Zámek Jemniště

Návštěva zámku Jemniště a zámecké zahrady.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Naším původním plánem na nedělní den byla asi sedmikilometrová turistická procházka kolem Ještědu. Ráno nás ovšem překvapilo zatažené počasí a chytrý mobil nám po chvilce hledání sdělil, že v oblasti Liberce prší. Proto jsme se rozhodli pro méně turistiky (tedy skoro žádnou) a více kultury v podobě návštěvy zámku Jemniště. Přesto se však domnívám, že může být tento námět na výlet užítečný i pro zastánce pohybu v jakémkoliv počasí.

Zámek Jemniště

Obr. 1. Zámek Jemniště

Nejen kulturou živ je člověk

Cesta z Prahy autem nám k zámku trvá necelou hodinu. Hladový tedy přijíždíme něco před třetí. Prohlídku v 15:00 záměrně vynecháváme a kupujeme si rovnou vstupenky na 16:00. Hodinu mezi tím využíváme k uspokojení našich žaludků při pozdním obědě. Nejprve zvěřinovými hody v zámecké restauraci (kančí gulášek a kančí plec na smetaně s výbornými houskovými knedlíky), potom sladkou tečkou v podobě kafíčka a úžasných pohárů na druhé straně nádvoří v příjemné kavárničce (tak krásně vypadající a chutné poháry jsem už dlouho nikde neviděla – lívanečky s pěnou z mascarpone s malinami a třešně s pařížským krémem zdobené květem růže – proste pohádka).

Prohlídka zámku s neobvyklými průvodci

Nacpaní k prasknutí si jdeme prohlédnout zámek. U vchodu se nás ujímají tři žáci základní školy Štoky. Jak jsme se dozvěděli v pokladně zámku, jsou to žáci 9. třídy a provádět nás budou v rámci Letní průvodcovské školy.

Od jedné z jejich učitelek a zároveň iniciátorky celé akce, paní Mgr. Zdeňky Medové se později dozvídám několik podrobností. Žákům deváté třídy je možnost vyzkoušet si profesi průvodce nabízena vždy na začátku skolního roku. Od zimy se dobrovolníci scházejí po škole, učí se texty, správný přednes, artikulaci i historické souvislosti. První osobní zkušennost se samotnými prostorami zámku přichází až ve čtvrtek před víkendem, kdy mají provádět “na ostro“. Nejprve se účastní prohlídek vedených profesionálními průvodci, následuje přezkoušení od pana Sternberga, majitele zámku a od pátku do neděle potom provázejí návštěvníky.

Zámek Jemniště

Obr. 2. Zámek Jemniště

Prohlídku začíná jedna ze slečen v hlavním vestibulu všeobecnými informacemi o objektu a jeho historii. Se stavbou zámku se započalo v roce 1724 podle návrhu architekta Maximiliána Kaňky. Stavba postupovala velice rychle, takže se tehdejší majitel, hrabě František Adam z Trauttmansdorffu, mohl nastěhovat do svého nového sídla již v druhé polovině roku 1725. Po velkém požáru v roce 1754 byl zámek přestavěn. Od té doby neprošel většími stavebními úpravami, takže máme jedinečnou možnost prohlédnout si typické šlechtické sídlo vystavěné v barokním stylu.

Dále se přesouváme na hlavní schodiště a slova se ujímá další průvodce. Mladý muž nás mimo jiné seznamuje se způsobem vítání hostů na zámku. Podle toho, jak moc urozený host byl, vycházel mu zámecký pán naproti do poloviny schodiště, pod schody, nebo až na nádvoří zámku.

Ze schodiště vede prohlídka do zámeckých pokojů, kde přichází na řadu i poslední členka skupiny.

Všichni tři se i po zbytek prohlídky takto střídají. S ubývajícím časem částečně mizí i počáteční nervozita. Na žácích je vidět, že nemají praxi v mluvení před obecenstvem, ale snaží se a jistě je to pro ně cenná zkušenost. Navíc obdivujeme odvahu, se kterou se s průvodcováním vypořádali.

Zámecký park

V rámci vstupenky na zámek máme možnost navštívit i přilehlý park. Je krásně upravený a k našemu překvapení jsou tu i výběhy pro zvířata.V jednom nacházíme klokany, kozy a perličky, ve druhém lamy a osla. Cestou ven jdeme ještě kolem voliery s párem papoušků, poblíž které potkáváme i honosné pávy.

Zámek Jemniště - zámecký park

Obr. 3. Zámek Jemniště – zámecký park

Námět na výlet

Zámek i s parkem zavírá a tak nezbývá, než jet domů. Náš výlet sice nebyl moc turistický, ale doufám, že poslouží alespoň jeko námět na klidně strávený den s dětmi.

Pro zaryté turisty ještě dodávám, že přímo kolem zámku sice nevede žádná turistická cesta, ale jsou zde hned dvě cyklostezky. Trasa číslo 68 vede z Čerčan a Jemniště se nachází asi 19 km od jejího začátku. Po druhé trase, číslo 72, se po zhruba 20 km dojede k dalšímu známému zámku, Český Šternberk.

diskuse

vložit nový příspěvek