Znojmo – město vína a slunce

Znojmo je krásným historickým městem s renesančním duchem a všudypřítomnou omamnou vůní a chutí vína. K vidění je tu tolik památek a zajímavostí, že je lze jen těžko vyjmenovat. A ještě více tu na každého čeká zážitků.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Znojmo je město vína, historických památek a romantických zákoutí, kde na vás dýchne atmosféra starých časů. Je to ale také město plné moderního života, které si je plně vědomé své krásy. Nalijte si sklenici lahodného vína a vydejte se se mnou na toulky tímto okouzlujícím královským městem nad životadárným proudem řeky Dyje.

Loucký klášter

Když už jsme u vína, začněme rovnou tam, kde sídlí místní nejslavnější vinařská firma Znovín Znojmo. Tím místem je Loucký klášter, premonstrátský klášterní komplex, který byl po celá staletí jedním z nejvýznamnějších míst svého druhu ve střední Evropě. Při josefínských reformách byl však klášter zrušen a i dnes je na něm vidět, že o něj v následujících dobách příliš dobře pečováno nebylo. Přesto jistě stojí za vidění a jeho návštěvu si můžete zpestřit i degustací vína nebo prohlídkou vinařského muzea. Naše cesta k němu ale při poslední návštěvě Znojma vedla z jiného důvodu. Od kláštera totiž vyjíždí silniční vláček, který vás od začátku května do konce září proveze během hodiny a půl po všech zajímavých místech Znojma a to i s výkladem. Příjemná projížďka je spojena samozřejmě s možností ochutnávky vína a je velmi pěkným zážitkem.

Jedna z romantických uliček města.

Obr. 1. Jedna z romantických uliček města.

Znojemský hrad

Jednou ze zastávek vláčku je Znojemský hrad. Tato historická památka související s vývojem celého města se nachází v západní části historického centra Znojma, kde se pyšně tyčí na vysokém skalnatém ostrohu nad soutokem řeky Dyje a Gránického potoka. Z hradeb se naskýtá úžasný pohled na celé údolí. První hrad, tehdy ještě ze dřeva a hlíny, tu byl postaven již v 11. století, aby chránil důležitou obchodní cestu z území dnešního Rakouska na sever. Podstatnou roli hrál hrad ve 12. století, kdy tu sídlila moravská větev Přemyslovců, tehdy byl také přestavěn do svého kamenného hávu. Pozdní středověk i počínající novověk však znamenal pro hrad značný úpadek, časté střídání majitelů a chátrání. Jeho přední část v roce 1720 koupili měšťané, kteří tu založili pivovar. V jeho zdech se vařilo oblíbené pivo ještě donedávna, ale nyní je jeho osud bohužel nejistý. Vraťme se ale zpět do minulosti, tedy do první poloviny 18. století. Zatímco si v přední části hradu budoval reputaci nový pivovar, starý palác byl v té době zbořen a místo něj tehdejší majitelé Deblínové postavili nový barokní zámek. Ani ten se však netěšil dlouhému zájmu, protože po vymření tohoto rodu ho nechal císař využívat jako kasárna a vojenský špitál. Na počátku 20. století se však hrad stal muzejním místem města Znojma a opět tak získal zaslouženou pozornost.

Skalní ostroh s hradem z pohledu od kostela sv. Mikuláše

Obr. 2. Skalní ostroh s hradem z pohledu od kostela sv. Mikuláše

Rotunda sv. Kateřiny

Hned vedle hradu stojí rotunda sv. Kateřiny, nejstarší a nejvýznamnější památka na území města. Jde o unikátní ukázku románské architektury a ještě významnější jsou nástěnné malby uvnitř, které jsou datovány do roku 1134. Dá se s trochou nadsázky tvrdit, že jde o první dochovaný komiks zachycující především důležité momenty ze života Přemyslovců.

Rotunda sv. Kateřiny

Obr. 3. Rotunda sv. Kateřiny

Historické centrum

Při procházkách historickými uličkami města můžete obdivovat městské hradby, které patří k nejzachovalejším městským fortifikacím u nás. Minout určitě nemůžete ani Znojemskou radniční věž a jistě si neváhejte vyšlápnout na její vyhlídkový ochoz. Jako na dlani budete mít nejen celé Znojmo a jeho okolí, ale dohlédnout můžete při dobrých podmínkách až k rakouským Alpám. Jen kousek od věže najdete vchod do další velmi navštěvované turistické atrakce. Mluvím o Znojemském podzemí, největším systému chodeb a sklepů v celé České republice a jedním z největších v Evropě. Délka těchto chodeb je až 27 km a nachází se na ploše 40 ha, tedy pod celým historickým jádrem města. Prohlídkový okruh měří sice jen jeden kilometr, přesto se během této cesty dozvíte mnoho zajímavostí z historie spletitého podzemního systému i města a jeho obyvatel. Prohlídka je zpestřena expozicemi alchymistické dílny, vězeňských kobek nebo pohádkových bytostí. Velmi zajímavé jsou také sakrální památky, kterých je ve Znojmě poměrně hodně. Jednou z dominant města je kostel sv. Mikuláše, který shlíží do údolí na protějším skalnatém ostrohu než Znojemský hrad. Krásný a zajímavý je jak samotný kostel a jeho interiér, tak i okouzlující výhled na údolí pod ním a Znojemskou přehradu. Kromě kostelů si všimněte i obyčejných měšťanských domů, mnoho z nich totiž až tak obyčejných není. Nachází se mezi nimi spousta gotických, renesančních a barokních památek, které vás často přimějí k zastavení.

Alchymistova dílna

Obr. 4. Alchymistova dílna

Znojemské vinobraní

U vína jsme začali a u vína i končíme. Ostatně tady ve Znojmě to snad ani jinak nejde. Letos je tedy již bohužel pozdě, ale pokud budete mít příští rok příležitost zavítat do Znojma v září, určitě si svůj pobyt naplánujte na Znojemské vinobraní. Tato tradiční městská slavnost s historickým královským průvodem a mnoha kulturními akcemi je rozhodně velkým zážitkem, na který se každoročně sjíždí několik desítek tisíc návštěvníků.

diskuse

vložit nový příspěvek