Opočno, zámek plný zbraní i exotických sbírek

Navštivte s námi zámek Opočno, jednu z perel památek Východních Čech.

hodnocení článku
  •  

Hodnotil 1 člověk


Vaše hodnocení

Zámek Opočno je bezesporu jednou z perel památek Východních Čech. Dnes renesanční zámek, který leží jen pár metrů od centra města Opočna, vznikl původně na místě pobořeného gotického hradu. Z jedné strany je těsně obestavěn městskými domy, z druhé volně vzhlíží do krajiny. Pokud se ho rozhodnete navštívit, čeká vás nejen zajímavý zámecký areál a bohatý interiér, ale také velmi krásný a rozlehlý zámecký park, který rozhodně stojí za několikahodinové courání pod vzrostlými stromy.

Pohled na zámek Opočno z parku

Obr. 1. Pohled na zámek Opočno z parku

Kudy na zámek Opočno?

Velmi dobré spojení je do Opočna z krajského města, tedy z Hradce Králové a to především autobusem. Navíc většina dopravců zastavuje v Opočně přímo na náměstí. Vlakem je spojení horší, musíte vždy nejméně jednou přestoupit a k zámku Opočno půjdete ještě tři kilometry. Pokud dorazíte autem, můžete bez problémů zaparkovat na náměstí, ze kterého je to k nádvoří zámku jen pár minut pěšky.

Zámecký park

Obr. 2. Zámecký park

Co můžete vidět?

Celý zámecký areál, který zahrnuje mimo zámku Opočno i několik dalších staveb, je bezesporu krásný architektonický komplex. Opravdový poklad se ale skrývá uvnitř. Zámek Opočno nabízí dva prohlídkové okruhy, malý za 80 korun a velký za 120. Doporučuji nešetřit. V rámci malého okruhu na zámku Opočno uvidíte sice krásné sbírky obrazů, knihovnu, zajímavé interiéry a expozice etnografických předmětů, které v prostorách zámku působí poměrně exoticky, ale to všechno, dle mého názoru, nemá na ohromující sbírku těch nejrůznějších zbraní, kterou můžete navíc vidět v případě, že dáte přednost velkému okruhu. Zámecký park u zámku Opočno už je pak jen velmi příjemná třešnička na dortu.

Letohrádek v jedné z částí parku

Obr. 3. Letohrádek v jedné z částí parku

Kam na jídlo?

Byl by možná i hřích nevyužít některý z krásných koutů parku u zámku Opočno k pikniku. Takže doporučuji deku a piknikový koš s sebou. Pokud se vám nechce cestovat obtěžkáni jídlem, vyzkoušejte klasické lahůdky přímo na Kupkově náměstí v Opočně. Chlebíčky, párek v rohlíku a větrník hladové výletníky nikdy nezklamou.

Zámek Opočno rozhodně není jediná zajímavá turistická zastávka na pomezí Náchodska a Rychnovska. Pokud sem budete mít cestu, stojí za to vidět i zámek Nové Město nad Metují, který je od Opočna vzdálený jen 13 kilometrů. V létě přijde vhod zastávka na 20 kilometrů vzdálené vodní nádrži Rozkoš, kde je možné se příjemně osvěžit, pokud to dovolí aktuální kvalita vody.

diskuse

vložit nový příspěvek