Ze Ztracených kamenů na Ovčárnu

Pokračování naší cesty po části hlavního hřebene Jeseníků. Tentokrát ze Ztracených kamenů na Ovčárnu.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Ztracené kameny (1250 m. n. m.)

Při příchodu na Ztracené kameny by se mohlo zdát, že se jedná jen o jednu skálu. Na vrcholu Ztracených kamenů však je vidět, že kameny jsou „poztrácené“ všude kolem na hodně velké ploše. Na Ztracených kamenech se zdržíme asi 30 minut.

Z vrchu Ztracených kamenů nejde vidět Praděd, zato jde například vidět Mravenečník a horu s horní nádrží přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně.

Ukazatel turistických značek je v našem směru urvaný. Je však jasné, že budeme pokračovat po zelené turistické značce. Začínáme stoupat a stoupáme něco přes deset minut. Po deseti minutách se ocitáme na plochém vrcholu, na kterém je opět kamenný útvar. Nezastavujeme se a pořád jdeme dále po zelené turistické značce. Kolem nás je kleč.

Pecný (1334 m. n. m.)

Po deseti minutách přicházíme k vrcholu Pecný. Od Ztracených kamenů jsme 1 kilometr. Kousek od vrcholu jsou opět skalnaté (kamenné) útvary, tentokrát se na nich fotíme. Oproti Ztraceným kamenům už nejsou nijak velké.

Krajina kolem vrcholu Pecný, v pozadí Praděd - pohoří Jeseníky

Obr. 1. Krajina kolem vrcholu Pecný, v pozadí Praděd – pohoří Jeseníky

Z vrcholu je (dnes poprvé) vidět Praděd. Stejně tak jde vidět spousta vrcholů všude kolem. Nyní půjdeme na Jelení studánku, která je od nás dva kilometry. Pokračujeme stále po zelené turistické značce a při chůzi nepřekonáváme velké převýšení. Podstatná část hřebene je v podstatě chůze po rovině.

Břidličná hora (1358 m.n.m.)

Po dvaceti minutách míjíme zprava vrchol jménem Břidličná hora, který není turistický přístupný. Značka vede kolem něj. Na Břidličné hoře je sníh. Nezastavujeme se a pokračujeme dále.

Jelení studánka (1311 m.n.m.)

Po necelých deseti minutách přicházíme na rozcestí Jelení studánka. Jelení studánka je rozcestí zelené, žluté a červené turistické značky. Od vrcholu Pecný jsme ušli dva kilometry. Na rozcestí nás cedule informuje, že opouštíme národní přírodní rezervaci Břidličná, do které jsme vstoupili na rozcestí Pod Ztracenými kameny v první části našeho výletu. Na cedulích se dovídáme i o mravencích, kteří jsou strašně důležití. U rozcestí je studánka (Jelení), kde pramení pitná voda a o pár metrů dál je malý kamenný domek sloužící pro nouzové přespání. V domku jsou po jeho obvodu lavice. Na stěně je nástěnka s informacemi, že domek udržují studenti střední školy a je možné v něm přespat. Domek má dokonce i skla v oknech a dveře.

Na místě se zdržíme asi deset minut a vydáme se k rozcestí Nad Malým kotlem, což je jeden a půl kilometru.

Pod Malým kotlem (1335 m. n. m.)

Po necelé čtvrt hodině chůze (podle rozcestníků jeden a půl kilometru) přicházíme k rozcestí Pod Malým kotlem. Doleva se zde odděluje zelená turistická značka. Jsou zde naučné cedule informující o krajině a o Malé kotlině, což je přírodní rezervace. Kdysi zde byl velký ledovec. Místo působí dojmem velké louky s klečí. Trochu mě připomíná Velkou Fatru.

Budeme pokračovat dále na Ovčárnu, která je čtyři a půl kilometru.

Praděd cestou na Ovčárnu - pohoří Jeseníky

Obr. 2. Praděd cestou na Ovčárnu – pohoří Jeseníky

Vysoká hole (1462 m. n. m.)

Po tři čtvrtě hodiny přicházíme na Vysokou holi, což je nejvyšší místo, kam se dnes podíváme. Od posledního rozcestí jsme ušli dva a půl kilometru, šli jsme spíše po rovině, která jen v poslední části se změnila ve stoupání. Ukazatelé turistického rozcestníku jsou na dřevěné chatě. Kolem je jako by velká louka s klečí, která ale končí a dál už půjdeme po travnaté rovině.

Poprvé jdou dnes vidět Petrovy kameny. Pokračujeme dále po červené turistické značce.

Nad Ovčárnou (1370 m. n. m.)

Za dvacet minut chůze přicházíme k rozcestí Nad Ovčárnou, které je od Vysoké hole vzdáleno jeden a půl kilometrů. Mohli by jsme jít po modré do Malé Morávky. My ale pokračujeme dále na Ovčárnu. Čeká nás sestup po svazích, které znám dobře jako sjezdovky v zimě.

Ovčárna (1305 m. n. m.)

Za deset minut sestoupíme k Ovčárně. Na chvíli usedáme v restauraci a potom jdeme na autobus.

článek je součástí seriálu: Půl hlavního hřebene Jeseniků

Původním záměrem měl být dvou denní výlet přes hlavní hřeben Jeseníků. nakonec kvůli zdravotním potížím Jardy jsme šli jen půl hřebene zajeden den.


diskuse

vložit nový příspěvek