Suchý Vrch a tvrz Bouda

Poslední díl seriálu o Velikonocích v Králíkách od Pavly, která se s Pavlem na jeden den oddělila od osttaních.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Velikonoce letošního roku (2012) trávíme s partou turistických nadšenců na pomezí Čech a Moravy v obci Králíky. Vzhledem k mé nedávné operaci a následných třech měsících o berlích se od zbytku odděluji společně s manželem a plánujeme si méně náročné trasy. Jedna z nich je cesta ze Suchého Vrchu k dělostřelecké tvrzi Bouda a zpět.

Rozhledna Suchý Vrch

K rozhledně na Suchém Vrchu se vezeme autem. Hned u parkoviště nás z výběhu zvědavě okukuje statný jelen s rodinkou. Jsou očividně zvyklí na turisty, takže se vůbec nebojí a ochotně pózují při focení.

Zvěř u Suchého vrchu

Obr. 1. Zvěř u Suchého vrchu

Nejprve jdeme na rozhlednu. Její tvar připomíná smrže, vyhlídka však není až úplně nahoře, ale asi ve třech čtvrtinách její výšky. Jedná se o uzavřený prostor s okny, která nejdou otevřít. Focení odtud tedy není ideální, což je škoda. Po dvou propršených a prosněžených dnech je totiž konečně krásně. Obloha je jako vymetená a jarní idylku kazí jen studený vítr a zhruba půl metru zbylého sněhu. Z rozhledny je krásný pohled na Králický Sněžník a podle informačních cedulek se dozvídáme, že by měla být vidět i Sněžka.

Suchý vrch, rozhledna - Orlické hory

Obr. 2. Suchý vrch, rozhledna – Orlické hory

Cesta k tvrzi Bouda

Po zdolání rozhledny se vydáváme po červené turistické značce k vojenské tvrzi Bouda. Cestou potkáváme skupinku v protisměru, která nás informuje o prohlídce tvrze. Další by měla být ve 13:00 (což je zhruba za hodinu). Trvat by měla asi 90 minut. V jednu hodinu budeme určitě na místě, nejsme si však jistí, zda chceme tak dlouhou prohlídku absolvovat. Nejsme totiž žádní vojenští ani historičtí nadšenci.

Cestou k tvrzi Bouda

Obr. 3. Cestou k tvrzi Bouda

S výjimkou dvou strmých úseků je cesta příjemná a nenáročná, celou dobu se mírně svažuje. Něco málo po půl jedné jsme u tvrze. Nakonec se rozhodujeme přece jen počkat na prohlídku a uvelebujeme se na kamenech na slunci. Uvnitř bude nejspíš pěkná zima, tak si chceme naakumulovat trochu tepla.

Prohlídka tvrze Bouda

Dělostřelecká tvrz Bouda je součástí vojenské obranné linie ze 30. let 20. století a jednou z mála stavebně dokončených obraných tvrzí vůbec. Její vstup je na boku kopce, chodby potom vedou v jeho útrobách v délce několika kilometrů. Kromě toho jsou zde k vidění velké sály, které měli sloužit jako sklady, ubikace, kuchyň, ošetřovna a další potřebné zázemí.

Navzdory faktu, že nejsme vojenští ani historičtí nadšenci musím říct, že se nám prohlídka líbila. Na to, jak byla dlouhá byla také překvapivě zajímavá…

Návrat k autu u rozhledny Suchý Vrch

K autu se vracíme stejnou cestou, jen v posledním úseku se vyhýbáme prudkému stoupání na vrchol Bradlo (988 m. n. m) a pokračujeme po cestě po obvodu kopce. Je o něco málo delší, ale zato méně náročná.

Shrnutí trasy

Tato trasa je velice nenáročná o celkové délce kolem 5 km (plus asi 2 km při prohlídce tvrze). Spíše než o tůru se jednalo o odpolední procházku vhodnou i pro méně zdatné turisty.

článek je součástí seriálu: Velikonoce v Králikách 2012

O Velikonocích 2012 jsme s partou přátel vyrazili do městečka Králíky v Jeseníkách a udělali několik zajímavých výletů.


diskuse

vložit nový příspěvek