Stolica

Ze sedla Javorinka s načerpanými zásobami pitné vody začínáme stoupat na vrchol Stolica, nejvyšší vrchol Stolických vrchů.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Pokračujeme tedy dále ze sedla Javorinka. Po červené turistické značce kolem vyschlého pramene dále lesem.

Po necelé půlhodině pohodové chůze přicházíme na křižovatku lesních cest. Na levé straně se rozestoupí stromy a je krásný výhled na Kráľovu hoľu. Zastavujeme se zde, něco jíme a fotíme se s Kráľovou hoľou v pozadí. Zdržíme se asi na půl hodiny.

Já (Radim Dostál) cestou na Stolici

Obr. 1. Já (Radim Dostál) cestou na Stolici

Nakonec se vydáme po turistické značce směrem doprava a pokračujeme. Po pár minutách přiházíme k turistickému rozcestníku jménem Šumiacka priehyba.

Šumiacka priehyba (1060 m. n. m.)

Na rozcestí se k nám připojuje zelená turistická značka vedoucí z Červené skaly. Hned za rozcestníkem je louka, kde se pasou krávy. Louka je ohrazená elektrickým drátem. Jsme na chvíli trochu zmatení, protože šipka z rozcestníku (červená a zelená barva) vede směrem na louku přes elektrický drát. Pokračujeme tedy dále po cestě, po které jsme přišli. Na rozcestí je cedule, že půjdeme 45 minut na rozcestí Severná lúka. Vrchol Stolica má být podle informací na rozcestníku 3 hodiny chůze.

Severná lúka (1178 m. n. m.)

V sedle Severná lúka se k nám připojuje žlutá turistická značka. My ale budeme pokračovat po červené a zelené turistické značce. U rozcestníku na Severné lúce potkáváme dva turisty jdoucí ze směru, kterým se vydáme. Říkají nám, že kousek po cestě je cedule varující před výskytem medvědů a taky že viděli stopu medvěda.

Vydáváme se tedy po červené a zelené turistické značce ze začátku více méně po rovině.

Chata Janka (1182 m. n. m.)

K Chatě Janka přicházíme po deseti minutách chůze, ke konci jsme mírně stoupali. Rozcestí se sice jmenuje Chata Janka, ale nikde zde žádná chata není, alespoň tedy není vidět. Zde se od nás odděluje zelená turistická značka vedoucí na Muránskou Zdychavou. Bez větší zastávky se vydáváme dále po červené turistické značce směrem na Stolicu.

Slánské sedlo (1234 m. n. m.)

Po půl hodině přicházíme na Slánské sedlo. Je zde turistický přístřešek s lavicí a stolem. Kousek dál si někdo postavil asi metr nad zemí stříšku, před kterou je ohniště. Očividně zde někdo přespává, i když toto není jedno z míst, kde je to v národním parku Muránská Planina povoleno. Můžeme si vybrat dva způsoby, jak se dostat na vrchol Stolica. Jedna z možností je jít dále po červené turistické značce přes sedlo Hárová (na vrchol Stolica by to bylo 1 hodina a 15 minut), nebo po modré rovnou prudkým stoupáním na vrchol Stolica (30 minut). Rozhodujeme se pro kratší a strmější cestu po modré turistické značce.

Je zde i rozcestník pro běžkaře, takže se dovídám, že sedlo Javorinka je 7.3 kilometrů.

Protože se budeme stejnou cestou i vracet, rozhodujeme se nechat si zde v lese schované batohy. Jdeme totiž s „plnou polní“, to znamená se všemi věcmi včetně stanů a spacáků. Ze srandy si říkáme, že máme i malou šanci jet ještě dnes domů (v případě, že batohy někdo ukradne). Bereme si jen můj malý batoh, do kterého dáme pití, horalky, mapu a krém na opalování. Zdržíme se celkem 20 minut.

Stolica (1477 m. n. m.)

Prudce stoupáme chvílemi dost zarostlou lesní pěšinou a po dvaceti pěti minutách přicházíme na vrchol Stolica. Krom rozcestníku je zde vrcholová kniha, do které se zapisujeme a také dřevěný kříž, tolik typický pro slovenské hory. Potkáváme zde dvě pohledné slovenské slečny, které ale po chvilce odcházejí. Z vrcholu nejsou v podstatě žádné výhledy, protože zaclánějí stromy.

Já (Radim Dostál) na vrcholu Stolica - Muránská planina

Obr. 2. Já (Radim Dostál) na vrcholu Stolica – Muránská planina

Fotíme se u vrcholového kříže a potom chvíli odpočíváme.

článek je součástí seriálu: Muránská planina 2009

Popis šesti-denního výletu do národního parku Muránská planina na Slovensku. Já, Jarda a Lenka jsme navštívili také Stolicu (ve Stolických vrších) a Fabovu hoľu ve Veporksých vrších.


diskuse

vložit nový příspěvek