Změny na webu

Vážení čtenáři, 24.3.2014 v pozdních nočních hodinách došlo k zásadní změně na webu www.cestovatele.info, k dalším, již menším změnám došlo 25.3.2014 a menší změny budou v nejbližších dnech ještě následovat. Celkově jsou změny opravdu zásadní, rozhodl js ....

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Vážení čtenáři,
24.3.2014 v pozdních nočních hodinách došlo k zásadní změně na webu www.cestovatele.info, k dalším, již menším změnám došlo 25.3.2014 a menší změny budou v nejbližších dnech ještě následovat. Celkově jsou změny opravdu zásadní, rozhodl jsem se o nich napsat článek.

Změna vzhledu

Věc, které si návštěvník webu všimne hned napoprvé. Ano zcela zásadně se změnil design. Původní vzhled webu byl starý sedm let. V podstatě od spuštění webu 1.1.2007 prošel jen minimem změn. V první řadě je nutné si uvědomit, že předchozí vzhled webu nenavrhoval žádný grafik. Navrhoval jsem ho já a já rozhodně grafik nejsem. Druhá důležitá věc, kterou je nutné si uvědomit, webdesign se za 7 let posunul někam úplně jinam. Zkrátka, web v dnešní době vypadal již opravdu hrozně. Nový vzhled, který vidíte, již navrhoval skutečný grafik. Snad se bude líbit i vám.

Web se přizpůsobuje různým velikostem displeje. Na menších zobrazovacích zařízeních jsou některé méně podstatnější prvky skryty, jiné přemístěny jinam. Návštěvník webu tak i za cenu skrytí některých informací, mezi které patří hlavně navigační prvky, může bez problémů číst podstatné věci. Tím je web dobře použitelný i na mobilech, případně menších tabletech. Například na úvodní stránce jsou tři hlavní sloupce, z nichž dva krajní slouží k navigaci na webu. Na menším displeji se zobrazuje jen prostřední sloupec.

Design webu nasazený v březnu 2014

Obr. 1. Design nasazený na web v březnu 2014

Nedošlo však jen ke změnám vzhledu. Když už jsem se pustil do změn, rozhodl jsem se změnit téměř vše, i když další změny již nemusí být patrné na první pohled.

Změna redakčního systému

Původní web běžel na ojedinělém redakčním systému Dasty System. Ojedinělém proto, že se jednalo o jediné použití onoho redakčního systému. Dasty System nebyl použit na žádném jiném webu. Celý redakční systém Dasty System jsem kdysi naprogramoval já a zpětně použití vlastního redakčního systému hodnotím spíše jako chybu. Měl jsem použít některý z v té době volně dostupných redakčních systémů, například WordPress. Po bitvě je každý generál, navíc se bavíme o roce 2006, kdy WordPress byl ve verzi 1.5 a existoval asi rok. WordPress ani žádný jiný redakční systém v té době nesplňovaly požadavky, které jsem na redakční systém kladl.

Samozřejmě vytvořit vlastní redakční systém má i své stinné stránky. Jedna z nejstinnějších je, že na vývoj a údržbu jsem zůstal sám. Zatímco komunitně vytvářené systémy se ženou kupředu, na vývoj mého jsem neměl příliš času a proto k nějakému dalšímu vývoji moc nedocházelo. Ono skoro nedocházelo ani k opravě známých chyb.

Nyní jsem se rozhodl přejít právě na již zmiňovaný WordPress s tím, že zachovám všechnu funkčnost starého systému. Což znamenalo rozšířit WordPress o mnoho volně dostupných pluginů, ale také několik pluginů naprogramovat. WordPress například nezná pojem „seriál“, není schopen (nějak efektivně) přiřadit ke štítku (starý systém používal pojem klíčové slovo) souřadnice a tím mít k dispozici seznam bodů (míst), o kterých se ve nějakém článku píše a tak dále. Nyní vše zajišťují volně stažitelné, nebo mnou dodělané, pluginy. Žádná z funkčností starého webu nebyla zrušená. Naopak přibylo několik nových.

Původní design webu

Obr. 2. Pro milovníky historie – původní design webu www.cestovatele.info.

Zrušení obecné diskuze

Opravdu vše, co bylo funkční dříve, je funkční i nyní? Není, je zde jedna výjimka. Rozhodl jsem se zrušit obecnou diskuzi. Redakční systém jí sice umí, ale připadá mi zbytečná. Uživatelé ji téměř vůbec nevyužívali a sloužila spíše spam-botům pro komentářový span. Zrušená byla pouze obecná diskuze. Pod články je samozřejmě možné diskutovat k tématu článku i nadále.

Nová funkčnost

V několika málo bodech shrnu co nového přechod na nový redakční systém přináší.

Hierarchie rubrik

WordPress umožňuje vytvořit hierarchii rubrik. Například rubrika Moravskoslezské Beskydy je dílčí rubrikou nadřazené rubriky Česká republika. Stále platí, že až na rubriku Editoriál je každá rubrika nějakým státem, regionem, městem nebo oblastí.

Štítky

Štítky nejsou nic jiného, než klíčová slova z předchozího redakčního systému. Novinkou na stránce štítku (To znamená na stránce, kde se nachází popis štítku a seznam článků, ke kterým je přiřazen. Například štítek Lysá hora.) je k dispozici odkaz „Ukázat místa v okolí“. Kliknutím na odkaz se uživatel dostane na stránku s mapou, kde v mapě vidí zaznačeny všechny štítky, které popisují nějaké místo poblíž vybraného štítku. V současné době se jedná o kruh s poloměrem pěti kilometrů a středem v místě vybraného štítku.

Samozřejmě odkaz „Ukázat místa v okolí“ je zobrazen jen tehdy, má-li štítek souřadnice.

Mapa

Stránka s mapu, kterou jsem zmiňoval v minulém odstavci, je celá novinkou. Na stránku s mapou se dostanete kliknutím na položku v horním vodorovném menu. V mapě můžete označit jakékoliv místo a získáte přehled o štítcích popisující místa v okolí. Tím defakto zjistíte, jestli se o nějakém místě na mapě již na webu www.cestovatele.info psalo. Prohlížíte-li si web na nějakém zařízením, které dokáže rozpoznat svou polohu (například mobilní telefon s GPS), pak původně vyznačeným místem je vaše poloha.

Sdílení na sociálních sítích

Články můžete sdílet na Facebooku, Google+ a na Twitteru. Dále můžete u článek označit jako „Líbí se mi“ na Facebooku, případně ohodnotit obdobou na Google+ pomocí tlačítka „g+“.

Změna RSS kanálu

Uživatelé používající RSS čtečky by měli vědět, že došlo ke změně adresy RSS kanálu. Původní adresa RSS kanálu je sice přesměrovávána WWW serverem na novou, ale ne každá čtečka si s tím dokáže poradit. Je tedy možné, že bude potřeba RSS kanál nastavit ručně na nový. Adresa RSS je https://www.cestovatele.info/feed/.

Závěr

Snad změny na webu povedou k lepší spokojenosti čtenářů s webem.

diskuse

vložit nový příspěvek
  • Dotaz

  • Mike
  • 26.03.2014 | 13:10

A co stahnuti clanku offline? Kdy bude toto podporovano?