Švédsko – úvod

O putování po švédských ostrovech v okolí Stockholmu

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Švédsko je zemí nedaleko od ČR, ale tím, že leží severně, není to zrovna pro našince nejvyhledávanější místo dovolené. Na druhé straně tam není horko, je tam relativně bezpečno,v létě dlouho světlo a všude kolem krásná příroda. Tak proč to nevyzkoušet a nezajet si tam jen tak na vandr?

 Já, bratranec Marťas a Šmuki jsme si tuhle otázku položili, slovo dalo slovo, vypilo se pár piv a najednou jsme stáli ve Stockholmu. Bylo kolem poledne, neměli jsme žádný plán kam pojedeme, co budeme dělat, kde budeme spát, takže jsme tak chvíli stáli a sami sebe se ptali co tedy budeme dělat? Marťas navrhoval, že vytáhneme RUM a napijeme se, ale zvítězil střízlivější nápad a šli se zeptat na možnosti do info centra. Docela pohodový chlapík začal vyjmenovávat několik možností. Už cestou jsme se dozvěděli, že by mělo být možné si zakoupit jízdenku na lodě, které jezdí mezi spoustou ostrůvků kolem Stockholmu a provandrovat tyto víceméně pusté končiny. Chlápek na info centru nám to potvrdil, poradil cestu k přístavu a tak bylo v podstatě rozhodnuto, co budeme v následujících 10-ti dnech dělat.

 Přístav jsme našli snadno a za pár chvil jsme měli 14-ti denní palubní lístek. K němu jsme dostali mapy a jízdní řády (vyznání v nich nebylo hlavně ze začátku úplně bez problémů) a než jsme si stačili na tento skvělý kup připít rumem, nějaká loď už houkala k odjezdu. Vůbec jsme neměli tušení kde tato loď jede, ale to je přeci jedno, máme lístek, tak nasedat a jede se!

Přejezd lodí mezi ostrovy

Obr. 1. Přejezd lodí mezi ostrovy

Moc pěkně provedený parník, s příjemným posezením jak vevnitř, tak venku, vyhlídková terasa, prostě idylka. Tak jsme po chvilce strávených na vyhlídkové terase usedli k volnému stolku, vytáhli karty a konečně i toho ruma 🙂 . Stále jsme neměli ponětí kam jedeme a kdy tam budeme. Ono to bylo v podstatě jedno, jelikož jsme míjeli jeden ostrov za druhým a všechny vypadaly podobně krásně a pustě.  Asi po hodině jízdy přišla konečně zastávka a my se chystali vystoupit. Jenže na břehu bylo snad 200 lidí a všichni mávali švédskými vlajkami (buď byl nějaký státní svátek, nebo nás vítali 🙂 ). Každopádně my hledali něco méně obydlenějšího a tak jsme usedli zpět ke kartám a nechali se lodičkou unášet někam dál.

typická švédská příroda

Obr. 2. typická švédská příroda

Mohlo být tak kolem 17.00, když jsme opět zastavili a tentokrát i vystoupili :-). Nikde ani noha, před námi cedule se jménem ostrova a za ní les. Rozhodli jsme se najít někde místo na postavení stanu, uvařit si polívku a přečíst důkladně mapy a jízdní řády ať dáme naší cestě i nějaký cíl. Krátce po postavení stanu se z lesa vynořili 2 Švédi (těžko říct odkud se vzali) a začali říkat něco ve smyslu, že bychom tady neměli stanovat. Spokojili se až s odpovědí, že jsme tady jen na 1 noc (co by jsme taky tady déle dělali). Ve Švédsku totiž platí pravidlo Allemansrätten, které definuje práva a povinnosti turisty ve Švédsku a jedním z práv je,  že turista  může přenocovat v podstatě kdekoliv, ale jen na 1 noc.

stan vždy blízko přístavu :)

Obr. 3. stan vždy blízko přístavu 🙂

Cestu jsme rozvrhli tak, že pojedeme co nejvíce na sever a na poslední den se vrátíme do Stockholmu. Pak už jsme jen  po dvou dnech strávených v autobuse lehli a spali.

článek je součástí seriálu: Švédsko 2003

Milan, Honza a Martin na pouti Švédskem v létě roku 2003.

další části seriálu:

diskuse

vložit nový příspěvek