrno, protože jsme se dostali ze závětří Lomnického hřebene. Čeká nás asi deseti minutová hřebenovka na Lomnickou vežu.

Lomnické veža z Lomnického sedla, Vysoké Tatry

Obr. 2. Lomnické veža z Lomnického sedla, Vysoké Tatry

Pěkné výhledy jsou samozřejmě nejen za Lomnický hřeben na Studené doliny, ale také opačným směrem na Skalnaté pleso.

Výhled na Malou Studenou dolinu z Lomnické veže. Na fotografii jsou vidět Spišská plesa a Téryho chata

Obr. 3. Výhled na Malou Studenou dolinu z Lomnické veže. Na fotografii jsou vidět Spišská plesa a Téryho chata

Lomnická veža (2214 m. n. m.)

Asi deset minut trvající cesta mezi Lomnickým sedlem a Lomnickou vežou je za pěkného počasí nenáročná a poměrně bezpečná, což ale už nelze říci o okolí vrcholu Lomnická veža, kde musí každý návštěvník dávat velký pozor na svou bezpečnost. Hlavně pří rozhlížení se po Studených dolinách Vysokých Tater, na které jsou z Lomnické veže úchvatné výhledy.

Já (Radim Dostál) na Lomnické veži, Vysoké Tatry

Obr. 4. Já (Radim Dostál) na Lomnické veži, Vysoké Tatry

Cesta zpět

Jiná možnost kam jít z Lomnické veže není. Nezbývá, než se vrátit zpět přes Lomnické sedlo na stanici lanovky a nechat se svézt na Skalnaté pleso.

diskuse

vložit nový příspěvek