V sobotu do Sobotky

  • Randus Petr
  • 18.11.2015
  • 12:00
  • Změněno: 13.05.2015 | 19:41

Ze školy víme, že rodným městem Fráni Šrámka je Sobotka, často je tato otázka i v různých soutěžích. Ale v Sobotce nestojí jen rodný dům tohoto slavného literáta, je zde i mnoho dalších zajímavostí. Možná tento článek vyvolá přání a touhu se sem podívat, a pro ty, kteří město znají, si něco připomenou.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Poloha a doprava

Sobotka leží v Českém ráji, jen asi 12 km západně od Jičína, 14 km jižně od Turnova a 18 km severovýchodně od Mladé Boleslavy. Po jižním okraji města vede silnice 1. třídy č. 16 z mladé Boleslavy do Jičína, dalšími silnicemi a silničkami se dostaneme do dalších míst v okolí, třeba přes Žďár do Turnova a podobně. Sobotka má i železniční spojení tratí z Mladé Boleslavy do Libuně.

Historie

Sobotka vznikla na místě staršího osídlení, protože zde bylo vhodné místo u kupecké cesty, na výšině, s úrodnou půdou a dostatkem vody. První zmínky o Sobotce jsou z roku 1287, kdy snad již měla městský charakter, ale jinak zde bylo sídlo zemana Kabalce, připomínaného roku 1318. Roku 1346 patřila Sobotka Benešovi z Vartenberka a tím i ke Kosti. Roku 1498 se Sobotka stala městem, vzniklo náměstí, ulice, domy, kostel i opevnění. Od 17. století patřilo město Černínům a dál se rozrůstalo, po roce 1830 se rozvíjí i průmysl (dílna na pivovarská zařízení, kamnářství).

Sobotka náměstí

Obr. 1. Sobotka náměstí

Památky

Dominantou města je eliptický zámek Humprecht vystavěný v 17.století Humprechtem Janem Černínem jako letní sídlo. Děkanský kostel sv. Máří Magdalény z let 1590 až 1596 byl postaven v pozdně gotickém stylu Petrem Vlachem z Milána na místě staršího dřevěného kostela. Děkanství původně renesanční z konce 16. století bylo 1710 přestavěné barokně. Za kostelem stojí budova staré školy a renesanční špitál z konce 16. století. Stará radnice vyhořela při požáru města roku 1746 a byla postavena nová s hodinovou věží. Poblíž radnice stojí divadlo z roku 1850. Mariánský sloup se sochami čtyř českých světců je dílo Martina Jelínka a syna Martina Ignáce z roku 1746. V centru města stojí řadu zajímavých domků, např. rodný dům Fráni Šrámka má přízemí ze 16. století a patro z roku 1840, vedle má Šrámek své muzeum. Šrámek je pohřben i na zdejším hřbitově.

Humprecht

Obr. 2. Humprecht

Šrámkova Sobotka

Roku 1957 byla založena tradice Šrámkovy Sobotky jako národního festivalu českého jazyka a literatury, časem se vyvinul jako týdenní seminář o mateřštině s nějakým nosným ústředním tématem a v představení recitátorů a recitačních kolektivů a jako tvůrčí dílny pro studenty pedagogických a filozofických fakult.

Kostel v Sobotce

Obr. 3. Kostel v Sobotce

Cestovní ruch

Město Sobotka je nazýváno jižní branou Českého ráje a navazuje na své kulturní tradice, zmínili jsme festival Šrámkovu Sobotku, ale dále to je třeba Sobotecký jarmark s festivalem uměleckých řemesel. Ve městě najdeme i galerii Na schodech. Na zámku Humprecht se často konají koncerty, ale jsou zde i historické interiéry s nástěnnými malbami a expozice barokního loveckého zámečku a v část sbírek ze sbírek soboteckého muzea. Z ochoze věže je krásná vyhlídka do kraje.

Ze Sobotky vedou turistické trasy na hrady Kost a Trosky, na zámek Staré Hrady nebo do údolí Plakánku s naučnou stezkou. Sobotka je i centrem horolezectví na pískovcových skalách, je zde i umělá horolezecká stěna, máme tu možnost si zahrát tenis, je zde jezdecký klub, koupaliště s ubytovnou a chatkami atd. A na závěr malá zmínka o dalších možnostech ubytování, nabízí se penzion Lesovna, penzion Sobotka, vila Sobotka a další soukromá ubytovací zařízení.

Ze Sobotky na Kost

Tradiční trasa ze Sobotky vede na Kost, i my se tam vydáme a utvoříme velmi zajímavý okruh o délce necelých 13 km. Začneme tradičně na náměstí u rozcestníku a dáme se po žluté a modré na zámek Humprecht. Po jeho prohlídce lesní cestou vršek obejdeme po západní straně a dojdeme ke soboteckému koupališti. Po silničce dojdeme do Vesce, památkově chráněné vsi. Kousek za vsi vstoupíme do údolí Plakánek a po modré a pak po žluté značce dojdeme na Kost.

Prohlédneme si hrad Kost a jeho malou osadu a pokračujeme stále po žluté a pak po NS Údolí Plakánek až ke křižovatce, kde dřív stávala Semtínská lípa. Ta tu sice nestojí, ale místo stále skýtá pěkný rozhled po Českém ráji.

Odbočíme po značkách ze silnici a dojdeme na žlutou, kterou jsme opustili krátce po Kosti. Mineme libošické nádražíčko a lučními cestami dojdeme k soboteckému hřbitovu po Humprechtem. Odsud již cestu známe, do Sobotky je to jen pár metrů. Trasa je vhodná i pro cyklisty, případně se dá ujít i s kočárkem.

diskuse

vložit nový příspěvek