Zámek Český Krumlov – obdivuhodné dědictví dávných časů

V naší zemi máme mnoho významných památek, z nichž je také řada zapsána i na seznamu Světového dědictví UNESCO. Patří sem i historické jádro Českého Krumlova s jedinečným hradebním a zámeckým komplexem. Hrad a zámek České Krumlov je opravdu výjimečnou památkou hodnou velké pozornosti.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Státní hrad a zámek Český Krumlov je na seznamu Světového dědictví UNESCO zapsán od roku 1992. A není divu, je to obdivuhodná stavba s překrásnými interiéry a nádhernou zahradou. Rozkládá se na ploše více jak 6 ha a je tak druhou největší stavbou svého druhu u nás, hned po Pražském hradě.

Hrad a zámek Český Krumlov

Obr. 1. Hrad a zámek Český Krumlov

Historie hradu a zámku Český Krumlov

Tento zámecký a hradební komplex, stojící na dlouhém ostrohu mezi řekou Vltavou a říčkou Polečnicí, píše svou historii od 13. století. Tehdy vznikla nejstarší část hradu, dnes zvaná Hrádek. Nechal ji postavit Vítek z Prčice, zástupce rodu pánů z Krumlova, větvě mocného rodu Vítkovců. V roce 1302 však zemřel poslední zástupce rodu pánů z Krumlova a hrad zdědili jejich příbuzní Rožmberkové. Ti tu vládli dalších tři sta let a během té doby se postarali o velký stavební rozmach. K původnímu Dolnímu hradu přistavěli Horní hrad, který byl jejich honosným reprezentativním palácem. Poslední zástupce tohoto slavného rodu, Petr Vok z Rožmberka, se však tak zadlužil, že musel tehdy už renesanční zámek prodat císaři Rudolfu II. Další císař Ferdinand II. pak Český Krumlov věnoval rakouskému rodu Eggenberků. Do roku 1719, kdy bylo panství v jejich rukou, proběhly úpravy zámku do barokní podoby. Eggenberkové založili také zámecké zahrady a první divadlo. Posledními majiteli byli Schwarzenberkové, kteří zámecký komplex přiblížili stylu vídeňského baroka. Po jejich přesídlení na zámek v Hluboké nad Vltavou v roce 1871 přešel Český Krumlov tak trochu na vedlejší kolej, to však už nic nezměnilo na jeho kráse a monumentálnosti, kterou si zachoval dodnes.

Pohled na Horní hrad z věže

Obr. 2. Pohled na Horní hrad z věže

Dolní a Horní hrad

Do zámku vede cesta ze čtvrti Latrán. Červenou branou nebo Zámeckými schody se dostanete do předhradí, hospodářské části zámku. Před vstupem do Dolního hradu se nachází Medvědí příkop, ve kterém se od 16. století až dodnes tradičně chovají medvědi. Na velkém nádvoří Dolního hradu stojí nejstarší část hradu Hrádek, starý palác s vysokou věží pocházející ze 13. století. Krásné malby na ní jsou ale dílem až renesančních umělců. Určitě si neváhejte vyšlapat schody na vyhlídkový ochoz věže, odkud se nabízí nádherný výhled na hradební komplex i celé město. Další příkop pak odděluje Horní hrad, honosnou rožmberskou rezidenci. Dvě menší nádvoří jsou obklopena křídly zámku, v nichž se skrývají úchvatné reprezentativní sály a pokoje. Každá z místností je něčím jedinečná, například v Eggenberském sále stojí kočár celý pokrytý zlatem, v Maškarním sále, který se dodnes využívá pro různé kulturní akce, zase stěny zdobí krásné iluzivní malby.

Plášťový most

Obr. 3. Plášťový most

Plášťový most a zámecké divadlo

Velmi zajímavý je unikátní Plášťový most, který byl přes hluboký tesaný příkop postupně budován od roku 1686 do roku 1765, kdy vznikla jeho současná podoba. Horní dvě patra jsou krytými chodbami spojujícími Horní palác se zámeckým divadlem a zahradou. Chodby sloužily šlechtě k pohodlnému přesunu bez nutnosti scházet dolů mezi poddané. Zámecké divadlo patří k nejvzácnějším částem zámeckého komplexu, jde totiž o jedno z nejlépe zachovalých barokních divadel na světě s původní podobou i interiéry.

Zámecká zahrada

Obr. 4. Zámecká zahrada

Zámecká zahrada a park

Zámecká zahrada přechází od geometrických pestrobarevných záhonů květin a pečlivě zastřižených keřů v krajinářský park s mnoha romantickými zákoutími, včetně malého rybníčku pokrytého lekníny. Dominantami zahrady je kaskádová fontána z poloviny 18. století zdobená krásnými plastikami a rokokový letohrádek Bellarie. Stojí tu také otáčivé hlediště přírodního divadla z roku 1958, kde můžete během letní sezóny shlédnout různá divadelní představení.

Projít a prohlédnout si celý komplex od předhradí až po konec parku zabere klidně celý den, pokud chcete být důkladní. Odnesete si ale odtud spoustu pěkných vzpomínek, které stojí za to.

diskuse

vložit nový příspěvek