Z Valašského Meziříčí do Velké Lhoty

Začátek několikadenního vandru napříč pohořím Moravskoslezské Beskydy začíná ve Valašském Mezeříčí, od kud se vydáváme do Velké Lhoty.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Beskydské putování jsme začali ve Valašském Meziříčí. Jednak tam stavějí rychlíky z Čech, jednak nám to při poznávání Valašska připadlo tak nějak symbolické.

Od Valašského Meziříčí

Z „Valmezu“ jsme chtěli nejdřív dojít k přehradě Bystřička. Vypadali jsme trochu směšně – jako vždycky, když lidi s bágly hledají ve městě turistické značky, o kterých domorodci vůbec nevědí. Byla sobota, polední červnové slunce pralo.

Červená vedla rozpálenými ulicemi. Na konci města překvapení – domácí zoologická zahrada. Doslova na pětníku našlapané klece a mini výběhy, prostor zahušťovaly ještě rodinky s dětmi… No, vyfotili jsme si lamu, a měli z toho smíšené pocity.

Lama krotká - domácí zoo na periferii Valašského Meziříčí.

Obr. 1. Lama krotká – domácí zoo na periferii Valašského Meziříčí.

Zpevněná polňačka nás vyvedla pod les. První rozhlédnutí bylo jak z čítanky: malebné městečko obkroužené horami. Tam půjdeme, tam a tam, ukazujeme si. Hory se zdají být neskutečně daleko.

Pokračujeme po červené, nějací aktivisté tu rozeseli naučně poznávací cedule, to je docela příjemně. Strmý výstup lesem, pak idylická planina a na ní se pasou koně. Paráda. Na kopci ranč s hospodskou terasou. Také paráda.

Výhled z kopce nad Valmezem na Beskydy

Obr. 2. Výhled z kopce nad Valmezem na Beskydy

Kolem Bystřičky

V Malé Lhotě nešlo odolat moravské čočkové polévce v hospodě Pod dubem.

Les vlhne vodou, svažuje se k přehradě. Několikrát uskakujeme z cesty rozjíveným puberťákům na podomácku „vytuněných“ kroskách. Je vidět, že tu jezdí často, a to i mimo cesty.

Přehrádka Bystřička nás překvapila – maličká, s pseudohistorickými budovami na hrázi. Sezona ještě nezačala,v „námořnickém“ baru na pláži posedává jen pár chatařů, drnká kytara. Našli jsme otevřenou restauraci U Mokrošů, večeříme fazole. Po té čočce to bude asi veselá noc.

Už se setmělo, odcházíme směrem na Rožnov a za Velkou Lhotou vyhlížíme místo ke spaní. Máme úplně nový lehoučký stan a chceme ho vyzkoušet. Stavíme při čelovkách pod obrovským javorem uprostřed louky. Jediné místo, kam by asi uhodil blesk. Ale obloha je čistá. Do rána byla bouře jen v našich útrobách.

Valašský bělouš -nad Malou Lhotou se páslo stádo koní

Obr. 3. Valašský bělouš -nad Malou Lhotou se páslo stádo koní

článek je součástí seriálu: Beskydy 2008

V létě 2008 se Zuzana s partenrem rozhodne přejít Moravskoslezské Beskydy.


diskuse

vložit nový příspěvek