Vaduz

Cestou do Švýcarska jsme se stavili na jeden den v Lichtenštejnsku, kde jsme se mimo jiné podívali do hlavního města Vaduz.

hodnocení článku
  •  

Hodnotil 1 člověk


Vaše hodnocení

První díl našeho seriálu o Švýcarsku začneme možná trochu překvapivě v Lichtenštejnsku. V Lichtenštejnsku jsme se rozhodli navštívit hlavní město Vaduz a také lichtenštejnskou část Alp.

Vaduz (455 m. n. m.)

Po noci strávené v autě přijíždíme do města Vaduz, hlavního města Lichtenštejnska ráno před sedmou hodinou. Auto zaparkujeme na podzemním parkovišti a vydáme se na prohlídku probouzejícího se města. Město Vaduz není příliš velké, ostatně jako celé Lichtenštejnsko. Nad městem Vaduz se tyčí skála a na ní se nachází stejnojmenný hrad Vaduz. Hrad je sídlo panovníku Lichtenštejnska a není pro veřejnost přístupný. Žije zde knížecí rodina Lichtenštejnů. Lichtenštejnsko je konstituční monarchie, která shodou náhod ještě do roku 2009 neuznávala Českou Republiku.

Hrad Vaduz - Lichtenštejnsko

Obr. 1. Hrad Vaduz – Lichtenštejnsko

Snažím se hrad zespodu, tedy z města, fotit, ale na focení není ještě mnoho světla.

Radnice, Vaduz - Lichtenštejnsko

Obr. 2. Radnice, Vaduz – Lichtenštejnsko

Procházíme se po městě a postupně si jen z venčí prohlížíme radnici, knihovnu a muzeum. Jednak je ještě zavřeno a také nemáme v plánu se příliš zdržovat. Procházíme pěší zónou, kde je spousta zajímavých soch. Je vidět, že Vaduz žije uměním. Nacházíme několik opravdu zvláštních uměleckých artefaktů. Nejzajímavější je asi hodně velká socha ležící ženy, na jejíž podstavec lze vystoupat. Také si všimnu pouličních hodin značky Roulex, i když tyto hodiny asi nebyly vytvořeny (a myšleny) jako socha, mě se líbí.

Vaduz - Lichtenštejnsko

Obr. 3. Vaduz – Lichtenštejnsko

Zatímco uměním žije Vaduz dlouhodobě, v okamžiku, kdy jsme tam byli my, žil také plážovým volejbalem. Plážový volejbal je na alpské město možná trochu nezvyklý sport, nicméně zde zrovna probíhal nějaký turnaj. Na náměstí i na několika ulicích byly provizorně vytvořená hřiště spočívající v navezeném písku, volejbalové síti a kolem hřišť malých tribun pro diváky. Nechyběly samozřejmě různě vystavená loga sponzorů. Brzy ráno se pochopitelně ještě nehrálo, ale už bylo možné vidět pohyb organizátorů, kteří šli poznat podle jednotných triček s logem sponzora.

Jak zjišťuji nyní dodatečně z Internetu, tak plážový volejbal má patrně v městě Vaduz již svou tradici a jde o pravidelnou srpnovou akci. Jedná se o turnaj CEV Beach Volleaybal Satelite Vaduz. Škoda, že stránky nejsou v angličtině, mohl bych se i dovědět, co je to za turnaj.

Vaduz - Lichtenštejnsko

Obr. 4. Vaduz – Lichtenštejnsko

Projdeme se, uděláme několik fotek a jedeme dál. Dnes nás čeká výstup na horu Augstenberg a hranicích Lichtenštejnska a Rakouska. K tomu se musíme z města Vaduz autem přesunout do nedaleké horské vesnice Malbun. Malbun není sice vzdušnou čarou zas tak moc vzdálen od hlavního města Vaduz, ale vzdušná čára překonává horský hřeben, který je nutné objet. Navíc Malbun je skutečně horská vesnice s nadmořskou výškou kolem 1600 m. n. m., což nám po cestě dává taktně najevo motor auta.

O vesničce Malbun a výstupu na vrchol Augstenberg budou příští díly.

Fotogalerie

Fotografie z Lichtenštejnska si můžete prohlédnout v galerii Lichtenštejnsko 2012.

článek je součástí seriálu: Švýcarsko 2012

V srpnu 2012 jsem se já (Radim) vydal se Štěpánem, Radkem a Honzou do "horské pevnosti", do Švýcarska. Cestou jsme si udělali zastávku i v Lichtenštejsnku.


diskuse

vložit nový příspěvek