Sestup z vrcholu Stolica do obce Muránská Huta

Po krátkém odpočinku začínáme sestupovat do obce Muránská Huta. V obci Muránská Huta chceme navštívit restauraci a nabrat vodu, ještě netušíme, že tam žádná restaurace není. Opět nás zachrání místní.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Po odpočinku, vyfotografování a zápisu do vrcholové knihy začínáme stejnou cestou sestupovat po modré turistické značce na Slánské sedlo.

Já (Radim Dostál) a Lenka - vrchol Stolica

Obr. 1. Já (Radim Dostál) a Lenka – vrchol Stolica

Slánské sedlo (1234 m. n. m.)

Vracíme se stejnou cestou po modré turistické značce na Slánské sedlo. Prudké klesání po lesní pěšině nám trvá asi dvacet minut. Na Slánském sedle nalezneme v houštinách naše batohy a Jarda tím ztrácí naději, že se jede ještě dnes domů.

Muránská huta je od sud podle rozcestníku 2 hodiny a 35 minut. V podstatě až na sedlo Javorinka půjdeme stejnou cestou, jakou jsme přišli. Na Slánském sedle se zdržíme asi 20 minut, které trávíme přendáváním věcí z malého batohu, který jsme měli na vrcholu Stolica, do velkých batohů, prohlížení mapy a blábolením.

Cesta po červené turistické značce ze Slánského sedla na chatu Janka je v podstatě po rovině.

Chata Janka (1182 m. n. m.)

Na chatě Janka jsme za dvacet tři minut. Zahýbáme doprava a pokračujeme po červené a zelené turistické značce směrem na sedlo Severná lúka.

Severná lúka (1178 m. n. m.)

Na sedle Severná lúka jsme asi za 5 minut chůze, což je o dost méně než na mapě nebo v rozcestníku, kde se uvádí čtvrt hodina. Odděluje se zde zelená od červené turistické značky.

Podle rozcestníku je Šumiacká priehyba za hodinu chůze a sedlo Javorinka za půl hodiny po červené turistické značce. To je jednak nesmysl, protože sedlo Javorinka je až za Šumiackou priehybou a také na rozcestník někdo připsal (nakreslil šipky), že časy jsou obráceně.

Výhledy cestou z vrcholu Stolica

Obr. 2. Výhledy cestou z vrcholu Stolica

Pokračujeme dále po červené turistické značce směrem na sedlo Javorinka.

Šumiacka priehyba (1060 m. n. m.)

Na Šumiacké priehybě jsem za necelých třicet minut. Odděluje se zde zelená turistická značka vedoucí do obce Červená skala. Bez přestávky pokračujeme dále.

Sedlo Javorinka (965 m. n. m.)

Po více než půl hodině přicházíme na sedlo Javorinka, kde je velká asfaltová cesta mezi obcemi Muránská Huta (a dále Muráň) a Červená skala. Máme sice v plánu zase přespat na Veľké lúce, ale nepůjdeme nejkratší cestou po modré turistické značce. Chceme totiž jít přes Muránskou Hutu, kde nabereme pitnou vodu, která nám dochází a na sedle Javorinka je vyschlý pramen. Naivně si taky myslíme, že v obci Muránská Huta je nějaká restaurace. Vydáváme se tedy po červené turistické značce vedoucí po asfaltové cestě do Muránské Huty. Na cestě je poměrně provoz, jezdí zde dost aut. Podle rozcestníku má cesta trvat 50 minut, podle mapy jen 45 minut.

Muránská Huta

Po necelé půl hodině chůze už vidíme nalevo první domy obce Muránská Huta. Nejsou však na cestě, po které jdeme. Muránská Huta není na hlavní cestě vedoucí z Červené skaly. Po dalších asi deseti minutách přicházíme k autobusové zastávce, kde je také křižovatka, na které se zleva připojuje cesta vedoucí Muránskou Hutou. Myslím, že cesta je slepá, už si ale nepamatuji, jestli tam byla odpovídající dopravní značka. Cesta Muránskou Hutou vede z kopce. Turistický rozcestník sice ještě nevidíme, ale zatáčíme doleva a klesáme do Muránské Huty.

článek je součástí seriálu: Muránská planina 2009

Popis šesti-denního výletu do národního parku Muránská planina na Slovensku. Já, Jarda a Lenka jsme navštívili také Stolicu (ve Stolických vrších) a Fabovu hoľu ve Veporksých vrších.


diskuse

vložit nový příspěvek