Ze sedla Skřítek na Ztracené kameny

Původním záměrem bylo udělat si dvou denní výlet a přejít přes hřeben Jeseníků. Na konec jsme udělali jen jednodenní výlet a přešli jen půl hřebene. První díl pojednává o pohodové trase ze sedla Skřítek na Ztracené kameny.

hodnocení článku
  •  

Hodnotil 1 člověk


Vaše hodnocení

Na sedlo Skřítek dorazíme autobusem dopoledne. Je zde motorest, který je však zavřený a vypadá to, že je zavřený dlouhodobě. Kousek dál na parkovišti je otevřený bufet, kde si dáváme klobásky. Sedíme tu společně s několika motorkáři, kteří zrovna kolem projížděli a taky se zastavili. Původně jsme čekali na Jardu, až dojede, ten nám ale telefonuje, že s ním nemám počítat a tak dojíme, dopijeme a vyrážíme.

Na Skřítku

Hned na parkovišti je turistické rozcestí. Poté, co přejdeme cestu, narážíme hned na druhé turistické rozcestí.

Půjdeme po zelené turistické značce (z počátku společně z červenou a žlutou) směrem k rozcestí Nad Skřítkem, které je vzdáleno půl kilometru. Hned za cestou je informační cedule, na které jsou informace o přírodní rezervaci Skřítek, do které právě vcházíme. Někde kousek od nás je turistům nepřístupné rašeliniště.

Cesta vede lesem po dost nekvalitní asfaltové cestě.

Nad Skřítkem (890 m. n. m.)

K turistickému rozcestí Nad Skřítkem přicházíme po deseti minutách. Nad Skřítkem je rozcestí, kde se od nás odděluje červená turistická značka směrem na Žlutý potok. My odbočujeme z asfaltové cesty na klasickou lesní hliněnou cestu a pokračujeme po zelené a žluté turistické značce směrem na Pod Ztracenými kameny, což je jeden a půl kilometru.

Začínám nejprve mírně a později více stoupat. Občas proti nám jede cyklista na kole. Jdeme lesem.

Pod Ztracenými kameny (1100 m. n. m.)

Na rozcestí turistických značek jménem Pod ztracenými kameny přicházíme po více než půl hodiny chůze. Na rozcestí se od nás odděluje žlutí turistická značka, která vede na Zelené kameny. My ale půjdeme na Ztracené kameny, které jsou od nás jeden kilometr po zelené turistické značce. Je zde cedule zakazující dále po zelené turistické značce jízdu na kole. Také je zde informace, že vstupujeme do přírodní rezervace Břidličná.

Ztracené kameny - pohoří Jeseníky

Obr. 1. Ztracené kameny – pohoří Jeseníky

Ztracené kameny (1250 m. n. m.)

Cesta na ztracené kameny nám trvá mírně přes půl hodiny. Ztracené kameny je velká skála, na kterou lze z jedné strany bez problémů vylézt. Máme štěstí, protože je krásné počasí a můžeme se rozhlížet po okolí.

Na ztracených kamenech se na chvíli zastavujeme, odpočíváme, jíme a fotíme.

Na Ztracené kameny jsme ze Skřítka šli přes hodinu a čtvrt. Jedná se o pohodový nenáročný výlet pokud někdo chce přijít na Ztracené kameny a pak se vrátit zpět na sedlo Skřítek.. My budeme pokračovat dále až na Ovčárnu.

článek je součástí seriálu: Půl hlavního hřebene Jeseniků

Původním záměrem měl být dvou denní výlet přes hlavní hřeben Jeseníků. nakonec kvůli zdravotním potížím Jardy jsme šli jen půl hřebene zajeden den.


diskuse

vložit nový příspěvek