Zámek Milotice – kouzelná ukázka baroka

Zámek stojící na jihovýchodě Moravy v obci Milotice je právem nazýván barokním skvostem této oblasti. Jeho líbivá architektura, honosný interiér i krásná zahrada lákají k návštěvě. Přijměte tedy moje pozvání a dozvíte se více.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Zámek Milotice leží ve stejnojmenné obci v okrese Hodonín na jihovýchodě Moravy, přesněji asi 6 km od města Kyjov. Je považován za barokní perlu této oblasti a po jeho návštěvě mi nezbývá než souhlasit. Vydejte se do kraje vína a slunce, kde můžete tuto krásnou stavbu z dob minulých obdivovat na vlastní oči.

Vchod do zámku Milotice

Obr. 1. Vchod do zámku Milotice

Historie a dnešní podoba zámku

Na místě dnešního zámku Milotice stávala dříve vodní tvrz, která byla ve zdejší močálovité krajině vybudována zřejmě již před polovinou 14. století, přesnější data nejsou známa. Dodnes je ale jako pozůstatek po této tvrzi zachován vodní příkop kolem zámku. Přestavby se dočkala na konci 16. století, kdy již nevyhovovala moderním nárokům na bydlení tehdejší šlechty. Díky tomu vznikl na jejím místě jednopatrový renesanční zámek. I ten ale ještě prošel několika dalšími úpravami. Ta nejzásadnější proběhla v 70. letech 17. století, kdy zámek získal druhé patro a nárožní věže. Poslední stavební úpravy proběhly v první polovině 18. století a vtiskly zámku jeho podobu vznosného reprezentačního sídla, kterou si zachoval dodnes. Stavebně se jedná o čtyřkřídlou dvoupatrovou budovu s uzavřeným nádvořím. Interiéry zámku nabízejí pohled na krásný barokní styl výzdoby, ale také pohled do všedních dnů bydlení na zámku v první polovině 20. století, kdy ho vlastnili jeho poslední soukromí majitelé z rodu Seilern-Aspangů.

Zadní křídlo zámku

Obr. 2. Zadní křídlo zámku

Zámecký areál

Budovy zámeckého areálu tvoří kromě čtyřkřídlé budovy zámku ještě jízdárna a konírna. V konírně najdete mimo obchůdku se suvenýry také výstavu lidových řemesel, z nichž některá si můžete i vyzkoušet. Schválně zkuste, jak vám půjde třeba česání vlny nebo mletí mouky kamenem. Na konci pak vyjděte ven a podívejte se na unikátní barokní brod pro koně, který sloužil k jejich mytí. V polovině 18. století, kdy ho nechal tehdejší majitel Milotic hrabě Serényi zřídit, to byl největší možný luxus pro koně. V protější jízdárně pak navštivte výstavu dravých ptáků. Uvidíte tu například výra, sovu pálenou, sokola stěhovavého, káně Harrisovo a další zajímavé zástupce ptačí říše. Jejich ošetřovatel vám rád podá zasvěcený výklad o svých svěřencích a s některými se můžete i vyfotit nebo si vyzkoušet jejich přílet na ruku.

Pohled ze zámecké zahrady

Obr. 3. Pohled ze zámecké zahrady

Zámecký park

Pod zámecký park patří francouzská zahrada, dvě oranžérie a bažantnice. Oranžérie představují nejstarší a nejzachovalejší stavby svého druhu na Moravě, dávno již ale neslouží svému původnímu účelu zimních zahrad. Okrasná zahrada ve francouzské stylu vznikla současně s barokní přestavbou zámku v první polovině 18. století a později byla ještě doplněna o vodní prvky. Kašny příjemně dotváří romantickou atmosféru při procházkách v této krásné zahradě. Projít se můžete i v přilehlé bažantnici. Ta je rozdělena cestami na sedm ploch, které se hvězdicovitě sbíhají u střeleckého pavilonu. Dnes je bažantnice zalesněná, původně byla však jen řídce osázená stromovím a umožňovala pohodlný lov chovaných bažantů a další zvěře. Kromě tohoto pavilonu vás určitě zaujme malá stavba umělé gotické zříceniny u jedné z cestiček, která měla od počátku pouze dokreslovat romantický a tajemný nádech místa. A daří se jí to i dnes, rozbořené zdi napůl skryté v zeleném porostu břečťanu mají své zajímavé kouzlo.

Umělá gotická zřícenina v bažantnici

Obr. 4. Umělá gotická zřícenina v bažantnici

Kromě prohlídky zámku a procházky v zámeckém parku můžete využít i možnosti zapůjčení historických kostýmů pro focení u zámku a v zahradě. Budete tak mít na svou návštěvu opravdu originální památku.

článek je součástí seriálu: Hrady a zámky Moravy

S Martinou Limbergovou navštívíme některé hrady a zámky na Moravě. Pokud vás zajímá historie a nevíte, kam se na Moravě vydat na výlet, je seriál určen právě pro vás.


diskuse

vložit nový příspěvek