Údolí Takamaka a výrobna vanilky

Třetí den navštívíme v severovýchodní části ostrova Réunion údolí Takamaka s vodopády a navštívíme vyrobnu vanilky ve městě Bras Panon.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Třetí den strávíme v severovýchodní části ostrova. Začneme lehčí turistikou v oblasti Takamaka. Jedná se o rozsáhlé údolí s několika desítkami vodopádů. Vede k němu jen jedna cesta, na kterou se odbočuje z hlavní silnice před městem Saint Benoit. Částečně se jede mezi poli cukrové třtiny a sem tam se nám ukáže nějaký vodopád.

Takamaka

Zastavujeme na konci silnice, kde je horní stanice vodní elektrárny. Odtud můžeme vidět velkou část údolí a několik vodopádů najednou. Kromě jedné varovné cedule (v dešti nedoporučují túru) tady není skoro nic, co by nám pomohlo, kudy a jestli vůbec jít dál. Jedinou možností je úzký chodník, po kterém se vydáváme a vlastně ani pořádně nevíme, kam dojdeme. Po pár set metrech je jediné rozcestí. Vzhledem k tomu, že neumíme francouzsky, rozhodneme se jít doleva dolů, protože rovně bychom asi k žádným vodopádům nesešli. Následujících asi 5 kilometrů jdeme stále lesní cestou, převážně směrem dolů, míjíme menší prameny vody, větší vodopády a jeden hodně vysoký. Jsou zde také mosty, které cestu zpestřují. Cesta nás zavedla ke spodní stanici vodní elektrárny. Dalo by se jít ještě dále, ale my jsme si stanovili cíl tady, posilnili se a vyrazili nazpět. Až teď jsem si všimla cedule, kde byla šipka z lesní cesty a usoudili jsme, že to vede k vodopádu, ale protože bylo evidentní, že touto cestou už dlouho nikdo nešel, tak jsme to nezkoušeli.

Takamaka

Obr. 1. Takamaka

La Marine

Cestou z údolí Takamaka jsme si všimli informační cedule s dalšími turistickými místy tady v okolí. Kromě údolí Takamaka a výrobny vanilky, do které se teprve chystáme, nás zaujalo ještě jedno místo – La Marine, kam taky zamíříme. Je to místo vhodné pro odpočinek nebo piknik s výhledem na moře, ke kterému se dá také sejít. Místy si připadám spíše jako v tropické zahradě nebo lese. Jsou zde také možnosti procházek, takže se tady může strávit více času. My však pokračujeme dále.

La Marine

Obr. 2. La Marine

Výroba a zpracování vanilky ve městě Bras Panon

Teď už zastavujeme podle plánu ve městě Bras Panon, jehož hlavním lákadlem je místní výrobna vanilky. Kdo by však čekal velkou továrnu s větším počtem zaměstnanců a strojovou výrobou, bude překvapen. Mě to připomíná spíše malý rodinný podnik, kde pracuje asi jen 5 místních lidí a veškerou práci dělají ručně. Před prohlídkou jsme ještě stihli navštívit obchůdek, kde se kromě jiných suvenýrů dá koupit především zde zpracovaná vanilka v různých formách. Samotná prohlídka proběhla poměrně rychle, protože jako na většině ostrova je zde problém domluvit se jinak než francouzsky, takže i paní průvodkyně možná byla ráda, že už to má za sebou:-). Nedá se však říct, že bychom byli o něco ochuzeni, byla ochotná a zodpověděla jakoukoliv otázku. Na závěr jsme se ještě mohli podívat na film, ve kterém bylo shrnuto vše, co nám řekla a ukázala a také i něco navíc, především historie vanilky na ostrově Réunion.

Sušení vanilky - Réunion

Obr. 3. Sušení vanilky – Réunion

článek je součástí seriálu: Réunion 2012

Silva s Martinem strávili týden na zajímavém ostrově Réunion, který je sice součástí Francie, ale nachází se v indickém oceánu.


diskuse

vložit nový příspěvek