Z Červenohorského sedla na Výrovku

Druhý den prodlouženého víkendu v Karlově pod Pradědem se vydáme na Červenohorské sedlo, abychom se z něj mohli vrátit pěšky zpět do Karlova.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Na Velikonoční neděli se rozhodneme udělat si tůru přes část hlavního hřebene pohoří Jeseníky z Červenohorského sedla přes Švýcárnu a Ovčárnu až do Karlova pod Pradědem, kde také náš výlet začínáme. Na Červenohorské sedlo se musíme nejprve nějak dostat. Cesta autobusy je dost zdlouhavá, protože musíme v podstatě objet hory.

Červenohorské sedlo (1113 m. n. m.)

Na Červenohorské sedlo přijíždíme 9 minut po 11 hodině. Na Červenohorském sedle je velký lyžařský areál, který samozřejmě na konci dubna již není v provozu. Není zde totiž už žádný sníh. Hned u autobusu je turistické rozcestí s modrou a žlutou turistickou značkou. Ty nás bohužel nezajímají. Musíme najít rozcestí s červenou turistickou značkou. Vydáváme se tedy směrem k několika budovám tvořící centrum areálu na Červenohorském sedle, ve kterých jsou restaurace a hotely.

Červenohorské sedlo bus (1113 m. n. m.)

Asi po dvou minutách mezi budovami nacházíme turistické rozcestí Červenohorské sedlo bus, na kterém již je červená turistická značka. U rozcestí je také informační tabule. Od rozcestí se vydáme po červené turistické značce na Klínovec, který má být dva kilometry. Na Švýcárnu šest a půl kilometru. Jdeme tedy podle značky doprava stále po asfaltové cestě a nakonec asi po pěti minutách překřížíme hlavní cestu, po které jsme přijeli autobusem.

ČHS odchod Praděd bus (1000 m. n. m.)

Hned za hlavní cestou je trochu zvláštně pojmenované rozcestí ČHS odchod Praděd bus. Doleva se od nás odpojuje žlutá turistická značka směrem na Pekárku. Dále budeme pokračovat po štěrkové cestě, která se postupně změní na normální hliněnou lesní a polní cestu.

Červenohorské sedlo - Jeseníky

Obr. 1. Červenohorské sedlo – Jeseníky

Klínovec (1100 m. n. m.)

Po dvaceti pěti minutách střídavě lesem a loukou přicházíme ke Klínovci. Šli jsme i po dřevěném můstku, abychom nemuseli jít v bahně. U rozcestí jsou malé stromky a díky toho je zde pěkný výhled na okolní krajinu. Před námi je hora Mravenečník a také je vidět kousek od vrcholu Mravenečníku jako by horu s „useknutým“ vrcholem, kde je horní nádrž přečerpávací elektrárny Dlouhé Stráně. Z Červenohorského sedla jsme ušli dva kilometry a zahýbáme doleva.

Výrovka (1167,4 m. n. m.)

Po deseti minutách přicházíme na vrchol, který není nijak turistický značený podle mapy se jmenuje Výrovka. Vrchol není nijak ostrý a na vrcholu je rovina.

Po chvilce začneme klesat a asi po pěti minutách přicházíme k turistickému odpočívadlu, kde je dřevěný stůl a lavice. Z odpočívadla je krásně vidět na krajinu, po které půjdeme. Za odpočívadlem začneme prudčeji klesat.

O další cestě přes Švýcárnu, Praděd a Ovčánu do Karlova pod Pradědem budou příští díly.

článek je součástí seriálu: Velikonoce v Karlově 2011

Opět další Velikonoce v Karlově. Účastníci: Já, Lenka, Honza, Pavel, Pavla, Albert, Pepíček, "Junior" a Luba.


diskuse

vložit nový příspěvek