Sestup ze Zbojnické chaty Velkou Studenou dolinou

Posedlě jsem na Zbojnické chatě, kde bylo teplo i útulno a vydávám se zpět Velkou Studenou dolinou na Hrebienok.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Zbojnická chata (1960 m. n. m.)

Na Zbojnické chatě se zdržím asi tři čtvrtě hodiny. Zavzpomínám, jak jsem zde kdysi přespal a poté se trochu porozhlédnu po okolí. Na nedaleké vyvýšenině, trochu se zdráhám říct vrcholku, je maketa údolí i s popisky vrcholů. Z vyvýšeného místa je také výhled na nedaleké Sesterské pleso.

Sesterské pleso - Vysoké Tatry

Obr. 1. Sesterské pleso – Vysoké Tatry

Udělám několik fotografií plesa, okolních vrcholků i sebe a vydám se na cestu zpět. Sestupuji stejnou cestou po modré turistické značce.

Já (Radim Dostál) u Zbojnické chaty - Vysoké Tatry

Obr. 2. Já (Radim Dostál) u Zbojnické chaty – Vysoké Tatry

Dlhé pleso (1893 m. n. m.)

Po chvilce míjím Dlhé pleso, které je vidět v podstatě skoro od Zbojnické chaty. Udělám ještě pár fotek a pokračuji dále. Po pár minutách přicházím k místu, kde je cesta zajištěná řetězem a kde je potok na skalách vytvořil malý vodopád.

Vodopád mezi Dlhým Plesem a Vareškovým plesem - Vysoké Tatry

Obr. 3. Vodopád mezi Dlhým Plesem a Vareškovým plesem – Vysoké Tatry

Vareškové pleso (1834 m. n. m.)

Začínám sestupovat k Vareškovémuu plesu. Vareškové pleso jde také vidět už z dost velké dálky. Ještě než k němu sestoupím, potkávám nosiče, který nese pořádný náklad na Zbojnickou chatu. Ještě že já mám jen malý batoh, s takovým nákladem bych na Zbojnickou chatu stěží vyšel. Vzpomenu si při tom na film Mstitel s píšťalou, což je typický kung-fu film osmdesátých let. Patřím ke generaci, která tyto filmy viděla v dětství a která v dětství tyto filmy „žrala“. Kdybych jej dnes viděl znova, asi bych se trochu divil, co vše je možné natočit. Film svým dějem nijak nevybočoval z „tradičního děje kung-fu filmu“. Došlo k velkému bezpráví, při kterém byli povraždění nějací lidé a vše přežil jen jeden malý chlapec. Toho se někdo ujal a začal jej trénovat, aby se z něj jednoho dne stal mstitel, který oběti velkého bezpráví pomstí a tím nastolí spravedlnost. Prostě klasické dějové schéma těchto filmů. Tréning toho mstitele spočívá mimo jiné v tom, že stále chodil v těžkých botách a tím posiloval. Budoucí mstitel v podstatě neví jaké to je chodit bez závaží na nohou. A jak mu jednoho dne jeho učitel závaží z noh sundá, mstitel je schopen bez tohoto handicapu skákat do neuvěřitelných výšek, třeba přeskočit strom. A to je právě důvod, proč jsem si v tomto okamžiku na film vzpomněl. Nosič, který zásobuje Zbojnickou chatu je zvyklý za ty roky na svůj těžká náklad na zádech. Co by se asi stalo, kdyby si sundal svůj batoh a vzal si ten můj. Nejspíše by vyskočil a odsud doskočil až na Zbojnickou chatu. Takovou asociaci na film Mstitel s píšťalou ve mě vyvolal pohled na nosiče a hned jsem si ten skok i zkusil představit.

Za Vareškovým plesem začíná prudší klesání k lávce přes potok a za ní zahýbám doprava. Dále budu klesat podél potoka, který budu mít nyní nějakou dobu po pravé ruce. Postupně klesám Velkou Studenou dolinou až dojdu na Rázcestie nad Rainerovou chatou.

Rázcestie nad Rainerovou chatou (1304 m. n. m.)

Cesta od Zbojnické chaty k rozcestí Rázcestie nad Rainerovou chatou mi trvá hodinu a půl. Podle turistického ukazatele u Zbojnické chaty to měly být necelé dvě hodiny. Jinak rychle jsem nešel, čas je trochu nadhodnocený. Na rozcestí zahýbám doprava a pokračuji po Tatranské magistrále, po červené turistické značce, na Hrebienok.

Hrebienok (1285 m. n. m.)

Z Hrebienku se svezu lanovkou do Starého Smokovce, odkud pojedu električkou do Tatranských Zrubů. Dnešní výlet končí.

Doporučujeme z našeho průvodce

Slavkovský nos

Slavkovský nos (někdy také jen Nos) je turisticky nepřístupný vrchol v okolí Slavkovského štítu.

Slavkovská vyhliadka

Slavkovská vyhliadka (Slavkovská vyhlídka) je turisticky přístupná vyhlídka na Slavkovském hřebeni.

Rázcestie pod Slavskovským štítom

Rázcestie pod Slavskovským štítom je rozcestí turistických značek na Tatranské magistrále pod Slavkovským hřebenem.

Slavkovský štít

Slavkovský štít je významný, turisticky přístupný tatranský vrchol nacházející se na Slavskovském hřebeni.

článek je součástí seriálu: Procházky ve Vysokých Tatrách 2013

Na přelomu září a října jsem se vydal na šachový turnaj do Tatranských Zrubů. Při té příležitosti jsem udělal několik nijak extrémně náročných procházek po Vysokých Tatrách.


diskuse

vložit nový příspěvek