Z Velké Deštné přes Jelení lázeň a Šerlich

Z nejvyššího vrcholu Orlických hor pokračujeme dále přes Jelení lázeň a Šerlich do Deštného v Orlických horách, címž ukončíme okruh.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Velká Deštná (1115 m. n. m.)

Na vrcholu se příliš nezrdržíme a pokračujeme dále po zelené turistické značce. Jdeme více méně po rovině.

Velká Deštná rozcestí, srub (1103 m. n. m.)

Po asi deseti minutách chůze po zelené turistické značce přicházíme k rozcestí Velká Deštná rozcestí, srub, kde zelená turistická značka končí. Kousek od rozcestí je srub s občerstvením, ke se nezastavíme a budeme hned pokračovat doleva po červené turistické značce. Tím zároveň podle mapy vstupujeme na naučnou stezku Po hřebeni Orlických hor.

Velká Deštná rozcestí, srub

Obr. 1. Velká Deštná rozcestí, srub

U rozcestí je také nástěnka s mapou a nějaký pomník. Zdržíme se asi jen pět minut a pokračujeme.

Jelení lázeň, přírodní rezervace

Po deseti minutách přicházíme k přírodní rezervaci Jelení lázně, která je nalevo. Dle informační cedule je Jelení lázeň rašeliniště o mocnosti půl metru až jeden metr. Rašeliniště je ponecháno samovolnému vývoji. Dále zde jsou uvedeni živočichové, kteří zde žijí a rostliny, které zde rostou.

Malá Deštná (1090 m. n. m.)

Po chvilce míjíme vrchol Malá Deštná, který není turistický přístupný. Pokračujeme dále a po asi půl hodině chůze přicházíme rozcestí Šerlich (sedlo).

Šerlich (sedlo) (981 m. n. m.)

Od srubu na Velké Deštné jsme ušli 3 kilometry. Prošli kolem nějaké budovy, která asi byla, nebo je restaurací, ale vypadala zavřeně. Máme v plánu se zastavit na půl kilometru vzdálené Masarykově chatě. Na Masarykovu chatu se vydáváme po červené a zároveň žluté turistické značce.

Šerlich (1013 m. n. m.)

Asi po pěti minutách chůze přicházíme k rozcestníku Šerlich a k Masarykově chatě. Samotný vrchol Šerlich má nadmořskou výšku 1019 m. n. m. Vrchol je ještě do kopce kousek od cesty, po které jsme přišli. Podle rozcestníku zde je cesta na Šerlich (sedlo) jen 300 metrů, ne půl kilometru jako bylo uvedeno na předchozím rozcestníku. Kousek od rozcestníku a chaty je státní hranice mezi Českou Republikou a Polskem. V restauraci se zdržíme asi na hodinu a čtvrt.

Venku pěkně fučí a vítr za tu dobu, co jsme byli v restauraci rozehnal mraky. Vykoukla na nás pěkná modrá obloha.

Pokračujeme po modré a žluté turistické značce. Deštné v Orlických horách, Zákoutí, kam míříme je od nás tři a půl kilometru. Asi po čtyřech minutách chůze se odděluje modrá turistická značka od žluté.

Šerlický důl, rozcestí (756 m. n. m.)

Po necelé půl hodině přicházíme k rozcestí Šerlický důl, rozcestí. Připojuje se k nám zelená turistická značka a dále budeme pokračovat společně s ní až do konce. Je zde potok Bělá a několik domků. V roce 1997, při nejhorších povodních v historii samostatné české Republiky se tento potok rozvodnil a zboural dům, při čemž zahynul jeho majitel. Tuto tragickou událost připomíná pomník. Od Šerlichu jsme ušli dva kilometry. Pokračujeme dále, tentokrát již po asfaltové cestě.

Deštné v Orlických horách

Po čtvrt hodině chůze míjíme dopravní značku začátek obce. Začínají zde domy a také je zde polorozbořená kaple. Pokračujeme dále.

Kaple - Deštné v Orlických horách

Obr. 2. Kaple – Deštné v Orlických horách

Deštné v Orlických horách – Zákoutí (691 m. n. m.)

Po dalších pěti minutách jsme u rozcestí Deštné v Orlických horách – Zákoutí, kde jsme již dnes byli. Kruh se uzavřel. Zbývá nám asi čtvrt hodiny chůze na parkoviště k autu, čímž náš dnešní výlet končí.

článek je součástí seriálu: Provodov Šonov a okolí 2011

Na podzim roku 2011 jsme si zajeli na prodloužený víkend do Provodova Šonova a poznávali nedaleké Orlické hory, Broumovskou vrchovinu a Stolové hory..


diskuse

vložit nový příspěvek