Zderaz – i malá nenápadná vesnička má turistům co nabídnout

Na začátku naší letní dovolené v oblasti přírodní rezervace Maštale jsme se ubytovali v malé obci Zderaz. A hned bylo co zajímavého navštívit.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Česká republika nabízí ohromné množství krásných míst, které lákají k prozkoumání. Každý rok se proto s mou rodinou vydáváme na místo, které dosud neznáme, abychom tu během letní dovolené navštívili zajímavá místa v okolí. Letos jsme se chtěli vydat do nějakého skalního města, ale od našeho domova v Brně jsou všechna dost vzdálená. Jedno však není až tak daleko a navíc je v Česku unikátní. Řeč je o přírodní rezervaci Maštale ležící na rozhraní Českomoravské vrchoviny a České tabule. Ubytování jsme si našli v malé obci Zderaz ležící na západním okraji přírodní rezervace.

Příjemné ubytování

Zázemí naší letošní dovolené tvořil hotel Renospond ležící kousek stranou od vesnice, ze tří stran obklopený lesem plným právě zralých borůvek. Vzhledem k teplému počasí poloviny července to byla skvělá volba, protože přímo před hotelovým komplexem se nachází volně přístupné přírodní koupaliště. A náš pětiletý syn kromě toho ocenil i dobře vybavenou vnitřní dětskou hernu (ostatně my také, když jeden den celý propršel a nebylo co jiného dělat:-)).

Přírodní koupaliště před hotelem Renospond

Obr. 1. Přírodní koupaliště před hotelem Renospond

Zderazské světničky

Procházka po vesnici nás zavedla k několika zajímavostem, kterými se tu mohou pochlubit. Jednou z nich jsou Zderazské světničky. Jde o jedinečné pískovcové sklepy, které jsou v Česku raritou. Původně bylo těchto ručně vytesaných sklepů 40, část jich ale byla zasypána a do současnosti se jich zachovalo 27. Některé z těchto sklepů sloužily v 19. století nemajetným občanům jako obydlí. Obrázek o tom, jak se tady asi lidem žilo, si můžete udělat při prohlídce jednoho kompletně vybaveného skalního obydlí. Je ale potřeba se dopředu telefonicky domluvit s průvodcem na termínu prohlídky.

Zderazská světnička

Obr. 2. Zderazská světnička

Zderazský domeček

Ač je Zderaz malou obcí, má i své muzeum. Nutno dodat, že svými rozměry a objemem sbírek je také dost malé, ovšem i tak má co nabídnout. Jmenuje se Zderazský domeček a stojí zhruba uprostřed obce u hlavní silnice. Najdete tu zajímavosti týkající se historie obce, například staré mapy, znak a prapor, vysvětlení názvu obce, pověsti o obci, dále pak různé pozůstatky z historie zemědělství, tkalcovství, lyžování či praní. Každý z exponátů je něčím zajímavý a stojí za pozornost. Kousek odtud pak narazíte na pěknou malou kapličku stojící také hned u hlavní silnice.

Zderazský domeček

Obr. 3. Zderazský domeček

Lidová architektura a krása přírody

V obci se zachovalo několik staveb lidové architektury z 19. století a první poloviny 20. století. Moc pěkné roubené chalupy najdete roztroušené po obci a každou chvíli tak máte co obdivovat. Před jednou z nich stojí dřevěná socha skřítka Zderaďáka a jeho ženy Strachotky, u kterých si můžete přečíst i pověst o nich.

Roubená chalupa se sochami Zderaďáka a Strachotky

Obr. 4. Roubená chalupa se sochami Zderaďáka a Strachotky

Tím nejhezčím v okolí je ale bezesporu příroda. Můžete se tu potulovat po mnoha kilometrech lesních cest, vydat se po hřebenech kopců nebo údolími, sbírat borůvky, houby nebo se jen tak kochat krásou a tichem lesa. Ač to možná zní jako klišé, je to skutečný balzám pro městským hlukem vystresovanou mysl.

Lesy v okolí Zderazu jsou plné borůvek

Obr. 5. Lesy v okolí Zderazu jsou v létě plné borůvek

článek je součástí seriálu: Toulky Českomoravským pomezím 2016

Kam se podívat a co vše lze spatřit na Českomoravském pomezí se dovíme od Martiny Limbergové, která Českomoravské pomezí navštívila v červenci 2016.


diskuse

vložit nový příspěvek