Třeboň – město rybníků, lázní i dobrého piva

Jižní Čechy jsou krajem rybníků a město Třeboň je v tomto směru králem. Však také v sousedství Třeboně leží největší rybník v Česku s názvem Rožmberk a jen kousek od třeboňského centrálního náměstí se zase leskne hladina jednoho z nejznámějších rybníků u nás jménem Svět. Ale to není jediné, čím je Třeboň zajímavá. Své návštěvníky okouzlí zámkem, krásnými domy na náměstí a dalšími památkami v kouzelné jihočeské krajině.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Třeboň a její historie

Třeboň je historickým městem, jehož základy tu vznikly už v polovině 12. století. Z původního dvorce se během dvou století rozrostla natolik, že získala status města a to dokonce s královskými právy. V té době byla v držení rodu Vítkovců, ale v druhé polovině 14. století přešla do rukou pánů z Rožmberku. V jejich službách působil také Štěpán Netolický, asi nejznámější český rybníkář, který koncem 15. století založil v této oblasti první rybníky. Jeho následovníkem byl další velmi známý rybníkář Jakub Krčín z Jelčan a Sedlčan, který má dnes na hrázi rybníka Svět svůj pomník. Třeboňské panství patřilo do majetku pánů z Rožmberka do roku 1611, kdy tu zemřel bez dědice poslední zástupce tohoto rodu Petr Vok z Rožmberka. Dalšími významnými majiteli Třeboně se stali v roce 1660 Schwarzenbergové, knížecí rod spravující panství do roku 1919 a zámek až do roku 1948. Dnes je město jedním z nejnavštěvovanějších turistických míst v jižních Čechách a významnou památkovou a přírodní rezervací.

Zámek Třeboň

Obr. 1. Zámek Třeboň

Masarykovo náměstí

Historická část Třeboně je vyhlášena městskou památkovou rezervací. Centrum města tvoří Masarykovo náměstí, které lemují krásné měšťanské domy s barokními štíty a podloubím. Jejich podoba pochází většinou z 18. století, kdy byly obnoveny po dvou ničivých požárech. Uprostřed náměstí stojí barokní Mariánský sloup a blízko něj renesanční kašna. Zajímavý pohled je na sloup večer, kdy je velmi pěkně osvětlen, stejně jako stará radnice a věž. Ostatně stará radnice je dominantou celého náměstí a její věž spolu s kostelní věží zase tvoří dvě dominanty celého města. Na západní straně náměstí plynule navazují budovy zámku Třeboň, který patří mezi největší zámecké komplexy v Česku.

Pivovar Třeboň

Obr. 2. Pivovar Třeboň

Zámek Třeboň

Třeboňský zámek vznikl na místě původního panského sídla. Postupným přestavováním a rozšiřováním se z něj stal dnešní úctyhodný komplex, který čítá více než 100 obytných místností. O honosnosti tohoto zámeckého sídla vypovídá jeho okouzlující zevnějšek i interiéry, které rozhodně stojí za prohlídku. Jsou tu otevřeny tři návštěvnické trasy a každá z nich je velmi zajímavá. Krásný je také zámecký park, který nabízí prostor pro klidné procházky a odpočinek.

Významné historické památky

Významnou třeboňskou památkou je augustiniánský klášter s kostelem Panny Marie Královny a sv.Jiljí. Areál byl založen v roce 1367 pány z Rožmberka. Jako klášter byl zrušen v roce 1785, dnes je však velmi ceněnou národní kulturní památkou. Kromě jiných zajímavostí se tu dochovala i jeho původní gotická část. Památkou z trochu jiného soudku, a to doslova, je pivovar Třeboň. Byl založen v roce 1379 a dodnes se tu vyrábí dobré pivo, v současnosti pod značkou Regent. Můžete si ho vychutnat rovnou v areálu pivovaru, v příjemné pivovarské pivnici nebo restauraci. S Třeboní je kromě pivovarnictví a rybníkářství spojeno také lázeňství. Nachází se tu hned dvoje – lázně Aurora a lázně Berta. Oboje využívají síly zdejší slatiny, které jsou v okolí bohaté naleziště.

Schwarzenberská hrobka

Obr. 3. Schwarzenberská hrobka

Schwarzenberská hrobka

Vydáte-li se asi 2 km od Masarykova náměstí procházkou od rybníka Svět jihovýchodně do třeboňského parku, narazíte na zajímavou památku. Je jí Schwarzenberská hrobka pocházející z druhé poloviny 19. století. Stavba v novogotickém slohu má šestiúhelníkový tvar s dominantním schodištěm, po kterém můžete vstoupit na její prohlídku. Při té se dozvíte zajímavosti o životě a smrti všech 26 zde uložených zástupců rodu Schwarzenbergů.

Rybník Rožmberk

Obr. 4. Rybník Rožmberk

Město Třeboň je právem jedním z nejnavštěvovanějších míst v jižních Čechách. Má své neopakovatelné kouzlo, které zanechává hluboký dojem ve většině návštěvníků.

článek je součástí seriálu: Výlety v okolí Lipna nad Vltavou 2015

V seriálu "Výlety v okolí Lipna nad Vltavou 2015" nás Martina Limbergová provede okolím Lipna nad Vltavou.


diskuse

vložit nový příspěvek