Velká Svišťovka

Dnes Vám přináším tip na asi dvě a půl hodinovou tůru v Tatrách ze Skalnatého plesa na Velkou Svišťovku. Na Velkou Svišťovku jsem se vydal v říjnu 2014 a bohužel, počasí mě moc nepřálo.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Z Tatranských Zrubů se električkou s přestupem ve Starém Smokovci přepravíme do Tatranské Lomnice, kde začne a také za několik hodin skončí náš výlet.

Tatranská Lomnica

Z nádraží v Tatranské Lomnici se po modré turistické značce dostaneme k Lyžařskému středisku Tatranská Lomnica, kde je lanovka na Skalnaté pleso. Chvíli sice bloudíme, ale nakonec lanovku najdeme.

Doporučujeme z našeho průvodce

Observatoř nad Skalnatým Plesem je astronomická a meteorologická observatoř poblíž Skalnatého plesa.

Observatoř nad Skalnatým Plesem

Observatoř nad Skalnatým Plesem je astronomická a meteorologická observatoř poblíž Skalnatého plesa.

Rázcestie pri Skalnatej chate

Rázcestie pri Skalnatej chate je turistické rozcestí poblíž Skalnaté chaty na Tatranské magistrále.

Skalnatá chata

Skalnatá chata je horská chata na Tatranské magistrále, nacházející se kousek od Skalnatého plesa ve Skalnaté dolině.

Skalnaté pleso je turisticky přístupné pleso ve Skalnaté dolině na Tatranské magistrále.

Skalnaté pleso

Skalnaté pleso je turisticky přístupné pleso ve Skalnaté dolině na Tatranské magistrále.

Skalnaté pleso (1751 m. n. m.)

Cestou na Skalnaté pleso musíme přestoupit v přestupní stanici Štart. Na Skalnatém plese nás vítá mlha. Ne že by jsme ji neviděli zdola, ale nyní se v mraku přímo nacházíme. Bohužel tohle počasí nás bude pronásledovat celý den.Někdy však lze vychytat okamžik, kdy mlha ustoupí a je jasno. V takovém okamžiku jde vidět dokonce i vrchol Lomnického štítu.

Podle rozcestníku na Skalnatém plese, který je hned u budovy stanice lanovky, nás čeká cesta po červené turistické značce, která nás má dovést za hodinu a patnáct minut na Sedlo pod Veľkou Svišťovkou. Příliš se nezdržujeme a jdeme po červené turistické značce kolem Skalnatého plesa. Zrovna je mlha a nemá příliš smysl dělat nějaké fotky Skalnatého plesa.

Observatoř nad Skalnatým plesem

Projdeme kolem Observatoře nad Skalnatým plesem a začneme stoupat. Skalnaté pleso máme po levé ruce. Cesta vede po kamenech na Tatranské magistrále.

Skalnaté pleso, Vysoké Tatry

Obr. 1. Skalnaté pleso, Vysoké Tatry

Vystoupáme do nadmořské výšky asi 1900 metrů a podstatnou část cesty jdeme v této výšce po vrstevnici na kopci Huncovský štít (2352 m. n. m.). Samotný vrchol Huncovského štítu je turisticky nepřístupný, to znamená, že na něj nevede turistická značka. Značka, po které jdeme vede asi 450 metrů pod vrcholem. Vrchol máme na levé straně, na pravé straně, nebýt mraku, měli by jsme pěkný výhled na Tatranskou Lomnici, případně i další obce Vysokých Tater. Při krásném počasí jsou zde vidět i Nízké Tatry.

Postupně překračujeme několik horských potoků a asi po hodině chůze přicházíme na Sedlo pod Veľkou Svišťovkou. Asi deset minut před chůze přes sedlem začínáme opět trochu výrazněji stoupat.

Sedlo pod Veľkou Svišťovkou

Na Sedle pod Veľkou Svišťovkou není žádný turistický rozcestník, nekřižuje se zde ani žádná další turistická značka. Je možné pokračovat dále po červené turistické značce na Zelené pleso, což by podle rozcestníku na Skalnatém plese mělo trvat další asi hodinu a půl. Další možností je navštívit vrchol Velká Svišťovka, na který nás dovede červený trojúhelník, což je symbol značící nějaké významné místo poblíž turistické značky. Samozřejmě třetí možnost kam ze Sedla pod Veľkou Svišťovkou je jít na Skalnaté pleso po cestě, po které jsme přišli my.

Na sedle je mlha a začíná být i trochu chalněji. Vydáme se na vrchol Veľká Svišťovka.

Veľká Svišťovka (2038 m. n. m.)

Cesta ze Sedla pod Veľkou Svišťovkou na vrchol Veľká Svišťovka trvá necelých patnáct minut a v podstatě celá trasa je stoupání. Na vrcholu máme bohužel Smůlu, nacházíme se pořád v mraku a viditelnost je jen pár metrů. Nebýt onoho mraku, měli bychom zde pěkný výhled na Zelené pleso, případně i Jahňačí štít. Uděláme si pár fotek z vrcholu, kde ale není nic moc vidět, jako by jsme objektiv polil mlékem a vracíme se na sedlo.

Velká Svišťovka v mlze, Vysoké Tatry

Obr. 2. Velká Svišťovka v mlze, Vysoké Tatry

Sedlo pod Veľkou Svišťovkou

Sestup na sedlo nám trvá asi deset minut. Poté se stejnou cestou vydáváme zpět na Skalnaté pleso. Cesta zpět nám trvá necelou hodinu. Na Skalnatém plese nasedáme na lanovku, která nás doveze zpět do Tatranské Lomnice a z Tatranské Lomnice električkou do Tatranských Zrubů, tím náš výlet končí.

diskuse

vložit nový příspěvek