Vranov nad Dyjí a jeho zajímavosti

Vranov nad Dyjí je pěkné městečko na západním konci Národního parku Podyjí, asi 18 km od Znojma. Už při příjezdu nadchne a okouzlí pohled na krásný zámek tyčící se na vysoké skále nad údolím. A to není jediná zajímavost, kterou toto místo nabízí.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Příjemné městečko v údolí, krásný zámek pyšně se tyčící na vysoké skále a vodní plocha přinášející zábavu a radost – to vše se vybaví každému, kdo zná Vranov nad Dyjí. Tento malý městys s necelými 900 obyvateli leží asi 18 km západně od Znojma a nejen v létě ožívá davy turistů a prázdninových dovolenkářů.

Zámek Vranov nad Dyjí

Obr. 1. Zámek Vranov nad Dyjí

Zámek Vranov nad Dyjí

Původní stavbou vybudovanou na skalním ostrohu nad protékající řekou Dyjí byl románsko-gotický hrad, o kterém se zmiňuje již Kosmova kronika. Již kolem roku 1100 tak hrad střežil jižní hranici českých zemí. Za přestavbou v barokní zámek stojí mohutný ničivý požár hradu v roce 1665, po kterém ho nechali přebudovat tehdejší majitelé hrabata Althannové. Na konci 17. století tak začala vznikat jedna z nejhezčích barokních staveb u nás. Středobodem zámku je impozantní Sál předků, který navrhl proslulý architekt Jan Bernard Fischer z Erlachu, jenž vypracoval projekt přestavby zámku. O tom, že jde opravdu o úchvatný prostor, se přesvědčíte hned na začátku prohlídky. Je vyzdoben sochami předků pánů z Althannu a překrásnou freskou přes celý strop, od které nebudete moci odtrhnout zrak. Kromě něj prohlídkový okruh zahrnuje 25 místností jižního, západního a východního křídla zámku s interiérem, který stojí za vidění. Bydlení na zámku v 18. a 19. století bylo ve znamení lesku luxusu a zároveň maximálního pohodlí, o čemž se tu přesvědčíte na vlastní oči. Jako protiváha světské ideologie monumentálního Sálu předků byla hned po něm postavena zámecká kaple Nejsvětější trojice, jež je druhou dominantou vranovského zámku. Přestože stojí na stísněném pozemku části skalního ostrohu, je to stavba také úctyhodná a rozhodně není nadnesené hovořit o ní jako o jedné z nejvýznamnějších barokních církevních památek. Její interiér je náplní druhého prohlídkového okruhu. Jestliže se k zámku vydáte pěšky z centra Vranova, čeká vás menší výšlap, který ale určitě v pohodě zvládnete. A nebo můžete využít turistický vláček, který v sezóně jezdí na pravidelné trase od přehrady k zámku a zpět se zastávkou v centru. Autem se pak dá zaparkovat nejlépe na parkovišti na konci obce směrem na Podmýče a Šafov, odkud je to do zámku asi 500 metrů po upravené lesní cestě.

Freska na stropě Sálu předků

Obr. 2. Freska na stropě Sálu předků

Vranovská přehrada

Vodní nádrž Vranov je desátá největší přehradní nádrž u nás. Její hráz se nachází ve Vranově nad Dyjí a umělé jezero se pak klikatí celých 30 km kaňonem řeky Dyje. Právě ve Vranově a jeho okolí najdete největší koncentraci kempů a dalších možností ubytování a také veškeré rekreační zázemí. Vranovská pláž je v létě plná milovníků slunce a vody všech věkových kategorií. Kromě koupání si tu můžete užít i všechny možné vodní sporty a ve volném čase pak vyrážet poznávat okolí. Jednou z netradičních možností je návštěva vodní elektrárny, která leží u paty přehradní hráze. Společnost E-ON, jež ji provozuje, zřídila v roce 2011 v této elektrárně návštěvnické centrum, kde zájemci mohou nahlédnout do minulosti i současnosti výroby elektrické energie pomocí vodní síly. Prohlédnout si Francisovy turbíny vyrábějící elektřinu, velící centrum, ze kterého se vše řídí, a nejspodnější patro elektrárny, kudy je přiváděna voda z přehrady, je velmi zajímavým zážitkem. Obzvlášť poslední jmenované může působit trochu stísněně při představě, že jste prakticky na dně přehrady a za zdí se nachází obrovská masa vody až do výšky 30 metrů nad vaše hlavy. Ale není se čeho bát, tato zeď je široká celých 27 metrů a již vydržela stát 80 let.

Hráz Vranovské přehrady

Obr. 3. Hráz Vranovské přehrady

Pevnostní muzeum Vranov

Asi 200 metrů nad zámkem vedle hlavní silnice na Šafov najdete po pravé straně několik upravených pevnostních objektů pocházejících z meziválečného období, kterým se přezdívá řopíky. V době těsně před druhou světovou válkou vznikl projekt na výstavbu obranné linie hranic našeho státu, konkrétně tady pak měla linie těchto řopíků ochraňovat důležitou hráz Vranovské přehrady. Do opravdové akce se nikdy nedostaly, i když byly prakticky připraveny jak před II. světovou válkou, tak poté v období studené války v 70. letech. Pevnostní muzeum zahrnuje celkem tři objekty. Jeden je zrekonstruován do stavu, v jakém byl v roce 1938, druhý pak ukazuje svou podobu ze 70. let. Třetí pevnůstka byla zničena, němečtí ženisté na ní zkoušely pevnost použitého železobetonu, můžete si na ní ale prohlédnout, jak byly tyto objekty betonovány. První dvě pevnůstky jsou v létě přístupné i zevnitř, všechny tři pak spojuje naučná stezka.

Řopík ve Vranově

Obr. 4. Řopík ve Vranově

Vranov nad Dyjí a celé jeho okolí nabízí spoustu možností aktivního i pasivního trávení volného času. Je také skvělým výchozím bodem pro poznávání krásy Národního parku Podyjí, který ohraničuje ze západní strany.

článek je součástí seriálu: Průvodce národním parkem Podyjí

Martina Limbergová vás provede jediným moravským národním parkem, který se rozkládá podél řeky Dyje.


diskuse

vložit nový příspěvek