Z Muránského hradu přes Wesselényiho jaskyňu, Veľků lúku Piesky na Maretkinou

Z Muránského hradu se vracíme zpět na Veľků lúku, Piesky. Po cestě si prohlídneme Wesselényiho jaskyňu, do které i vlezeme. Z Veľké lúky se vydáme dále na Hájenku Maretkiná.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Od rozcestí jménem Chata pod Muránským hradom vycházíme kolem 13 hodin odpoledne. Vracíme se stejnou cestou jakou jsme přišli po modré turistické značce. Asi po necelých pěti minutách chůze přicházíme k informační ceduli oznamující, že se nacházíme poblíž Wesselényiho jaskyně.

Muránský hrad - brána

Obr. 1. Muránský hrad – brána

Wesselényiho jaskyňa

Napravo se od původní cesty s modrou turistickou značkou od nás odděluje malá lesní pěšina se žlutou turistickou značkou. Vydáváme se po ní. Po malé chvilce (pár desítek metrů) přicházíme k jeskyni, která je po levé straně. Jedná se o malou „díru“ do země. U jeskyně potkáváme skupinku turistů, z nichž někteří jsou venku a jiní uvnitř jeskyně. Nemají ale baterku, tak jim půjčujeme. Až vylezou, podíváme se do jeskyně my. Celá jeskyně je jedna ne moc velká podzemní místnost. V jeskyni chvíli pobudeme, uděláme několik fotek a pak se vydáme zpět na modrou turistickou značku.

Wesselényiho jaskyňa - Já (Radim Dostál) a Lenka

Obr. 2. Wesselényiho jaskyňa – Já (Radim Dostál) a Lenka

Na modré turistické značce jsme po čtvrt hodině od doby, co jsme jí opustili. A pokračujeme dále na Veľkou lúku, Piesky.

Veľká lúka, Piesky (887 m.n.m.)

Na Velké lúce, Pieskách jsme za dalších dvacet minut. Pod přístřeškem zde sedí starší pán, který čeká na své příbuzné co šli na hrad a on si na cestu do kopce netroufal. Dávám se s ním do řeči a při tom jíme. Bavíme se o medvědech na Muráni, kde kdo všude byl a tak dále. Zdržíme se asi na 20 minut.

Po dvaceti minutách se rozloučíme a vycházíme po červené turistické značce směrem na Jaskova muka. Definitivně se loučíme s Veľkou lúkou, protože se sem již nevrátíme. Cesta na Jaskovu muku je po asfaltové silnici, po které občas projede auto vezoucí stromy. Asi po deseti až dvanácti minutách chůze procházíme křižovatkou asfaltových cest ve tvaru Y. Zahýbáme podle turistické značky doleva.

Jasková muka (859 m.n.m.)

Po dalších dvanácti minutách většinou mírného, místy většího stoupání po asfaltové cestě přicházíme k rozcestníku jménem Jasková muka. Chceme nakonec dojít na Studňu a máme nyní dvě možnosti. První možností je jít po žluté turistické značce, druhá po červené turistické značce přes Maretkinou a při té příležitosti se podívat na vyhlídku, která je od Maretkiné kousek. Rozhodli jsme se pro druhou možnost, kterou také doporučuji. Vyhlídka kousek od Maretkiné stojí za to.

Pokračujeme tedy dále po červené turistické značce vedoucí po asfaltové cestě směrem na Maretkinou, která má být 30 minut chůze.

Maretkiná (995 m.n.m.)

Na Maretkiné jsme za necelou půlhodinu. Maretkiná je malý dřevěný srub a jedno zděné stavení. Vedle je ohrada a ohniště. Zděná budova bude patrně hájenka, podle níž je celé místo pojmenováno. Potkáváme zde velké stádo (asi sto) koní a až po chvíli vidíme dva jejich pasáky s jedním psem. Dáváme se s nimi do řeči. Máme v plánu se podívat na Vyhlídku, která je kousek mimo naši cestu, poté se vrátit na cestu a pokračovat dále na Studňu.

Stádo koní u rozcestí Maretkiná - Muránská planina

Obr. 3. Stádo koní u rozcestí Maretkiná – Muránská planina

článek je součástí seriálu: Muránská planina 2009

Popis šesti-denního výletu do národního parku Muránská planina na Slovensku. Já, Jarda a Lenka jsme navštívili také Stolicu (ve Stolických vrších) a Fabovu hoľu ve Veporksých vrších.


diskuse

vložit nový příspěvek