Rybník Velké Dářko a lesní rašeliniště

Druhý den není příliš vlídné počasí a tak se vydáváme jen po blízkém okolí. Navštívíme Velké Dářko a nedaleké rašeliniště Dářko.

hodnocení článku
  •  

Hodnotil 1 člověk


Vaše hodnocení

Škrdlovice

Ze Škrdlovic vede k rybníku Velké Dářko asfaltová silnice, na které je i červená turistická značka. Škrdlovice jsou od rybníku Velké Dářko vzdáleny jeden a půl kilometru po turistické značce. Ze Škrdlovic nevycházíme přímo od rozcestníku turistických značek, proto máme trasu k rybníku kratší.

Velké Dářko rybník

Rozcestí Velké Dářko rybník je pár desítek metrů od samotného rybníka. U rozcestníku je také autokemp. Podél rybníka vede naučná stezka Velké Dářko, která se k nám nyní připojuje. Od rozcestníku se vydáváme po červené a modré turistické značce podél břehu rybníka k rozcestí Velké Dářko loděnice. Rybník Velké Dářko máme po pravé ruce. Nalevo míjíme Nový rybník.

Rybník Velké Dářko - Žďárské vrchy

Obr. 1. Rybník Velké Dářko – Žďárské vrchy

Velké Dářko loděnice

Na rozcestí Velké Dářko loděnice, které je vzdáleno půl kilometru přicházíme po necelé čtvrt hodině. Doleva se od nás odděluje červená turistická značka a my budeme pokračovat dále po modré a žluté turistické značce kolem rybníka po naučné stezce. Už nejsme přímo na břehu rybníka, ale jdeme lesem. Cesta je do břehů rybníka vzdálená pár desítek metrů a rybník je přes stromy vidět.

Padrtiny

Asi po čtvrt hodině přicházíme na rozcestí Padrtiny, které je od rozcestí Velké Dářko loděnice vzdáleno jeden kilometr. Na rozcestí se od nás odděluje žlutá turistická značka. My budeme pokračovat dále podél rybníka Velké Dářko po modré turistické značce po naučné stezce, která je značená šikmým zeleným pruhem.

Dářko

Asi po deseti minutách přicházíme k informační ceduli, která nás informuje o hranicích národní přírodní rezervace Dářko. Dářko je lesní rašeliniště. Rozloha národní přírodní rezervace je 62.24 ha a nachází se v nadmořské výšce 619 – 623 m. n. m. Dářko je nejrozsáhlejší rašeliniště typu přechodového vrchoviště v Českomoravské vrchovině. Informační cedule nás informuje o rostlinách a živočiších, kteří se v národní přírodní rezervaci vyskytují.

Lesní rašeliniště Dářko - Žďárské vrchy

Obr. 2. Lesní rašeliniště Dářko – Žďárské vrchy

Radostín

Modrá turistická značka nás vede po naučné stezce národní přírodní rezervací něco přes půl hodiny až do obce Radostín. Cesta rašeliništěm je místy promočená a je nutno ji přecházet po dřevěných deskách, nebo obcházet lesem. Před Radostínem již opouštíme les a procházíme březovou alejí u Radostína.

V Radostíně se zastavíme v restauraci na oběd a poté se vydáme po asfaltové cestě, tentokrát mimo turistickou značku do nedalekého Vojnova Měštce. Míjíme rybník Malé Dářko a kousek za ním odbočujeme doprava na polní cestu. Našim cílem je modrá turistická značka vedoucí z Vojnova Městce k obci Nová Huť a dále k rozcestí Zubačka. Nutně ale nemusíme do Vojnova Městce jít, proto si cestu takto zkrátíme a Vojnův Městec obejdeme.

Rybník v Občinách

Cesta přes pole nás dovede kousek od Rybníka v Občinách k hlavní cestě vedoucí z Vojnova Městce. Přes cestu přejdeme a pokračujeme dále kolem Rybníka v Občinách v cestě přes louky a lesem až narazíme na modrou turistickou značku. Po ní pokračujeme doprava lesem na Novou Huť.

Rybník v Občinách - Žďárské vrchy

Obr. 3. Rybník v Občinách – Žďárské vrchy

Nová Huť

Kousek před obcí Nová Huť se nachází pomník vojákům rudé armády, kteří padli za druhé světové války. V obci Nová Huť je i stejnojmenný turistický rozcestník (Nová Huť). Budeme pokračovat dále po modré turistické značce směrem na rozcestí Zubačka.

U turistického rozcestníku v Nové Huti je další pomník (spíše památná cedule) připomínající druhou světovou válku. Z cedule se dovídáme, že obec Nová Huť má za sebou partyzánkou minulost. Nedaleko od obce měla v zemljankách jedno ze svých sídel partyzánská skupina, kterou chudí lesní dělníci z obce Nová Huť všemožně podporovali, včetně poskytování úkrytů. Nová Huť se tak stala hlavním centrem všech operací partyzánských skupin na celé Vysočině.

Škrdlovice

Po chvilce chůze po modré turistické značce uvidíme po pravé straně Škrdlovice. Protože k ní vede spousta lesních a polních cest, rozhodneme si cestu zkrátit a minout tak rozcestí Zubačka. Ve Škrdlovicích náš výlet začal a také končí.

článek je součástí seriálu: Škrdlovice 2012

Na prodloužený podzimní víkend na konci září roku 2012 jsem se vydal se skupinou přátel do Žďárských vrchů. Ubytováni jsme byli v malé obci Šrdlovice.


diskuse

vložit nový příspěvek