Majestátní Krimmelské vodopády

Po dopoledním výletu na zasněžený ledovec byl po obědě čas na vodu v jiném skupenství. Krimmelské vodopády slibovali už podle popisu skvělý zážitek a opravdu nezklamaly.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Krimmelské vodopády

Krimml je jednou ze vstupních bran do Národního parku Vysoké Taury a také výchozím bodem ke Krimmelským vodopádům. Krimmelské vodopády jsou označovány jako nejvyšší v Evropě a páté nejvyšší na světě. Nachází se na řece Krimmler Ache a padají dolů ze tří kaskád vysokých dohromady přes 380 metrů. Z místního parkoviště jsou vodopády skutečně, co by kamenem dohodil. Po sotva 15 minutách pohodlné chůze už slyšíme i vidíme masu vody s hukotem dopadající do údolí.

Nejnižší kaskáda Krimmelských vodopádů

Obr. 1. Nejnižší kaskáda Krimmelských vodopádů

Poté, co si vychutnáme pohled zespodu na nejnižší kaskádu vodopádu, vydáme se po vycházkové trase vzhůru. Pěkně upravená cesta vede přímo podél vodopádů a bez problémů ji zvládnou i rodiny s dětmi nebo méně zdatní turisté. Celkem trasa měří 4 kilometry a nabízí mnoho zastavení a vyhlídek s úžasnými pohledy na vodopád a okolní krajinu.

Krimmelské vodopády řítící se po skalách

Obr. 2. Krimmelské vodopády řítící se po skalách

Místy jsou tyto vyhlídky tak blízko vody, že je lepší mít na sobě v tu chvíli pláštěnku. Hukot řítící se masy vody je opravdu ohromný, stojí za to chvíli postát a nechat se unést jeho sílou. My se nakonec nevydali až nahoru, ale raději jsme si v čase vyměřeném itinerářem zájezdu pořádně vychutnávali atmosféru tohoto nádherného místa.

Zell am See

Po cestě na ubytování jsme ještě krátce navštívili lázeňské město Zell am See. Velikostí a počtem obyvatel zdaleka nepatří mezi největší, žije tu jen kolem 10 000 lidí, ale přesto jde o jedno z turisticky nejvýznamnějších měst v Rakousku. Je totiž výchozím bodem celé oblasti, kde si přijdou na své v zimě milovníci zimních sportů, v létě cyklisté a turisté.

Věž Kastnerturm ve městě Zell am See

Obr. 3. Věž Kastnerturm ve městě Zell am See

Zell am See leží na břehu Zellského jezera a z druhé strany jej ohraničuje hora Schmittenhöhe. Historické centrum města nabízí příjemné uličky s hezkými barokními a renesančními budovami, nebo třeba nejstarší stavbu města z 10. století, věž Kastnerturm, kde je dnes Muzeum místní historie. Jeho sbírky jsme nenavštívili, na procházku historickými uličkami a krátký odpočinek při pohledu na malebné jezero čas ale zbyl.

Zellské jezero

Obr. 4. Zellské jezero

A pak už se jelo opět na náš hotel. Den na ledovci Kitzsteinhorn, u Krimmelských vodopádů i v městečku Zell am See byl velmi příjemný.

článek je součástí seriálu: Rakouské Salcbursko 2010

Organizované poznávací zájezdy jsou fajn alternativou cestování, pokud chcete vidět za krátkou dobu více zajímavých míst a přitom mít minimum starostí s plánováním a organizováním. Martina se s přítelem vydala na jeden takový třídenní zájezd do Alp v oblasti Salzburku a byl to pěkný zážitek.


diskuse

vložit nový příspěvek