Trolltunga – jazyk vyplazený 1100 metrů nad mořem

Výlet na jedno z nejkrásnějších míst v Norsku, legendární Trolltungu. Popis náročnosti a průběhu túry je pro ty, kdo by se někdy na Trollí jazyk chtěli vydat či jenom pro ty, kteří mají rádi krásná místa.

hodnocení článku
  •  

Hodnotil 1 člověk


Vaše hodnocení

V národním parku Folgefonna se nachází jedno z největších turistických lákadel celého jižního Norska. Je jím legendární skalní útvar zvaný Trolltunga, v překladu do češtiny Trollí jazyk. Vede k ní poměrně náročný trek, který denně absolvují tisíce lidí.

Výhled ze stoupání na Skjegedal

Obr. 1. Výhled ze stoupání na Skjegedal

Túra začíná

Na výlet na Trolltungu můžete nastoupit ve dvou destinacích. První z nich je městečko Tyssedal, kam jezdí spoje norské hromadné dopravy. Potom vás čeká ještě dalších šest kilometrů stoupání v serpentinách po silnici k jezeru Vetlavatnet. Ti, co disponují autem nebo více penězi se pohodlně vyvezou až nahoru na parkoviště. V případě cesty autobusem si ovšem za těch pár kilometrů připlatíte nějaké dvě stovky. Hned na začátku se vám investované peníze vrátí, protože na začátku túry je naprosto brutální stoupání po kamenných schodech. Za necelé dva kilometry nastoupáte nějakých šest set výškových metrů.

Kamenné schody člověka opravdu vyčerpají

Obr. 2. Kamenné schody člověka opravdu vyčerpají

Větrnými planinami

Po zdolání tohoto úseku si na chvíli odpočineme v údolí, kde stojí množství rekreačních chat. Cesta se ovšem potom začne opět drápat strmě do kopce. Když se dostane nad tisíc výškových metrů, objeví se první sníh (i uprostřed léta) a ledovcová jezírka. Ochladí se a přidá se všudypřítomný studený vítr, což je v Norsku bohužel denní chléb. Kilometry kvůli obtížnému terénu ubíhají velmi pomalu. Námahu vynahrazují výhledy do okolí a hlavně na obrovské jezero Ringedalsvatnet. Jde s vámi poměrně hodně turistů, někteří jsou překvapeni náročností treku, jiní si zase pouští do kroku oblíbenou muziku. Není to tolik přírodní jako jiné výlety, tak nezbývá než doufat, že výsledek bude stát za to.

Krásný výhled na jezero

Obr. 3. Krásný výhled na jezero

Trolltunga v plné kráse

Cestou míjíte také několik nouzových přístřešků, což vám na pohodě moc nepřidává. Zvláště když stejnou cestu budete muset absolvovat i zpátky. Váš cíl je stále v nedohlednu, i když informační cedule slibují už poslední dva kilometry do cíle. A najednou vystoupáte nahoru a spatříte jazyk vytyčený sedm set metrů nad jezerem. Jde o opravdu úchvatný pohled. Tam se musím vyfotit. Tyto plány vám trochu kazí fronta asi sedmdesáti lidí, kteří dostali stejný nápad jako vy. Vystát tuhle řadu by vám zabralo přinejmenším hodinu. Tak se radši vyfotíte jenom vedle a pospícháte zpátky na autobus.

Délka túry

Pro cestu je doporučováno si vyhradit 10-12 hodin. Samozřejmě ji lze ujít i rychleji, nám to trvalo sedm a půl hodiny i s pauzami, ale pokud nejste zdatní turisté, počítejte raději s časem uvedeným na cedulích.

Trolltunga a jenom začátek fronty na fotku

Obr. 4. Trolltunga a jenom začátek fronty na fotku

článek je součástí seriálu: Neznámé parky jižního Norska

Honza nás provede několika méně známými národními parky v Norsku.


diskuse

vložit nový příspěvek