Cesta na Veľké Hincovo pleso

Poté, co se počasí umoudřilo a my vylezli z Chaty pri Popradskom plese se vydáváme směrem na Koprovský štít. Je nám jasné, že na vrchol už nedojdeme. Máme ale v plánu dojít alespoň na Veľké Hincovo Pleso.

hodnocení článku
  •  

Hodnotili 3 lidé


Vaše hodnocení

Po více než hodině strávené v Chatě při Popradskom plese vycházím ven, kde nás čeká již pěkné počasí. Dokonce je nad námi i jasná obloha. Vydáváme se tedy po zelené a žluté turistické značce po asfaltové cestě směrem k rozcestí.

Popradské pleso (1500 m. n. m.)

Na rozcestí Popradksé pleso se ocitáme asi po dvou minutách od Chaty při Popradskom plese. Rozcestí má nadmořskou výšku 1500 metrů nad mořem, my jsme ale rozhodně výše než samotné Popradské pleso. To má podle mapy jen 1494 m. n. m. Hincovo pleso má být podle rozcestníku 1hodina a 35 minut po modré turistické značce, což odpovídá údaji v mapě. Koprovský štít je od nás 2 hodiny a padesát minut. Už jsme v podstatě smíření s faktem, že na Koprovský štít nestihneme dojít.

Doporučujeme z našeho průvodce

Rázcestie nad Žabím potokom

Rázcestie nad Žabím potokem je turistické rozcestí turistických značek v Mengusovské dolině.

Rázcestie nad Popradským plesom

Rázcestie nad Popradským plesom je rozcestí turistických značek v Mengusovské dolině na Tatranské magistrále nedaleko Popradského plesa.

Popradské pleso je turisticky přístupné ledovcové jezero a významná křižovatka turistických tras v Mengusovskej Dolině.

Popradské pleso

Popradské pleso je turisticky přístupné ledovcové jezero a významná křižovatka turistických tras v Mengusovskej Dolině.

Veľké Žabie pleso

Veľké Žabie pleso je turisticky přístupné pleso v Mengusovské dolině.

Rázcestie nad žabím potokom (1625 m. n. m.)

Po necelých 30 minutách chůze, nejprve lesem a potom klečí přicházíme k rozcestí Rázcestie nad žabím potokom. Já osobně jsem na tomto místě již několikrát byl, doprava zde odbočuje červená turistická značka vedoucí na Rysy, kde jsem již několikrát byl. My dnes ale budeme pokračovat po modré turistické značce směrem na Hincovo pleso, které je od nás vzdáleno hodinu chůze po modré turistické značce.

Já (Radim Dostál) cestou na Hincovo pleso - Vysoké Tatry

Obr. 1. Já (Radim Dostál) cestou na Hincovo pleso – Vysoké Tatry

Po chvilce chůze míjíme potok tekoucí přes kameny a křižující naší cestu, u kterého se na chvíli zastavujeme a fotíme. Pokračujeme dále a postupně začínáme více a více stoupat. Před Hincovým plesem by se dalo říci, že je prudké stoupání. Stoupání končí necelou hodinu od Rázcestie nad Žabím potokom. Teprve nyní dnes poprvé vidím Koprovský štít, který je ještě stále dost daleko a je mi jasné, že na něj jsme neměli šanci dojít. Ztratili jsme příliš mnoho času v Chatě při Popradskom plese a navíc jsme i dost pozdě vyšli.

Po necelé hodině chůze od Rázcestie nad Žabím potokom nejen, že končí prudké stoupání, ale také začínají malé vodní plochy, předzvěst blížícího se Veĺkého Hincova plesa.

Vodní plochy před Veľkým Hincovým plesem - Vysoké Tatry

Obr. 2. Vodní plochy před Veľkým Hincovým plesem – Vysoké Tatry

Začíná se opět zhoršovat počasí. Vrcholky hor sice ještě nejsou v mlze, občas ale mírně krápe. Už jdu sám. Albert s Ivou jsou někde pozadu. Nejsem si jistý, jestli to kvůli počasí nevzdali a neotočili se. Rozhoduji se, že dojdu k Veĺkému Hincovu plesu a pošlu jim SMS.

Veľké Hincovo pleso (1944,8 m. n. m.)

Po dalších necelých deseti minutách přicházím k Veľkému Hincovu plesu. Už regulérně prší a občas se i některé vrcholky hor zahalují do mlhy. Cesta na Veĺké Hincovo pleso mi z Rázcestie nad Žabím potokom trvala v souladu s mapou i s rozcestníkem kolem jedné hodiny. Albert s Ivou jí šli ale asi o 15 minut déle. Cesta na Vyšné koprovské sedlo a následně na Koprovský štít vypadá jako dost velké stoupání. Fotím o sto šest.

Veľké Hincovo pleso - Vysoké Tatry

Obr. 3. Veľké Hincovo pleso – Vysoké Tatry

Samotné Veľké Hincovo pleso je dost rozlehlé, ostatně je největší (20.08 ha) a nejhlubší (53,7 m) pleso slovenské části Vysokých Tater. A zároveň nejvýše položená lokalita na Slovensku, kde jsou ryby. To vše se můžete dočíst na informační ceduli umístěné kousek od rozcestníku.

Albert s Ivou přicházejí asi 15 minut po mě. Dáváme si teplý čaj, je totiž dost zima a navíc prší dost studený až mrazivý déšť. Uděláme si ještě pár společných fotek a začneme klesat.

článek je součástí seriálu: Vysoké Tatry 2009

Prodloužený výkend na čtyři dny ve Vysokých Tatrách v červenci 2009. Účastnili se Iva, Albert, Jarda, Pepíček a já. Vystoupili jsme na Slavkovský štít a skoro i na Koprovský štít.


diskuse

vložit nový příspěvek