Studánkové Beskydy

  • Randus Petr
  • 10.05.2017
  • 0:00
  • Změněno: 9.05.2017 | 20:07

Dnes se vydáme na horský výlet zaměřený na studánky a prameny. Bude jich požehnaně, takže si pití na cestu asi brát nemusíme. Jako start si vybereme Horní Bečvu, kam dojedeme snadno autobusem a kde i snadno zaparkujeme.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Historie zdejšího osidlování sahá někam do poloviny 16. století, ale o osadě Horní Bečva se začalo mluvit až o sto let později, kolem roku 1650. V roce 1676 zde bylo již více jak 100 domků a skoro 1.400 obyvatel. V roce 1792 zde byl vystaven kostel sv. mučedníků Jana a Pavla.

Start – přehrada

Začátek výletu bude u turistického rozcestníku, kde jsou tři barvy, modrá, zelená a žlutá. Vydáme se proti toku Rožnovské Bečvy. Přejdeme po mostě a pokračujeme již jen po žluté k vodní nádrži Horní Bečva. Jde o přehradu se sypanou hrází dlouhou 250 metrů. Přehrada byla postavena během 2. světové války, dnes slouží k rekreaci.

Žlutá skončí u přehrady a my pokračujeme vlevo po hrázi s červenou značkou a pak cestou mezi silnicí a břehem přehrady k rozcestníku u přehrady.

Tepličník

Na rozcestníku si vyberme cestu vedoucí pod silnicí, je to opět červená. Projdeme kolem penzionu a stoupáme domky a pak loukami projdeme stráněmi tajemného vrchu Šorštýn, připomínající jménem středověký hrad. Po překonání sedla klesneme ke skupině domků Horní Bečvy (př.čp. 129). Zde narazíme na silničku, kde již budeme pátrat po prvních studánkách. Dvě jsou při kraji lesa vpravo, a když ty najdeme, kousek se po červené vrátíme a odbočíme na cestu z kopce dolů, tedy severně. Při přechodu potůčku objevíme další studánku. Vstoupíme do lesa a asi po 450 metrech vidíme další studánku, jedinou z této čtyřky se jménem, a to Tepličník.

Zadní Mečová

Pod studánkou pokračujeme neznačenou cestou podél lesa a stále mírně klesáme k potoku. Přejdeme ho a stočíme se vpravo nahoru, až narazíme na žlutou turistickou značku. Po té jdeme vpravo a opět stoupáme na silničku s rozcestím Pod Kladnatou. Odpojíme se tu od pěších tras a dáme se vlevo po cyklotrase 472 až na rozcestí s červenou značkou pod samotou Zadní Mečová, patřící k obci Čeladná. Loukou si vyjdeme nad domky a tam nalezneme nalevo další pěkně upravenou, ale bezejmennou studánku.

Obr. 1. Zadní Mečová

Kudlačena

Vrátíme se na rozcestí, kde ale nepůjdeme po žádné značce, naopak se dáme šikmo do lesa lesní cestou po druhé straně údolí, než jsme sem vystoupali. Na velikém rozcestí se dáme cestou vlevo a asi po 50 metrech dojdeme k další velmi pěkně upravené, ale opět bezejmenné studánce.

Obr. 2. Kudlačena

Pokračujeme dál stráněmi, až se dostaneme na hřbet. Zde v klesání odbočíme vlevo a klesneme k potoku Dížená. Zde na dalším velkém rozcestí zahneme druhou cestou vpravo přes potok. Za ním se pak cesta stáčí vpravo a skoro po vrstevnici dojdeme k osadě Kudlačena. Pokud tuto cestu netrefíme, můžeme jít podle potoka, ale pak odbočit vlevo a jsme opět u Kudlačeny. Zde na okraji lesa po levé ruce najdeme další dvě studánky. První je jen prostá trubka, druhá s vanou na chlazení piva.

Jdeme cestou stále po vrstevnic, proto u čp. 112 neodbočíme vlevo. Za domky na okraji malého lesíku opět najdeme dvě studánky, Kopinova studňa a drobná Kopinova studánka. Pokračujeme dál po levém okraji Přírodní památky Kudlačena, kde se chrání rašelinné louky. Před dalšími domky vlevo je osamocená studánka U Polívků na Kudlačeně.

Obr. 3. Kopinova studna v Kudlačeně

Cíl – Horní Bečva

Vystoupáme na malou výšinu před námi, ale pak již klesáme střídavě lesem a kolem chalup k potoku Mečůvka. Před ním vpravo je náš poslední pramen, vlastně dvoustudánka. Po silnici za potokem se dáme vlevo a dojdeme do Horní Bečvy.

Obr. 4. Přehrada Horní Bečva

Trasa měří 14 km, nejvyšším místem je rozcestí před Zadní Mečovou (849 m. n. m.), nejnižším je pak start a cíl 527 metrů nad mořem. Celkové převýšení je asi 440 metrů, což na Beskydy není jistě mnoho. Trasa je vhodná i pro cyklisty, kteří zvládnou takové převýšení.

diskuse

vložit nový příspěvek