Zakarpatská Ukrajina – Kamljonka – Siněvir

Ráno nás vzbudilo klepání na dveře se slovy „balijom“ = balíme! Beztak už nám pod nos smrděly autobusy a auta, a tak jsme se nasnídali a opustili nádražní ubytovnu.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Středa 16.8.2006

Mežgorje – Strihalňa – Kamljonka – Ozerňa – Sinevirske ozero

Ráno nás vzbudilo klepání na dveře se slovy „balijom“ = balíme! Beztak už nám pod nos smrděly autobusy a auta, a  tak jsme se nasnídali a opustili nádražní ubytovnu. Prošli jsme místní trh a městečko, zakoupili chléb, vodu a jogurty a vyrazili směr Siněvir. Na silnici jsme stopli Ford Transit, který nás vysadil na odbočce na Strihálňu, kde jsme plynule navázali dalším stopem – měli jsme štěstí, svezl nás pán náklaďákem MAZ až k obrovské škole, kterou ve Strihálni stavěli pro 10 dětí!!? Od té už jsme šli po svých směrem, který nám místní poradili – bohužel. Prudké stoupání po cestě malebnou vesničkou za krásného počasí se však mění v lese v nezřetelnou stezku, a tak jsme to namířili přímo vzhůru na hřeben. Pomohly nám cestičky vyšlapané borůvkáři, a tak jsme se zdárně vyškrábali na hřeben po úporném úsilí všech zúčastněných. Radost nad nalezenou cestou vystřídala únava a rozmrzelost z husté kleče, kterou jsme se prodírali. Kamenná mohyla nás vítá na Kamljonce, studujeme cestu a zjišťujeme, že máme před sebou ještě asi 20 km (jsou tři odpoledne). Pokračujeme tedy dále bez otálení po modré – borůvkové – dolů z hřebene, přes prosluněné louky, rozzuřené psy, lesem, pak zase nahoru opravdu příkrým polomem, pak zase po hřebeni a jsme konečně na Ozirně – řádně vyprahlí (vody je po cestě dost málo, pokud vůbec). Zbývá poslední hodinka sestupu (jdeme po kravské hnědé) k Siněvirskému ozeru, u kterého v chalupě kupujeme mléko, nabíráme vodu. Nacházíme plac na stan, jíme, myjeme se a jdeme spát. Dnes jsme se opět ztráceli, k tomu ta kleč – jsme spokojení, ale grogy. Dobrou noc.

Čtvrtek 17.8.2006

Siněvirské ozero – Siněvirska Polana – Siněvir – Kolčava – Tjačev – Rachov

Horko těžko vylézáme ze stanu. Po včerejším pochodu jsme řádně rozlámaní. Na provoněné louce si vaříme čaj z čerstvě natrhaných mateřídoušek a zbylým mlékem zaléváme čokoládové müsli. Po osušení rosy se vydáváme k blízkému Siněvirskému jezeru. „Perla Karpat“ nás však neoslní ani svou rozlohou, ani čistotou. Spíše obdivujeme dva obrovské totemy s vyrytými sochami legendárních postav Sině a Vira. Setkáváme se s Ukrajincem, který cestuje stopem až z města blízko Kyjeva. Chce se k nám očividně přidat, ale my toho nedbáme a nebereme ho. Obcházíme jezero a míříme dolů po silnic do Siněviru. Podle průvodce to není cesta nezajímavá, a je tomu tak. Potkáváme lidi se zvířecími potahy, či pasáky stád. V rozlehlé vsi Siněvirská Polana si kupujeme nanuky. Vesnické děti nás zdraví „ahoj“. Turisty tu dobře znají. Poslední 4 km do Siněviru se vezeme bílou dodávkou, procházíme celý Siněvir a míříme na Koločavu. Stopujeme opět náklaďák, ten nás doveze až do Koločavy. Vystupujeme u dřevěného kostelíka, který údajně sloužil jako muzeum atheismu. Teď už neslouží asi ničemu. Pro turisty se neotvírá a kolem něj, na hrobech českých vojáků zabitých Nikolou Šuhajem, se pasou krávy. Pěšky jdeme do české hospody se jménem „Četnická stanice“. Ceny jsou tu jako u nás a porce pelmeňů malé. Dáváme si k nim ještě 3 boršče a 3 Oboloně. K muzeu Ivana Olbrachta v místní škole přicházíme až v 17:00. Příliš pozdě, zavírají ve čtyři. Jdeme se alespoň mrknout na cintorín na hroby Nikoly, Jury a Eržiky. Našli jsme cintorínů hned několik a s tolika hroby, že by mezi nimi člověk ty tři důležité těžko hledal. Kolemjdoucí, kterého se ptáme, říká, že Nikola byl vrah a že se o něj nemáme vůbec zajímat. Takže, jak prohlásila Léňa, v Koločavě chcíp pes. Vlastně jsme nic neviděli, ves jako každá jiná. Míříme po silnici na Chust. V hospodě jsme se rozhodli jít spát do hor a ráno jít do Usťčorné, ačkoliv máme málo času a potřebujeme se co nejdříve dostat k Hoverle, nejvyšší hoře Ukrajiny. Podle průvodce odbočujeme za řekou doleva a hledáme lesní cestu vzhůru na hřebínek. Průvodce ale tentokrát nějak nesedí. Brodíme totiž řeku a strmý pochod přímo lesem tam taky nebyl popsán. Po marném průzkumu možných cest vzhůru nakonec měníme plány a jdeme stopovat – směr Rachov a Hoverla. Máme velké štěstí, v 19:30 nám zastavuje Kamaz, tím jedeme až do Tjačeva (přes 60 km!). Do Rachova už zbývá „jen“ 70 km. V Tjačevu jsme kolem 21:00, což je dost pozdě, hledáme hotel, ale všechny jsou bohužel obsazené.  Nakonec se za 120 Hř vezeme taxikem do Rachova. Tam máme opět štěstí a ujímá se nás žena a zve nás to svého luxusního příbytku s teplou vodou, která je v té chvíli nad zlato! Za 25 Hř za osobu. Umyjeme se, nakoupíme ve večerce (v Rachově to žije) a jdem spát. Musíme totiž vstávat už v 6:00 a jet autobusem v 7h do Usť Hoverly, odkud se jde nahoru na horu Hoverla. Těšíme se, ale jsme dost unavení.

článek je součástí seriálu: Slovensko a Zakarpatská Rus 2006

V srpnu roku 2006 jsme se vydali já a novomanželé Pohlodkovi na zajímavou cestu. Ačkoliv jsem s nimi spala ve stanu, ponorka nevznikla.


diskuse

vložit nový příspěvek