Vrchlabí

  • Randus Petr
  • 25.05.2015
  • 0:00
  • Změněno: 21.05.2015 | 18:11

Málokteré město má tak očividně ve svém jednoslovném jménu umístění jako Vrchlabí, protože je skutečně položeno na vrchním toku řeky Labe. To zde opouští stráně Krkonoš a začíná mířit do rovin českého vnitrozemí a na druhé straně tu stojí město jako brána do vnitra Krkonoš.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Doprava

Městem prochází silnice 1. třídy č. 14 v úseku mezi Jabloncem nad Nisou (55 km) a Trutnovem (30 km). Z dalších významných měst v okolí jmenujme ještě Semily (26 km) a Jičín (32 km), Praha je vzdálená 125 km.
Vrchlabí má i železniční spojení, a to odbočku ze stanice Kunčice.

Historie

Osadu zřejmě založili ve 13. století dřevorubci a uhlíři, poprvé se připomíná roku 1359 s farním kostelem a tvrzí Haška z Vrchlabí. Hory lákali horníky a další zpracovatelé rudy a železa, kteří v 15. až 17. století Vrchlabí osídlili. Za 30leté války s výrobou zbraně nastal i rozvoj textilního průmyslu a také varhanářství v rodině Tauchmanových. V 18. století s úpadkem železářství se zde rozvíjejí přádelny, bělidla a tkalcovny.
Roku 1533 koupil panství Kryštof z Gendorfu z Korutan, který nechal Vrchlabí povýšit na město, pozvedl hornictví a výrobu železa. Roku 1624 koupil Vrchlabí Albrecht z Valdštejna, který zavedl výrobu zbraní. Další historie města je spojena s rodem Morzinů.

Centrum Vrchlabí

Obr. 1. Centrum Vrchlabí

Památky

Stará tvrz stávala na ostrůvku v Zámeckém rybníku, dnes z ní ale nezbylo nic než místo. Novým sídlem se stal zámek postavený v polovině 16. století, kde je dnes městský úřad a volně je přístupná hala se zdobenými dveřmi a další výzdobou.
V roce 1888 byl zbourán starý kostel a nový byl postaven architektem Stefanem Traglem. Morový sloup na náměstí Míru je dílem sochaře Krystiana Punschucha z roku 1696. Z dalších památek to jsou klášter a kostel augustiniánů a Stará radnice. Nová radnice byla otevřená roku 1737, má věžičku s bání a hodinami, nyní je v přízemí Turistické IC a ve vyšších patrech kanceláře MÚ, novorenesanční podoba je z 1. poloviny 20. století.
Pěkné jsou historické domy čp. 159 U Sedmi štítů, čp 222, 223 a 224 s názvem Tří domky atd.

Vrchlabí kostel

Obr. 2. Vrchlabí kostel

Cesty do hor

Do Vrchlabí se jezdí zejména kvůli okolním horám. Nejnavštěvovanějším místem v nejbližším okolí je hora Přední Žalý s rozhlednou a restaurací (asi 6 km), jednodušší je výstup na Strážný (5km), do Špindlerova Mlýna to je 13 km a do Pece pod Sněžkou 15 km.
Obdobně překrásné cesty jsou tu i cykloturisty a cyklisty, jen s jedním je třeba počítat, že jezdíme po horách, kde o nějaké převýšení není nikdy nouze. Na druhou stranu můžeme vždy po výjezdu slíbit pěkný sjezd. Z cyklistických cílů to je také Žalý, ale také Černá hora, Krkonoše mají snad nejhustější síť cyklostezek v republice měřeno na čtvereční kilometr.
Vrchlabí je samozřejmě i rájem lyžařů, ale tomu se věnují jiné články, pokud nebudeme používat lyže kolečkové.

Zámek Vrchlabí

Obr. 3. Zámek Vrchlabí

Pěší i cyklotrasa na Žalý

Vydáme se nyní na cestu na již zmíněný Žalý. Z rozcestí turistických cest na náměstí je do nejkratší cestou po žluté značce. Tady to je ale 430 metrů převýšení, ale je to pohodlnou cestou, občas úzká asfaltka či jinak polní a lesní cesta. Po mostě přejdeme přes obchvat města, mineme kapličku sv. Anny a Kněžickou chalupu, vrchol je pak lesem a zbytek dojdeme po červené.
Po vystoupání na rozhlednu a případě občerstvení v restauraci se dáme na zpáteční cestu. Abychom nešli stejnou cestu, zvolíme jinou variantu. Sejdeme po červené na žlutou značku a v její první prudké zatáčce vpravo u studánky zvané V koleně přejdeme na neznačenou rovnou cestu (průsek) a jdeme po ní na křižovatku lesních cest se žlutou pod námi, kterou jsme výše opustili, ale po které jsme stoupali vzhůru. Zde opět odbočím vlevo a lesem projdeme k lyžařskému vleku nad Möhwaldovou boudou v osadě Žalý. K chatě však nezatočíme a lesem přejdeme na okraj lesa s křižovatkou silniček. Zatočíme na silničku přímo ze svahu, ale na prvním rozcestí odbočíme vlevo, ale můžeme jít i rovně a pak jít cestou mezi sloupy lyžařského vleku nebo lanovky. Pokud jsme odbočili, stejně musíme lanovku i vlek podejít a dojdeme k penzionu U Königsmarků a dál k Ranči po silnici Pod Žalým. Níže přijdeme na zelenou značku, která nás dovede k Labi a dál po červené již dojdeme zpět do centra města.
Trasa měří pouhých 12 km, ale celkově nabízí převýšení 600 metrů. Pokud si myslíte, že cesta zpět bude daleko kratší opět jen po žluté, jste na omylu, naše varianta sestupu je delší asi jen o pouhých 100 metrů.

Cestovní ruch

Asi prvořadou věcí na vícedenní pobyt je zajištění ubytování. Ve Vrchlabí si můžeme skutečně vybírat, hotely Zelená Marina, Eden, Gendorf, U Zvonu, Malina, penziony Nika, Agáta, Malina, ubytovna Rico, to jen stručný výčet možností. Vrchlabí nabízí i jiné možnosti k aktivnímu odpočinku, je zde zimní stadion, tenisové kurty, spinning, solárium, sauna, fotbalový stadion, sportovní halu pro volejbal, basketbal, florbal či sálovou kopanou, bowling a kuželky aj. Pro klidnou procházku či relaxační běhy zde slouží městské parky. Ke koupání slouží příjemné přírodní koupaliště.
Pro obyvatele, turisty a hosty regionu jsou tu pravidelně v létě pořádány Dny řemesel, Turistický pochod Krakonošova stovka, Vrchlabské hudební léto, Krkonošské pivní slavnosti, výstavy z historie i současnosti regionu, hudební a divadelní festivaly. Centrem kulturního dění je Dům Střelnice, známý z českého filmu Hoří, má panenko.

diskuse

vložit nový příspěvek