Side – zajímavá historie i pulzující přítomnost uprostřed Turecké riviéry

Oblíbené turistické letovisko ve středu Turecké riviéry láká spojením historie a jejích památek s pulzujícím životem a zážitky.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Oblast kolem města Side je jednou z nejnavštěvovanějších turistických destinací na Turecké riviéře. Leží v jejím středu, asi 75 km od mezinárodního letiště v Antalyi a má toho hodně co nabídnout, ostatně jako celé turecké pobřeží omývané Středozemním mořem. Pokud hledáte teplo, slunce, krásné moře, historické památky a k tomu příjemné lidi a jejich zajímavou kulturu, jsou tato místa pro vás tím pravým. Alespoň mě se dovolená tady velmi líbila.

Poloostrov Side

Obr. 1. Poloostrov Side

Historie města

Počátky Side sahají do hluboké minulosti, kdy tu vznikla pirátská osada. Bylo tomu dávno před začátkem našeho letopočtu a už tehdy šlo o poměrně významné místo. O tom svědčí mimo jiné i to, že do 3. století před n. l. mělo místo dokonce svůj vlastní jazyk, který používali zdejší obyvatelé. Změny prakticky ve všem znamenal příchod Římanů. Jejich nadvláda však neznamenala pohromu, nýbrž naopak velký rozmach. O tom se dnes návštěvníci mohou přesvědčit na mnoha rozvalinách a pozůstatcích římských staveb z 2. a 3. století našeho letopočtu. Ovšem poté nastalo mnoho století úpadku a ztráty významu, ze Side se stalo jen obyčejné malé přístavní městečko. Opětovnou pozornost získalo Side na počátku 20. století, z této doby pochází více méně jeho nynější podoba. Ve 40. letech se pak započalo z odkrýváním historických památek z nánosů písku a různé archeologické průzkumy pokračují prakticky dodnes. Velká změna ve významu místa přišla v 70. letech, kdy se ze Side stalo vyhledávané turistické letovisko. Postupně kolem něj začaly vyrůstat hotely a rekreační komplexy, které se dnes táhnou po většině pobřeží Turecké riviéry.

Hlavní ulice od městské brány k přístavu

Obr. 2. Hlavní ulice od městské brány k přístavu

Procházka starým městem

Side je skutečně velmi navštěvované a tak tu během dne potkáte zástupy turistů lačnících po zážitcích a nákupech. Chcete-li se tomu alespoň trochu vyhnout, přivstaňte si a vyrazte sem dříve ráno. Město začíná pomalu ožívat kolem deváté ranní a do té doby je tu opravdu klid a pohoda. Projít staré historické centrum vám nezabere zas tak moc času, rozkládá se na malém poloostrově, který je široký jen několik set metrů. Již před vstupní bránou do této historické části města jsou podél silnice roztroušeny mnohé vykopávky z dávných dob, které tvoří zajímavou ukázku architektury římské doby v podobě kusů sloupů, zdí a jiných částí budov. Na levé straně vedle městské brány se nachází nejvýznamnější zdejší památka, římský amfiteátr ze 2. století, jež je největší v celé Anatolii. Mě stačil pohled zvenčí, ale po zaplacení vstupného si jeho úctyhodné rozměry můžete prohlédnout i zevnitř.

Římský amfiteátr ze 2. století

Obr. 3. Římský amfiteátr ze 2. století

Pak už vás cesta navede k hlavní ulici, kterou lemují obchůdky a končí až u jachtařského přístavu. Jeho atmosféru dokreslují i pěkně zdobené pirátské lodě, které lákají turisty na výlety za zážitky. Kolem přístavu, a vlastně kolem celého poloostrova, vede cesta nabízející krásné výhledy, zajímavé kavárny, restaurace a obchůdky. Těch jsou ostatně až přeplněné všechny spletité uličky tohoto centra. Vydáte-li se kolem pobřeží, určitě neminete ani druhou nejzachovalejší a nejnavštěvovanější památku města, ruiny Apollonova chrámu. Hrdě se tyčící římské sloupy na skalním výběžku jsou typickým panoramatem z místních pohlednic a snad ani nejde je také nemít vyfocené.

Apollonův chrám

Obr. 4. Apollonův chrám

Nákupy a zase nákupy

Po ránu jsou i obchodníci teprve otevírající své krámky přívětiví a za každým úsměvem se neskrývá jen touha prodat co nejvíce. S postupujícím dnem se však adrenalin v krvi jich i turistů zvyšuje a kdo nemá rád smlouvání, vnucování zboží a dohady, moc si toho tady nekoupí. I když je pravda, že dnes se již mnoha obchodníkům smlouvat ani nechce, protože si zvykli na bohatší Rusy, kteří jsou tu nejčastějšími návštěvníky a kupují za plnou cenu. Sortiment zboží je velmi široký, i když vás po čase možná začne trochu nudit všudypřítomné „značkové“ oblečení, kabelky a další výrobky. Zato kožené výrobky tu pořídíte vážně dobře. Do Turecka se prostě jezdí nejen odpočívat, ale i nakupovat. Je však třeba počítat s tím, že výši ceny většinou odpovídá i kvalita.

diskuse

vložit nový příspěvek