Východní Anglie

Na cestách po dalších městech na východě Anglie.

hodnocení článku
  •  

Hodnotil 1 člověk


Vaše hodnocení

V předešlých třech článcích jsem se snažila přiblížit půvab města Norwich v hrabství Norfolk. Východní Anglie však skýtá mnoho dalších míst, která stojí za to navštívit.

Cromer

Když na nádraží v Norwich nastoupíte na ten správný vlak, za necelých padesát minut se octnete v pobřežním městečku Cromer. Jedná se o malé město se zhruba jen sedmi tisíci obyvateli, a kdyby sem jel člověk na delší dovolenou, asi by se brzo nudil. Ale přijet sem na jednodenní výlet vážně stojí za to. Ne nadarmo se městečku Cromer říká klenot norfolkského pobřeží. Široká pláž, nad níž se tyčí útesy, láká k procházce. Nechte se tedy nalákat a i když si asi v moři nezaplavete (ledaže byste byli velcí otužilci), užívejte si písek pod nohami a čerstvý mořský vzduch. Svou procházku po pláži můžete zakončit na přístavním molu (tzv. Cromer Pier), které je jednou z dominant města. Na molu najdete restauraci, ale také třeba divadlo. Od mola se vydejte na procházku městem, kde v úzkých uličkách budete míjet malé obchody se suvenýry, podniky, kde se na fish & chips stojí řada, a ve středu města narazíte na kostel sv. Petra a Pavla (The Church of St. Peter and St. Paul), jehož dominantou je kostelní věž, která je nejvyšší v hrabství.

Cromer - pobřeží

Obr. 1. Cromer – pobřeží

Od města Cromer se můžete vydat na východ po pobřeží a zanedlouho dorazíte do města Great Yarmouth, které již dlouhá léta slouží jako přímořský resort a je součástí kdysi zmíněných tzv. Norfoalk Broads. Great Yarmouth jsem bohužel osobně nenavštívila (nicméně vy, pokud budete mít možnost, to určitě udělejte) a tak se přesuneme ještě jižněji po pobřeží, do městečka Orford.

Orford

Orford je malé městečko se zhruba sedmi sty obyvateli, které najdete na pobřeží v hrabství Suffolk. Hlavní dominant města představuje hrad (Orford Castle), který byl vybudován v druhé polovině 12. století. V hradu je nainstalováno několik dobových expozic, takže si uděláte představu, jak se asi na hradě žilo a poté, co zdoláte několik pater, budete moci své oko potěšit krásným výhledem do okolí. Za vstupné zaplatíte necelých 6 liber. Po skončení prohlídky doporučuji vyrazit k moři, kdy cestou minete farní kostel svatého Bartoloměje (Church of St. Bartholomew) s přilehlým hřbitovem, kde některé hroby jsou sto i dvě stě let staré. To, že jste u moře, doslova ucítíte velice záhy. Všudy přítomné rybářské loďky i vůně ryb vám brzy napoví, kde jste se octli.

Orford - rybarske lodky

Obr. 2. Orford – rybarske lodky

Framlingham

Poslední zastávkou ve východní Anglii bude město Framlingham, které se již nenachází na pobřeží, ale dále ve vnitrozemí. Ve městě žije něco málo přes tři tisíce obyvatel a hlavní dominantou města je hrad, který nese stejný název jako město samo (Framlingham Castle). Byl postaven na začátku 12. století, o několik desítek let později zničen a později přebudován. V 17. století byl na hradě vybudován sirotčinec, který fungoval až do poloviny 19. století. Nyní hrad slouží turistům a je z něj, podobně jako z hradu v Orford, krásný výhled do okolní krajiny.

Framlingham Castle

Obr. 3. Framlingham Castle

článek je součástí seriálu: Toulky východní Anglií

Taťána nám popíše své toulání se výchdoní Anglií.

další části seriálu:

diskuse

vložit nový příspěvek