Okouzlující zámek Lednice

Zámek Lednice a celý Lednicko-Valtický areál je skutečným klenotem mezi českými památkami a rozhodně stojí za návštěvu. Nádherná architektura ve spojení s krásami přírody utváří jedinečný a obdivuhodný celek. Přijeďte se pokochat zdejším neopakovatelným kouzlem.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Pořídit si letní sídlo je snem mnoha lidí, ale jen někteří si mohou tento luxus i dovolit. O tom, že to ale není rozmar až moderních boháčů, se přesvědčíte při návštěvě zámku Lednice. Právě tento honosný, majestátní a pohádkový zámek, který okouzluje na první pohled, sloužil jako letní sídlo bohatému a významnému šlechtickému rodu Lichtenštejnů. Zástupci tohoto rodu vtiskli v průběhu staletí celé zdejší krajině neobyčejné kouzlo a vytvořili krajinářský celek s mnoha romantickými stavbami, který je právem nazýván jedním z českých klenotů. A bezpochyby také právem je tento Lednicko-Valtický areál zapsán na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Tato perla Moravy stojí za vidění a popravdě málokomu stačí jen jedna návštěva.

Zámek Lednice

Obr. 1. Zámek Lednice

Obec Lednice leží na jihu Moravy asi 12 km východně od města Mikulov. Přestože centrem lichtenštejnského panství býval zámek Valtice, je právě lednický zámek tím známějším a navštěvovanějším. Možná za to může jeho neobyčejně zdobená architektura, možná nádherný rozlehlý park s dalšími atrakcemi, každopádně ani celý den nestačí na to poznat všechny zdejší krásy.

Zámek Lednice

Lichtenštejnové získali panství na jihu Moravy již v polovině 13. století, lednický zámek vznikl ale až v 16. století. Tehdy nechal Hartmann II. z Lichtenštejna zbořit původní vodní tvrz a na jejím místě postavit renesanční zámek. Ten však nestál dlouho, už v dalším století byl také zbořen a nahrazen větším barokním sídlem s rozlehlou zahradou a monumentální jízdárnou. Další stavební úpravy proběhly ještě i v 18. a 19. století. Dnešní podoba zámku pochází z let 1846-1858, kdy ho nechal Alois II. z Lichtenštejna přebudovat v obdivuhodné letní sídlo ve stylu anglické gotiky. Důvodem k tomu byla především touha po reprezentativním místě pro pořádání slavností evropské šlechty. K tomu byly určeny sály v přízemí, které dnes tvoří I. prohlídkový okruh. Obdiv si zaslouží krásně vyřezávané stropy, dřevěné obložení a vzácný mobiliář, tyto prostory jsou opravdu unikátní. II. prohlídkový okruh tvoří knížecí pokoje v prvním patře a III. prohlídkové okruh zahrnuje druhé patro s dětskými pokoji.

Zahrada ve francouzském stylu

Obr. 2. Zahrada ve francouzském stylu

Zámecký skleník

Na zámek navazuje jedinečný Palmový skleník, který je technickou památkou. Jeho litinová konstrukce doplněná skleněnou výplní byla taktéž inspirována Anglií a technickou revolucí, která fascinovala v 19. století celý svět. Uvnitř najdete nádhernou oázu plnou tropických a subtropických rostlin, doplněnou o jezírko, kašnu a lavičky k romantickému posezení.

Umělá zřícenina Janův hrad

Obr. 3. Umělá zřícenina Janův hrad

Zámecký park

U zámku se rozkládá překrásná francouzská zahrada a na ni navazuje krajinářský park, jehož důležitým prvkem je voda. Lichtenštejnové nechali vykopat umělé rameno řeky Dyje, které vytvořilo unikátní přírodní komplex. Zeleň přírody odrážející se od hladiny vody je tak romantickou kulisou prakticky každého koutu parku. Nabízí se tu nejen možnosti dlouhých procházek, ale také projížďky na loďkách nebo kočáry taženými koňmi. Tak se můžete nechat dopravit i ke dvěma stavbám, které dokreslují atmosféru tohoto místa a potvrzují, že když jsou peníze a chuť, nic není nemožné. Jednou z nich je Minaret, stavba v arabském stylu, která slouží jako rozhledna, a druhou Janův hrad, umělá zřícenina postavená pro pobavení šlechty při honech.

Minaret

Obr. 4. Minaret

Kdybych měla vyjmenovat vše, co musíte v Lednici a jejím okolí vidět a zažít, byl by to velmi dlouhý seznam. Raději se tedy sami vydejte za krásami tohoto jedinečného místa.

diskuse

vložit nový příspěvek