Ze Saas-Fee Alpským metrem na Mittelallalin

Náš první den ve Švýcarsku se vyvezeme lanovkou na vrchol Mittelallalin.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

První den ve Švýcarsku měl být odpočinkový. Realizace odpočinkového plánu se nám trochu nepovedla, ale tím předbíhám. Měli jsme v plánu svézt se několika lanovkami a udělat si krátkou procházku.

Saas-Grund (1559 m. n. m.)

Z našeho penzionu nevycházíme nijak brzo ráno. Je už spíše dopoledne. Žijeme v iluzi, že nemáme kam spěchat. Náš penzión je dům, jakých je v okolí mnoho. Domy jsou si velmi podobné a budeme je vídat v horských oblastech často. Jedná se o typickou „alpskou architekturu“, kterou znám třeba i z Rakouska.

Kousek od našeho penzionu je zastávka autobusu. V podstatě celé městečko Saas-Grund je jedna hlavní cesta, kolem ní domy a pak pár menších vedlejších cest o šířce tak sotva na jedno auto, které vedou k domům, jenž jsou od hlavní cesty trochu vzdáleny.

Saas-Grund se nachází v údolí Saas a na všechny strany kolem nás se tyčí hory. Některé hory jsou menší, jiné už dost velké. Dle Wikipedie se v okolí nedalekého Saas-Fee nachází třináct ze sedmdesáti čtyř švýcarských „čtřtisícovek“.

Autobusem chceme jet do nedalekého, a výše položeného, Saas-Fee, což je další horská vesnice, možná by se dalo říct menší horské městečko. Do samotného Saas-Fee mají zákaz vjezdu všechna vozidla se spalovacím motorem. Na podobné věci je potřeba si ve Švýcarsku zvyknout. Obdobná opatření, i když asi daleko více přísnější, platí i v nedalekém Zermattu. V Saas-Fee mohou auta alespoň na předměstí, nebo přesněji před město. Do Zermattu nemohou vůbec.

Díky toho, že jsme ubytováni v údolí Saas, máme lanovky i dopravu místním autobusem zdarma. Což nás mile překvapuje a po celou dobu pobytu se snažíme tohoto bonusu co nejvíce využívat.

Saas-Fee (1800 m. n. m.)

Cesta autobusem do Saas-Fee není nijak dlouhá, ale překonáme při ní asi 240 výškových metrů. Pojedeme jí, nebo i půjdeme ji, ještě mnohokrát. V Saas-Fee cesta končí. Dále jsou již jen hory, na které je možné jít pěšky, nebo lanovkou. My nasedáme na lanovku, ostatně máme jí zadarmo, tak proč se neprojet. Jdeme pár stovek metrů uličkami Saas-Fee a přicházíme k dolní stanici lanovky v mapě označené jako „Alpin Express“. U pokladny ukážeme náš průkaz na slevu (přesněji na jízdu zdarma) a získáváme zdarma jízdenku na lanovku.

Saas-Fee

Obr. 1. Saas-Fee

Felskinn (2989 m. n. m.)

Felskinn je horní stanice kabinkové lanovky „Alpin Express“. Je zde horská chata a také výchozí bod pro tůry. Je zde však jedna zvláštnost, nebál bych se říct i rarita. Tou raritou je alpské metro (Alpine Metro). Felskinn je zároveň také dolní stanicí alpského metra, což je lanovka, kterou bych přirovnal asi k lanovce vedoucí na Petřín, která vede v podzemí. Mezi stanicí Felskinn a Mittelallalin je v hoře prokopaný tunel, kterým vede lanovka. Alpským metrem pokračujeme dále, nebo spíše výše.

Felskinn - alpské metro

Obr. 2. Felskinn – alpské metro

Mittelallalin (3456 m. n. m.)

Mittelallalin je horní stanice alpského metra. Je zde také otáčivá restaurace, tedy restaurace ve tvaru kruhu, který se pomalu otáčí. Host sedící na jednom místě dostatečně dlouho, postupným otáčením získá výhled na všechny strany až se otočí o 360 stupňů. Do restaurace však nejdeme.

Kromě restaurace je zde i půjčovna lyžařského vybavení. V této výšce skoro 3500 metrů nad mořem je samozřejmě sníh a je možné si zde půjčit lyže. I nyní v srpnu je nedaleko od půjčovny v provozu pár vleků a sjezdovka. Tímto se také nenecháme nalákat.

Na Mittelallalin nejsou Milky, které jsou jinak snad všude. Milky nejsou ani vidět, ani slušet. Leda že by někomu v uších stále cinkaly jejich zvonky. Na Milky je zde již příliš vysoko. Místo Milek tu je pro změnu zase mnoho vran, nebo možná havranů, já je nepoznám.

Mittelallalin - vrchol

Obr. 3. Mittelallalin – vrchol

Fotogalerie

Fotografie ze Švýcarska si můžete prohlédnout v galerii Švýcarsko 2012.

článek je součástí seriálu: Švýcarsko 2012

V srpnu 2012 jsem se já (Radim) vydal se Štěpánem, Radkem a Honzou do "horské pevnosti", do Švýcarska. Cestou jsme si udělali zastávku i v Lichtenštejsnku.


diskuse

vložit nový příspěvek