Toulky uličkami Starého města

Historické jádro Bratislavy není nijak velké, ale i tak nabízí spoustu zajímavostí a krásných míst. Jeho romantické, úzké uličky i malebná náměstí plná života okouzlují svou atmosférou. Pestrou směsici památek z různého období doplňují četné kavárny, bary, restaurace a obchůdky se suvenýry. Po prohlídce Bratislavského hradu vedly naše kroky právě do spleti uliček v podhradí, abychom nasáli místní atmosféru.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Dóm sv. Martina

Z hradu jsme sešli Zikmundovou bránou a Zámeckými schody k rušné dopravní tepně spojující Staré město s čtvrtí Petržalka. Podchodem jsme se pak dostali na Rudnayovo náměstí, kde pyšně stojí katedrála sv. Martina. Jde o trojlodní gotický kostel z 15. století, nejvýznamnější církevní památku Bratislavy. V minulých stoletích byla katedrála hlavním korunovačním chrámem Uherska, což dnes připomíná replika korunovační koruny na vrcholu věže. Koruna váží 150 kg a je usazená ve výšce 85 metrů.

Chrám sv. Martina

Obr. 1. Chrám sv. Martina

Hviezdoslavovo náměstí

Rudnayova náměstí je to jen kousek na Hviezdoslavovo náměstí. Toto podlouhlé náměstí lemované bary a restauracemi pulsuje životem od brzkého rána do pozdních nočních hodin. Ale je také oblíbeným místem pro relaxaci, množství zeleně a laviček přímo vybízí k odpočinku, stejně jako zajímavé vodní prvky. Na východní straně náměstí pak stojí krásná historická budova Slovenského národního divadla.

Slovenské národní divadlo

Obr. 2. Slovenské národní divadlo

Čumil – nejfotografovanější Bratislavan

Hviezdoslavova náměstí míříme ulicí Rybárská brána za další zajímavostí. Při toulkách uličkami Starého města totiž nelze vynechat jednu ze zdejších nejoblíbenějších atrakcí. Je jí bronzová socha muže, který pozoruje okolní dění z kanálu. Takzvaný Čumil se nachází přímo na křižovatce ulic Panská, Laurinská a Rybárská brána a má tu dokonce svou dopravní značku, jednou už totiž málem přišel o hlavu. Socha je dílem Viktora Hulíka a kolemjdoucí baví už dvacet let.

Bratislavský Čumil

Obr. 3. Bratislavský Čumil

Hlavní náměstí se Starou radnicí

Čumil ale není jediná oblíbená socha ve městě, určitě narazíte i na sochu Schöne Náciho nebo Napoleonce, obě se nachází jen o malý kousek dál na Hlavním náměstí. Tam stojí také budova Staré radnice, která patří mezi nejstarší budovy ve městě. Kromě samotné původní budovy s věží ji tvoří několik dalších staveb. Dnes tu své sbírky nabízí k nahlédnutí Městské muzeum.

Stará radnice

Obr. 4. Stará radnice

Michalská brána

Bratislavské centrum bylo kdysi obehnáno opevněním. Dnes je jeho jediným zachovalým pozůstatkem Michalská brána, postavená koncem 14. století a do dnešní podoby upravená v roce 1758. Z ochozu její 51 metrů vysoké věže je pěkný výhled na Bratislavský hrad a Staré město, uvnitř se pak nachází Múzeum zbraní.

Michalská brána

Obr. 5. Michalská brána

Modrý kostel

Ve východní části Starého města, na Bezručově ulici, stojí secesní kostel svaté Alžběty, zvaný Modrý kostelík. Postaven byl na počátku 20. století podle návrhu maďarského architekta Odona Lechnera. Původně sloužil jako kaple sousedního gymnázia, později se od něj odloučil. Se svou netypickou barvou je tento krásný kostel jednou z vyhledávaných atrakcí Bratislavy.

Modrý kostelík

Obr. 6. Modrý kostelík

Projít si historické centrum a jeho památky jen jednou by byla škoda, když máte víc času. My jsme za tři dny v Bratislavě vše prošli několikrát v různou denní dobu a pokaždé to mělo jiné kouzlo. A pokaždé jsme také zamířili k Dunaji, jehož mohutný proud je fascinující.

článek je součástí seriálu: Bratislava ve třech dnech

Co vše lze stihnout v Bratislavě za 3 dny? Martina Limbergová provede čtenáře Bratislavou a ukáže, co vše se dá v Bratislavě za 3 dny stihnout.


diskuse

vložit nový příspěvek