Gosausee a Hallstatt – dva z rakouských klenotů

Byl tu poslední den našeho zájezdu a zbývaly ještě dva cíle, jezero Gosausee pod ledovcem Dachstein a městečko Hallstatt, jedna z rakouských perel.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Gosausee

Jezero Gosausee je jedno z menších horských jezer, ale přesto je to velmi známé místo. Voda v jezeře je průzračně čistá a má kvalitu pitné vody. Kolem jezera vede 4 kilometry dlouhá pohodlná okružní trasa, která nabízí pohledy na okolní horské štíty. Kousek od jezera Gosausee se tyčí horský masiv Dachstein s 2995 metrů vysokou nejvyšší horou Hoher Dachstein. Masiv Dachstein ohraničuje na jihu oblast Solné komory, tektonických jezerních pánví oddělených vápencovými hřbety. Část Solné komory, kterou tvoří právě pohoří Dachstein a okolí Hallstattu, patří ke Světovému dědictví UNESCO.

Jezero Gosausee a horský masiv Dachstein v mracích

Obr. 1. Jezero Gosausee a horský masiv Dachstein schovaný v mracích

Od jezera je na tento masiv krásný pohled, ovšem nesmí jej zrovna zahalovat mraky. My bohužel měli opět trochu smůlu na počasí, a tak jsme raději místo procházky kolem jezera zvolili výlet lanovkou o kousek výš, abychom si jezero a úbočí skal prohlédli ze shora.

Jezero Gosausee

Obr. 2. Jezero Gosausee

Hallstatt

Poslední zastávkou na naší cestě bylo městečko Hallstatt, které je opravdu kouzelným místem. Vypadá jako přilepené na skále těsně nad hladinou stejnojmenného jezera. Tvoří jej jen jedna hlavní ulice a tržiště. Budovy jsou postaveny na úzkém pruhu země mezi vysokými horami a jezerem, některé stojí částečně na kůlech zapuštěných do dna jezera.

Městečko Hallstatt na úbočí hory

Obr. 3. Městečko Hallstatt na úbočí hory

O tom, že je tu opravdu málo místa, svědčí například i místní hřbitov vedle farního kostela Nanebevzetí Panny Marie stojícího na skále nad střechami místních domů. Nebožtíci tu jsou ukládáni v malých hrobech těsně vedle sebe a po dvaceti až třiceti letech jsou jejich pozůstatky exhumovány. Kosti se pak očistí, vybělí a lebka se vyzdobí jménem mrtvého, daty narození a úmrtí a malovaným věncem z listů nebo květin. Takto upravené pozůstatky se ukládají v kostici na hřbitově, kam je možné se podívat. Kromě tohoto farního kostela stojí v Hallstattu u břehu jezera ještě novogotický evangelický kostel, který je jedním z poznávacích znamení na fotkách této malebné a romantické obce.

Městečko Hallstatt

Obr. 4. Městečko Hallstatt s kostelem Nanebevzetí Panny Marie vpravo a evangelickým kostelem v pozadí

Tři dny utekly jako voda a je tu cesta zpět domů do Česka. Vracíme se trochu unaveni, ale především spokojení a plní zážitků. Věřím, že to nebyl náš poslední poznávací zájezd. Sice je to trochu hektický způsob cestování, ale stojí to určitě za to.

článek je součástí seriálu: Rakouské Salcbursko 2010

Organizované poznávací zájezdy jsou fajn alternativou cestování, pokud chcete vidět za krátkou dobu více zajímavých míst a přitom mít minimum starostí s plánováním a organizováním. Martina se s přítelem vydala na jeden takový třídenní zájezd do Alp v oblasti Salzburku a byl to pěkný zážitek.


diskuse

vložit nový příspěvek