Výlet na ledovec Kitzsteinhorn

Po noci v příjemném hotelu a vydatné snídani jsme se těšili na další poznávání krás rakouských Alp. Dopoledním cílem druhého dne byla oblast Kaprunu, konkrétně ledovcem pokrytý vrchol Kitzsteinhorn.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Kitzsteinhorn

Kaprun je obcí ležící na severním okraji Vysokých Taur, nejdelšího a nejmohutnějšího horského pásu rakouských Východních Alp. Na jih od této obce se tyčí hora Kitzsteinhorn a to až do výšky 3 203 metrů nad mořem. Na její severní straně se rozkládá významné lyžařské středisko, které bylo dokonce prvním ledovcovým lyžařským areálem v Rakousku. Právě sem jsme mířili i my, abychom se nechali lanovkou vyvést nahoru na ledovec a vychutnali si odtud pohled na mohutné vrcholky nezkrotných Alp. Při pohledu od parkoviště vzhůru k hoře ale byla vidět jen nepropustná mlha, takže někteří účastníci chtěli raději program změnit. Naštěstí byli přehlasováni a na lanovku jsme po chvíli přece jen nastoupili.

Spodní stanice lanovky na Kitzsteinhorn

Obr. 1. Spodní stanice lanovky na Kitzsteinhorn

A bylo to skvělé rozhodnutí, protože údolí sice zahalovala mlha, ale už o něco výše bylo počasí nádherné. Po obloze pluly jen nadýchané bílé mraky a slunce ozařovalo vrcholy hor. Prostě kouzelné panorama jako z pohlednice. A čím výše jsme se vydali, tím lepší to byl pohled.

Lanová dráha Kitzsteinhorn

Obr. 2. Lanová dráha Kitzsteinhorn

Horní stanice lanovky leží ve výšce 3029 metrů, nám však stačilo vyjet jen o stanici níže, do výšky 2656 metrů, kde jsme si dosyta vychutnali úchvatné pohledy do dalekého kraje. Pak jsme si ještě dopřáli pauzu u kávy v Alpincentru ve výšce 2450 metrů a vydali se zpět dolů k našemu autobusu.

Úchvatné panorama Alp

Obr. 3. Úchvatné panorama Alp

Tragická nehoda

S horou Kitzsteinhorn se váže i jedna smutná kapitola, kdy tu došlo k tragické nehodě lanové dráhy. Tehdy lyžaře a turisty vozila nahoru pozemní lanová dráha a většina její trasy vedla tunelem. K nehodě došlo 11. listopadu 2000, kdy začala od vadného topení hořet souprava jedoucí nahoru a v tunelu se zastavila. Plameny a dým tehdy zabily 155 lidí. Tato lanová dráha už nikdy nebyla znovu uvedena do provozu, místo ní byla postavena nová kabinová lanovka. Oběti tragédie tu dnes připomíná památník.

Nebe téměř na dosah pod vrcholem ledovce Kitzsteinhorn

Obr. 4. Nebe téměř na dosah pod vrcholem ledovce Kitzsteinhorn

Projížďkou údolím Vysokých Taurů jsme poté dojeli k vesnici Krimml, k dalšímu našemu cíli Krimmelským vodopádům, zatímco se po cestě většina účastníků zájezdu snažila usušit mokré boty. Ano, tak nějak nás překvapilo, že na ledovci se musíme brodit sněhem a plátěné tenisky tedy nejsou tou nejlepší obuví. Ale co už, to nám nadšení z místní úžasné krajiny nemohlo zkazit:-).

článek je součástí seriálu: Rakouské Salcbursko 2010

Organizované poznávací zájezdy jsou fajn alternativou cestování, pokud chcete vidět za krátkou dobu více zajímavých míst a přitom mít minimum starostí s plánováním a organizováním. Martina se s přítelem vydala na jeden takový třídenní zájezd do Alp v oblasti Salzburku a byl to pěkný zážitek.


diskuse

vložit nový příspěvek